Перспективна ли е АЕЦ "Белене"? Частни корпорации нямат интерес

Единствено държавни компании са проявили интерес към инвестиция
19 авг 2019 09:10,
34
Перспективна ли е АЕЦ "Белене"? Частни корпорации нямат интерес
Снимка: архив Reuters

Притеснителен е фактът, че няма европейска компания, която да проявява интерес да бъде стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", заяви експертът по безопасност на ядрени електроцентрали проф. Георги Касчиев.

Днес изтича срокът за кандидатстване за стратегически инвеститор за строежа на централата

До момента е предоставено от китайската и корейската ядрена корпорация. Очаква се оферта и от "Росатом". Има и две оферти за оборудване -  от "Фрам атом" и "Дженерал електрик".

Касчиев уточни, че преди 11 години, когато беше обявен първият конкурс за стратегически инвеститор, са участвали поне девет известни енергийни компании от Европа.

Още по темата

"Тогава в отговор на мой критичен анализ НЕК отговори, че наличието на толкова много енергийни компании показва, че проектът е добър и печеливш. Всичко се разпадна и сега, ако следваме логиката на НЕК –  проектът не е перспективен", заяви Касчиев.

Той откри и още един тревожен фактор, липсата на частни компании, които да проявяват интерес. По думите му, това показва, че проектът не е перспективен.

"Вероятно ще участват само държавни компании и то от страни извън ЕС като Русия и Китай, които разглеждат проекта като геополитически. Включването на страни извън Съюза в ядрените дейности е чувствителен въпрос и изисква силно доказване. На всичко отгоре, той не се одобрява от европейската комисия", допълни Касчиев пред bTV.

Ядреният експерт посочи, че не вярва проектът да се реализира. Той каза още, че очаква Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на преговори.

"Ще използват ситуацията, за да извиват ръце и да получат значителни отстъпки, макар нашите управляващи да твърдят, че няма да има държавни гаранции", заяви енергетикът.

Проф. Георги Касчиев изрази съмнение, че площадката на АЕЦ "Белене" е компрометирана и този факт се прикрива.

"За мен е рискова. От управляващите никой няма понятие от ядрени рискове и как се предотвратяват. През 1983 г. руската страна е предложила площадката да бъде изоставена", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало Късчиев, а не е ли притеснително, че Фолксваген отива при султана- корумпиран, жесток и с руски ракети въоръжен? А, или за вас е притеснително ако случайно нещо трябва да се построи в България та да го провалите за едните грантове.
8
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се въведе задължително описание на фирмите и формите на сътрудничество с олигархични структури преди всяко интервю. Не ми се слушат воплите на зависими от Ковачки кукувици и ***!
7
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продажната ни проруска политика ще продължава да ни точи средствата и да ни хвърля в ръцете на евразийската ***. До кога ще търпим това управление на безскрупулно корумпирани, некомпетентни и престъпни ***.
6
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи, европедофилите не давата на България да има каквато и да е индустрия, включително ядрена енергетика. Искат да ни държат на каишка - слаби, болни, покорни и неграмотни, докато те се гушат с пари и играят Монополи с реални пари. Като се замислите, това е тенденция и го виждаме във всичко - емиграция, ***, демографски срив, мутри в управлението, мутри в съда, мутри в полицията - всичко е антибългарско и в посока целенасочено унищожение на българския народ и нация.
5
2
 
42
 
! Отговори
бг преди 4 години
Тази липса на интерес трябваше да бъде притеснителна ,когато някой поръча на руснаците реактори без решение на НС и правителство и ни задължи да платим над 3 милиарда лева и да харчим по два милиарда годишно за съхранението им. Интересно че това НЕ притеснява главния прокурор , нито ДАНС ,нито президент Радев /който иска пари за армията/ изобщо никого!
4
1
 
41
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ако държавата ще се развива и дойдат достатъчно инвеститори да си вложат парите в нови предприятия у нас може и да има файда, но ако ще продължим да копаем дъното няма никакъв смисъл от нова АЕЦ.
3
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що само държавни фирми имат интерес ясна е работата. Те БСП така с години си точеха пари от тоя проект ама не го построиха, добре че Бойко го спря
2
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички коитж отложшха строителството на аец белене с 20 годинив понделата до живот- и да знаят че това е милостива присъда
1
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЕЦ Белене е само в мокрите сънища на руслямците и филите в България.