АЕЦ "Белене" интересна за корейска, китайска компания

И американската "Дженерал Електрик" може да участва в конкурса
Обновена: 18 авг 2019 15:37 | 18 авг 2019 15:27, Камелия Цветанова
66
АЕЦ "Белене" интересна за корейска, китайска компания
Снимка: БТА

България няма да прави никакви отстъпки по отношение на проекта за изграждане на втората атомна централа в Белене", а на 19-ти август изтича крайният срок, в който трябва да бъдат подадени оферти в обявения от правителството конкурс.

Още по темата
Към момента интерес са заявили корейска, китайска и руска компании. Освен това по проекта се интересува и американската "Дженерал Електрик", обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 "Държавата няма да променя условията на конкурса и няма да правим компромиси и отстъпки", увери тя.

Плановете са стратегическият инвеститор да бъде избран до догодина.

Петкова съобщи още, че страната работи усилено с Европейската комисия за спасяването на ТЕЦ "Марица-изток" 2.

Преди дни Българският енергиен холдинг /БЕХ/ подписа договор с международен консултант, който да разработи механизъм за капацитет, както предвижда европейското законодателство, по отношение на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, съобщи още Теменужка Петкова, която участва днес в София в събрание по случай националното честване на Деня на миньора.

До края на октомври този механизъм трябва да бъде нотифициран пред Европейската комисия, посочи Петкова и изрази надежда тя да одобри механизма, който ще предложим.

Така ще дадем една много по-голяма устойчивост на развитието на въгледобива в страната и гаранция за нашата енергийна сигурност, посочи Петкова, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази свинемайка какво ли разбира от атомна енергетика.Боже, какви министри ни управляват.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гнусна история е всичко това. От ясно по-ясно е, че никоя компания няма да строи АЕЦ Белене просто защото управляващите искат прекалено голям подкуп - над 100 000 000 евро. Кой инвеститор е луд да направи такова нещо? Друг е въпросът, ако се направи фиктивна продажба и някоя офшорка с години да мъкне ламарини по обекта нагоре надолу.
40
0
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Всички имат интерес да правят пари, а *** да остава някъде другаде, т.е. за нас. Комисионните са за други. В страна , където има препроизводство на ел. енергия искат да строят нова ел. центр. Кой има интерес?Който ще получи комисионните.За нас остават за хиляди години струпаните отпадъци.За радост на поколенията.
39
0
 
3
 
! Отговори
само 90 градуса водъ преди 4 години
арматурата на тва млекопитаещо е такава , че изобщо независи от колко висок асансьор я изхвърлят на нея нищо нама да й стане защото ще я изритат от клетката обратно през вратата на площадката за да имие каквото е идзрала в ъгъла на кьошето оф дъ корнър
38
0
 
1
 
! Отговори
V преди 4 години
Защо триете ве?Няма да е скъпо да се доведе до ввр 1200.Тъй като гледам Най скъпите части са еднакви.Дори парогенераторите няма да се наложи да се сменят.На първи контур налягането е по високо с 0,5 мегапаскала,а на втори с 0,6.Обаче трябва да се сменят помпите и поне съдържанието на прътите.Може да не се наложи дори прътите да се сменят.Според мен така с 2-3%ще се увеличи инвестицията а възвращаемоста с 20%Най скъпото бойлера е еднакъв при ввр 1000 и ввр 1200 но има политически риск от американ
37
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и ДА,визията й е като на "избягала от задния двор"......И да изтриеш това,НЯМА КАК да промениш видът й,шматко!..Та тая всеки ден е "на екрана",хората я виждат!!!!!!!
36
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
само да кажа нещо на "триещите"..:..-СЪЩАТА "тактика" доведе до щурмуването на Бастилията!!..Разбира се,вие просто държите "гумата",но забележката ми е към тия,които държат ръката ви...ДОРИ,АКО ТРЕБЕ ДА СЪМ КОРЕКТЕН,СТАВА ВЪПРОС ЗА ТИЯ,КОИТО ДИРИЖИРАТ РЪКАТА НА ДЪРЖАЩИТЕ РЪКАТА ви......изобщо,простотии "до откат".......................................Защо се бави ?..Изобщо ще идва ли?!
35
0
 
5
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
Малииии, и това е министър, няма ли огледало в къщи... То бива плюскане, ама чак толкова...
34
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
тая "цицогъзобутестата" до кога ще я подмятат в "общественото пространство"?!..Ама следите ли изявите й?...Тая,защото е "на втора линия" ,просто "ДРИБЛИРА"!!!!!!..-Играчи може и да има,но на кого ще подаде топката ,тая НЕ ЗНАЕ!Не знае и чорбаджията й,който си кроти в ъгъла и чака да види "КАК ЩЕ СЕ РАЗБЕРАТ ГОЛЕМИТЕ НАЧАЛНИЦИ"..А на "големите началници" изобщо НЕ им дреме за интереса на България!!..За сега само турат на масата СОБСТВЕНИТЕ си карти..Ще се разберат ли?..-ОПРЕДЕЛЕНО ДА!
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А приятелката на Теменужка Гинка Гербакова не е ли кандидат?
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЯ У ГЛАВАТА Е КАТО ДЪЛГО РИТАНА ЗЕЛКА. ТЯ СЕ Е ТАКАВА ДЕ
31
0
 
7
 
! Отговори
умната и стискай оти преди 4 години
удряната от светкавица и трифазен ток от атомна централа й дават предимство градското ВеЦе. Ако в Боровец одмълзе целия багаж че да запуши канализацията от Панчерево до Курило
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за компании от Курило и Курилските острови
29
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само 100% товИДИОТ ще пръсне 20 МИЛИАРДА лв за остаряла камара ръждиво желязо, което ще ОСКЪПИ ДВОЙНО сметките за ток на всеки в тази държава. Абе засрамете се крадци, колко народни парици вече глътна беленския гьол? Кой ще ги връща? Р. ОвчАров ли, опикания Р. Петков ли, ЕвроСтанишел ли, или Кобургота?
28
0
 
9
 
! Отговори
Петко преди 4 години
Най добре ИЗВЪНЗЕМНИ ДА ДОЙДАТ.То бива простотия ама тия се оляха
27
0
 
18
 
! Отговори
Joko преди 4 години
"Държавата няма да променя условията на конкурса и няма да правим компромиси и отстъпки..." ТемеНужке, то и за F 16 имаше изискване за разсрочено плащане, ама си смъкнахме гащите ! Сега очаквам всичко от ВАС.
26
1
 
5
 
! Отговори
Чакайте сега преди 4 години
Ами не сте прави!Може интерес да е заявила северно-корейска компания!
25
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Заглавието е написано неграмотно.
24
0
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРСКА РАБОТА преди 4 години
НЕ СЕ УЧУДВАЙТЕ.ПОЖАРНИКАР "РЪКОВОДИ" ДЪРЖАВАТАСЧЕТОДИТЕЛКА ЕНЕРГЕТИКАТАУМНИТЕ НА "ТЕРМИНАЛ 2"
23
1
 
14
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
А ТАЯ НА СНИМКАТА ЗА НИКОЙ НЕ Е ИНТЕРЕСНА. ДАЖЕ И ЗА ЗАКЪСАЛИТЕ. ГАРАНЦИЯ!