Колко мляко има в сиренето? А дали изобщо има мляко?

За какво да следим, когато пазаруваме
7 фев 2020 19:56, Екип на Dnes.bg
58

Преди няколко дни от Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че са открили отклонения в състава на два вида сирене, което се продава на нашия пазар.

По време на проверката в София са били взети общо осем проби от млечни продукти.

В две от пробите, предлагани като краве сирене, са били установени 75% вода, обезмаслено сухо мляко и нито грам млечна мазнина.

Лабораторно доказаните стойности в пробите не отговарят на заложените в технологичната документация за производство на продуктите.

Въпреки съдържанието си въпросният продукт не е бил продаван като имитиращ млечен продукт, а като ''сирене''.

Опасни ли са тези продукти и за какво да следим, когато пазаруваме?

Отговорите дадоха д-р Райна Иванова от Българската агенция по безопасност на храните и Богомил Николов от Асоциация ''Активни потребители'' в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднъж закарах като шофьор един камион от онова палмово сирене в един склад и едни момчета смениха етикетите. Сложиха други. Едното ми каза че е за болница. Запомних какво пише на новия етикет. Вечерта си пия бирата и гледам в компа търся името на фирмата. Оказа се че нашия бо...лук го продават на болницата като скъпо сирене! Мафия! Шефа ни пшащаше по 400 лева. Бачка три месеца и се махнах. Крадяли сме му нафта и ни стигали 400 лв.
30
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди няколко години когато започнах първата ми работа - шофьор в мандра спрях да ям сирене. 8 тона вода, един чувал сухо мляко от Украйна и 20 кашона палма от Малайзия. Резултата е "сирене". Разходите за кг сирене бяха 1,40 лв. Мандрата го продаваше за 2,40 лв. а в магазина 3,20 лв.
29
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нужда от глоби и затваряне..Кажете само кои са фирмите.Те сами ще затворят
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОШЕНИЦИ-ПРОСТАЩИНА!!!
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво стана, и какво следва от това??? НИЩО!Нужно е наказание - затвор в закона за това престъпление! Няма закон затова е така, ще ги глобят 2000 лв и до там, а те са си калкулирали глобата вече в цената!Закон трябва - за подвеждане на потребителя, за неспазване на нормите - затвор от 10 до 15 години, затваряне на фирмата и глоба 500 000 лв! Айде да видим дали всичкпо няма да е ОК!!! Няма воля, не искат да има закони, управляващите са с тях!
26
3
 
10
 
! Отговори
Не купувайте преди 4 години
Българското нито румънското. Препоръчвам гръцката фета. Дори турските сирена.
25
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1989 имаше 12 пъти повече крави и 15 пъти повече овце и 26 пъти повече кози. Откъде мляко при демокрацията, след като демократите унищожиха селското стопанство на България.
24
7
 
24
 
! Отговори
bonbon преди 4 години
Днес си купих белгийски шоколад за 3.99 евро.Разбира се живея не в Бг,а в държава,в която хората протестират всеки ден.Стачкуват само ефективно,самоорганизират се в истински синдикати,където социалната държава не е отживелица от миналото,а си е напълно реално нещо и вски се гордее с това.Вие в Бг продължавайте да не излизате по улиците и си платете водата,че тук ни трябват още за гостите.
23
3
 
27
 
! Отговори
селски преди 4 години
До Демократ А бе про.ст.ако,при соца имаше във всяко село кравеферма,овцеферма,свинеферма и те снабдяваха цяла България с истински млечни продукти! Сега ми яжте оная работа с простотията си дето допуснахте България да няма животновъдство! Аз си имам крава и прасе и хич не ми пука вие какви *** от чужбина ще ядете.Та от мен-опичайте си акъла след време да не се окаже ,че не само нямате кво да ядете ами да нямате и държава!
22
4
 
26
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
колкото сиво вещество има в черепната кутия на тиквата ,толкова мляко и в сиренето!
21
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Норге7 литра е по старите номенклатурни норми по Тошово време, та да може партийците да гепат и да преизпълнат плана, истината е че 1 кг сирене става от 4,5-5 литра мляко, това за кравето, кашкавала е вече към 7 литра
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bg medii sa teroristi. 4udno kak ne gi garmite tea teroristi ...nito gi besite...nito gi slagate na frenska gilotina, nito na italianska klada...nito gi kovete po darvetata...dali ne gi pe4ete na grill ili v furna i da gi iziajdate?
19
5
 
16
 
! Отговори
Норге преди 4 години
1 кг. краве сирене се прави от 7 литра мляко. По последните ми спомени, млякото го изкупуваха от хората на около 30-40 стотинки. На левче да го изкупуват сега (но съм убеден, че не е така) , пак килограм сирене излиза не повече от 7 лева. С всички останали разходи и търговска надценка, пак няма как 1 кг. истинско краве сирене да струва повече от 10 лева. Питам тогава що "истинските" производители искат по 16 лева за уж истинското им сирене?
18
0
 
24
 
! Отговори
мак преди 4 години
Защо не казват имената на тарикатите? За да могат да печелят на воля от продажба на вода като сирене? Какво е това прикриване, кажете? Както оповестявате имената на сме.тосъбирачи под виадуктите, така можете да постъпите и с тези производители да не им купуваме бо.клука.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Demokrate govorish palni Gluposti!! Mlekoproizvodstvoto - mlechnoto jivotnovadstvo go sasipaha vsichki ,,upravljavali'' sled Chervenata Revoljutsija v 1989 g.,a go pochti unishtojiha Tvoite Gerberi!!!!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Каква е цената в лабораторията в Австрия? Тук е над 300 лв за проба.
15
3
 
30
 
! Отговори
Лесно е преди 4 години
Много лесно ще стане реформата. Ако си производител и тровиш народа - 5г. затвор, глоба и затваряне на предприятието. НО не е така тук при нас. Доказаха, че голямите вериги имат двоен стандарт и какво? Доказаха, че няма шоколад в шоколада и? В сирене, кашкавал, хляб, натурални сокове... Списъкът е дълъг. Никой не го е еня за другия.
14
2
 
23
 
! Отговори
Къс преди 4 години
Още помня как Ликвидационна комисия обяви кравите в едно пловдивско ТКЗС за комунисти и ги изкла.Иначе изтреблението на българите чрез мизерия,безводие, и отровна храна е теория на конспирациите.Ама вие и без това с траете.
13
22
 
4
 
! Отговори
556 преди 4 години
Е за 10лв за кило сирене колко мляко да има в него? На всеки който купува би тряцвало да му е ясно, че няма как за 10 лв да се купи сирене от краве мляко
12
30
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
45 години социализъм и руска окупация съсипаха млекопроизводството в България.

Спонсорирани публикации