Заради епидемията от АЧС: Ядем по-малко колбаси

До края на годината не се очаква поскъпване
26 окт 2019 08:00, Петя Славова
26
Заради епидемията от АЧС: Ядем по-малко колбаси
Снимка: архив, Булфото


Заради дефицита на свинско месо, предизвикан от епидемията от АЧС в страната и поскъпването му, търсенето на колбаси и други месни изделия в последния месец е намаляло. Това съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов, но не уточни точно с колко е понижението, пише "Монитор".

По думите му, намалението на покупките им засяга всички видове месни изделия, но е по-голямо при по-скъпите трайни колбаси.

"Потребителите не са се насочили към по-евтините колбаси. Понижаването на търсенето се отнася за целия асортимент", уточни той.

Още по темата

Според него причината на увеличението на цените на колбасите е поскъпването с 40% от началото на годината на свинското месо, което основна суровина за производството им. „Голяма част от европейския износ отива в Китай, защото там са унищожили около една трета от свинете си, и в ЕС се чувства дефицит на суровината“, поясни Урджанов. Той прогнозира, че до края на годината не се очаква ново поскъпване.

"От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%", каза по bTV Кирил Вътев, собственик на месопреработвателна фирма. "Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина-два", поясни той.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) отчете, че свинското месо е най-скъпо за последните 10 години. "От 5 август тръгна този процес. Започна една вариация на цената - тази вариация стигна до 10 лв. Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно.

Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро", заяви той в ефира на bTV. Според данните, изнесени от ДКСБТ, поскъпване има и при колбасите, кренвиршите и каймата - в диапазона от 2% до 13%.

До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване на свинското месо и респективно на изделията от него. През пролетта вероятно ще има нови скокове, смятат Иванов и Вътев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: колбасиДКСБТАЧС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
ние от 30 години не консумираме колбаси св месо е от испания франция германияи е гадно
19
7
 
2
 
! Отговори
13 преди 4 години
От 3 месеца не съм купувал продукт със свинско. И не съжалявам. Свинското в момента е 90% от дълбокия резерв на САЩ. Идва черно и го обработват с химии, да заприлича на месо. Най-рано ще купя свинско, когато се възстанови популацията и американското *** вече го е изпапкал.
18
3
 
6
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Едно време какъв салам имаше !!!От месо...
17
2
 
8
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Наистина,съдбата на гамьовистанеца е пълен фарс. Големият свинеядец, стожерът на месоядството и първа бойна линия срещу вегетарианството и веганството, наш ***, с неговата пословична простотия, тарикатлък и кръчмарско бунтарство, си развъди сам чумата по свинете. Отделно, че от години, както се тупа по омазнения шкембак за гордостта на свинеядството, нагъва в колбасите такива химикалиЙ, такива изрезки от ***, всякакъв *** на НЕВЪЗМОЖНО НИСКА ЦЕНА. Кратунистан ще изчезне, от простотията си
16
0
 
9
 
! Отговори
АЧС преди 4 години
Споко, месо в колбасите няма. Има истерия за оправданието за вдигане на цените.*** пък като се позамисля.....че тя тая химия, дето я бутат навсякъде....че и тя пари струва.
15
1
 
12
 
! Отговори
ЯМ КОЛБАСИ... преди 4 години
... НО САМО ОТ НЕМСКИ ВНОС!!!!!БЪЛГАРСКИ КОЛБАСИ НЕ ЯМ ИЗОБЩО!ПЪЛНИ МЕНТЕТА СА, ЗА ДА СА ЕВТИНИ!!!!
14
0
 
14
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Мъчно ли ви е, че ядем по-малко колбаси. И това не е само заради епидемията, а и заради това, че производителите тъпчат в тях всевъзможни ***
13
0
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Защо има хора, които постоянно, дават "акъл", какво трябва да консумират другите?"Червеното" месо било вредно. Ами, който не иска да го яде, само да го смуче!Като искате яжте от зеленото месо, растящо на почва, защо трябва да давате съвети на хората?
12
4
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Я зъбу ,бузи и жлебиня не ядем...Прескочим до Македония и си купим натурална продукция -сиренье,кашкавал ,масло директно от мандрата и месо и колбаси от кланицата...
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зарди беднотията е, не заради чумата. С всеки ден обедняваме все повече и скоро не салама, а и хляба ще откажем.
10
0
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
Търсенето е намаляло заради високите цени и незадоволително качество.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ям само хамон, прошуто и пастърма. Шпек, камчии, сервилати и тем подобни БГ пародии отдавна не купувам.
8
9
 
2
 
! Отговори
пУзитивен преди 4 години
То и без това свинското е най-вредно, а ви е бедна фантазията, с какви гнусотии пълнят колбасите. Включително човешко, бяха открили.
7
1
 
10
 
! Отговори
Към Б.Б. преди 4 години
Е нали уж нямаше да има поскъпване, г-н Борисов? Мога да се аргументирам с пресконференция на министерски съвет
6
0
 
23
 
! Отговори
дрън дрън преди 4 години
Не купувам ,защото всички са гад-ни ! и скъпите луканки ,суджуци,филета -пълна отттврат, кисели,смраадливи ,боядисани ,. мешат кръв,желета,доопета....................
5
0
 
17
 
! Отговори
Не е само преди 4 години
Заради АСЧ.Във всички колбаси има много имитационни продукти.Специално продуктите на фирмата на Кирил Вътков са от най - скъпите,но пълни с лактоза,декстоза,глюкозо-фруктозен сироп,жиеотински протеини,многобройни Е та,палмово масло.
4
1
 
16
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Туй АЧС "Аз ям Чесън и Сланина" ли значеше?
3
4
 
15
 
! Отговори
Хм преди 4 години
А бе спите ли, бе?!Тоя тука по-долу пише за "червено месо"!Червено!В деня за размисъл?!Аааа ...
2
2
 
25
 
! Отговори
факт преди 4 години
И 90тте години беше така... Епидемията се нарича безпаричие, т.е. бедност и страдание. А АЧС е само за оправдание.
1
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре В световен мащаб се мисли за увеличаване данъка на червеното месо - за да поскъпне и хората да ядат по малко от вредното червено месо