Свинското с рекордни цени, ще поскъпва още. А напролет – драстично!

Продава се на най-високите цени от 10 години насам, скок на цената с 45%
163
Свинското с рекордни цени, ще поскъпва още. А напролет – драстично!
Снимка: Pixabay

Свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци.

Килограмът вече струва почти 8-9 лева, и то на едро.

Още по темата

Само през септември цените са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на свинското за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи равнищата на едро, съобщи Нова тв.

Търговците признават, че за месец цената на свинското е скочила с лев-два.

От свинефермите обясняват високите цени с недостига на свинско след бума на африканската чума.

Най-силно дефицитът се усеща в Китай, където и консумацията на свинско в света е най-голяма.

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалните свиневъди обясни, че в Китай се произвежда повече от половината от месото в света, в момента липсват около 40% от него. Това се отразявало на търговицията по целия свят.

Според производителите и преработвателите месото ще поскъпва още до края на годината. По-осезаем ръст обаче търговците очакват напролет.

По-скъпо ще купуваме и колбасите.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урдужоров обясни, че цените на месото, което идва от Европа от началото на година са се повишили с 50%.

"Не само, че е по-скъпо, ами и го няма",  призна той.

А родното производство не може да задоволи пазара.

Експерти, които следят борсите отблизо обаче твърдят, че няма основание за такова драстично покачване на цените.

Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите смята, че търговците спекулират с африканската чума, защото световната борса не показва недостиг на месо.

За спекула на пазара предупреждават и от Комисията по стоковите борси и тържища.

Прогнозите им са за успокояване на цените до края на годината.

А в момента, ако потребителите заместят свинското с пилешко или телешко, например, поскъпване може да се очаква и при другите меса, предупреждават търговците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен63не разбрах дитирамбата ти драги,но само за веселба ще ти кажа:-Преди време АМЕРИЧКИ изследователи са установили,че в червата на 50-годишен човек се съдържат цели СЕДЕМ килограма НЕСМЛЯНО говеждо!Там си стоят докато станат храна на червеите....Та:-Бон говежди апетит!
64
4
 
6
 
! Отговори
sdhzb преди 4 години
Мръсните и алчни търговци нямат спирка, в момента в който има възможност за спекула-веднага кръвопийците почват да смучат кръв. За да се спре с това-държавата трябва да осъществи зверски контрол на всички митници, за да се засече колко тона месо влизат всяка седмица и да се направи калкулация дали наистина има повишен внос-ако има големи количества, няма как цените да са високи!! Цените могат да бъдат високи ако наистина има дефицит!Ако се докаже, че търговците лъжат-да бъдат сцепени от проверки
63
4
 
7
 
! Отговори
Мда, преди 4 години
изклаха домашните прасета и сега свинското поскъпва
62
3
 
2
 
! Отговори
Ще направим кайма преди 4 години
От *** Ще стигне за цял народ
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Азе ям само телешки пържоли по 9лв. двечки от Lidl. По една на вечер и вечерята ми излиза 6-7 лв. (колкото е една супа в ресторант). Каквото ми се яде си го купувам. Пенсийката ми отива най-вече за храна. Ям плодове, пийвам си кафе, бира и оркестъра да свира.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на рибата не е паднала !Цената на свинското се повиши с 40% за година .
59
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй, тъй. Гърците досега запалиха няколко пъти Атина, французите - Париж. А българите ги научиха от край време да изпускат напрежението по форуми, социални мрежи, и най - вече на две ракии пред телевизора...!! Ей така керванът ще си върви и кучетата ще лаят още 1000г...!!
58
2
 
5
 
! Отговори
месоядец преди 4 години
Ще започне зараждане на канибализма и за предпочитане ще са веганите затуи небойте се мръвка винаги ще има
57
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Споко беПо времето на соца, който такива платени *** не престават да плюят, храните бяха истински и думите "менте" и "имитиращ продукт" не съществуваха.Имаше Български Държавен Стандарт.В кренвишите нямаше тоалетна хартия, рога, копита и перушина, както сега!
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте риба, цената и вече падна под свинското.
55
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 51 преди 4 години
А по границите със Сърби и Гърция, какво трябваше да направят, и как се спират диви животни. В цяла Европа и Азия имаше Африканска чума, не само тук и Румъния.
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма свинско яжте филии с мас.
53
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 51 преди 4 години
3р. и 24к. за поста ти. решетников харесва това.
52
3
 
7
 
! Отговори
реалист преди 4 години
После като се появи канибализма да не се учудват защо
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 31Трябваше да се вземат мерки и да се избият прасетата на границата с Румъния още в началото!А оная бъчонка Деса Танева се подхилва до последно и после - пълно унищожаване на прасетата!Умишлено земеделското министерство бездействаха до края!
50
5
 
11
 
! Отговори
Споко бе преди 4 години
Това да не е соца? Тогава готвехме агнешко със спанак по следната рецепта: Спанак, лук, мерудийки, ориз и пускаш плочата на Борис Машалов "Заблеяло ми агънце".Ще внесат. Ако не внесат - ще идем на пазар у комшиите - Румъния, Гърция, Сърбия...Скъпото по нашите магазини ще остане. С него в натура ще плащат на журналисти за статии по темата "цена на свинкото".
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът всъщност е в Китай. Ядът много свинско. Сидзипин ще трябва да ги направи вегани за да се разреши въпроса със свинското в световен мащаб. Тогава пък ще има световен недостиг на зеленчук.
48
1
 
13
 
! Отговори
програмиста преди 4 години
Като ви е скъпо месото яжте суджуци
47
7
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 4 години
Виж в опорките си, колко праесета са избити в Русия, после пищи че гербаджиите са виновни, виж и в Румъния, Китай, ние тука минахме почти метър. Сега си купи един суджук и си го наври отзад!
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много важно, от както започнаха да ни лъжат и да ни продават замразена месо за прясно започнах да намалявам свинското. Хапвам си предимно пилешко и заешко, може и телешко от някоя чиста месарница. Та да си го вдигат, колкото искат, но да не барат заешкото и пилешкото.