Спекула нямало, но цените в кварталните магазини тръгнаха нагоре

Повечето стоки поскъпват, макар и с по 10-20 стотинки
105
Спекула нямало, но цените в кварталните магазини тръгнаха нагоре
Снимка: Pixabay

Квартални магазини започнаха плавно да вдигат цените на повечето стоки, макар и с по 10-20 стотинки, показа проверка на „Труд” в София и страната. Официално спекула няма, но въпреки това пакетирани продукти като чипс и бонбони, брашно, ориз и качамак, домакински стоки като сапун, тоалетна и домакинска хартия, носни кърпи вече се търгуват с по-високи цени в малките бакалии. Цената на дезинфектантите, там, където още ги има, пък се различава в пъти, за едни и същи продукти, в различните магазини.

И докато за вносните стоки увеличението може да се отдаде на затруднените доставки в Европа, то за българските продукти няма обяснение, категорични са читатели на вестника. Това е и причината пред големите вериги все още да има дълги опашки, въпреки изискванията за по-малко посетители едновременно и повечето време, което отнема пазаруването. Причината е, че те все още поддържат цените на стоките, такива, каквито бяха и преди пандемията да се развихри, обясняват клиенти.

Само преди ден парламентът прие мерки, чиято цел е да регулира цените, но според работодатели, представители на големите вериги и дори финансовият министър Владислав Горанов подобни действия са неподходящи. И вместо да сложат край на спекулата могат да доведат до поскъпване на стоки и услуги, които в този период би трябвало сезонно да поевтинеят. От Сдружението за модерна търговия излязоха с позиция, че тези разпоредби ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика като дефицити, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет.
По-скъпи домати и лимони ядем през последната седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за движението на цените на едро. С една пета се е повишила цената на оранжерийните домати за периода или с 54 стотинки за килограм. Така зеленчуците на едро се търгуват срещу 2,65 лв./кг. През същия период на предходната година те са поевтинели и са се продавали за 2,27 лева за килограм.

При лимоните поскъпването е още по-драстично – 36,1 на сто, със 79 стотинки за килограм. Така цената им на едро достига 2,98 лв./кг на едро при 1,78 лева за килограм по същото време преди година. Тогава киселият плод отново е поскъпнал, но с малко над 1 процент. Причината за голямата разлика според търговци са затруднените доставки заради блокираните от пандемията граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: магазиниценихрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-готиното е, че след като отмине кризата, цените няма да паднат :D
67
0
 
8
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
След като направиха комбината в Белово вече имаше. Никога не се късаше на перфорацията. Кафява грозна хартия. Беше ценна. В обществените тоалетни винаги я крадяха, затова всеки месец ни даваха служебна ролка или две и всеки си ходеше със собствената си хартия до тоалетната. Беше двуслойна - едно копие отиваше в Държавна сигурност.
66
3
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
За сега при нас в малките магазинчета е по-спокойно и не се усеща увеличевие на цените. Продавачките ни познават и e OK.
65
10
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
И пак би посъветвал уважаемите провинциалисти - вземайте си чантичките и си отивайте по селата. Там е евтино - сирене, мляко, кашкавал, боба и леба. Не ви трябва София, хайде да ви няма!
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11 списъкът е дълъг с повишените цени - още бутилка минерална вода Девин вече е 4 лв, олио от 1.80 - 250- 280 лв. , серене - от 7.40 -8.40 лв.. Не е само това - всичко тръгна нагоре - не е ли това спекула господа, кой се бори с нея? за сега никой.
63
1
 
9
 
! Отговори
Пич преди 4 години
До 11Не те знам от къде пазаруваш и какво пазаруваш, но аз от няколко години не мога да излезна от супера със сметка по-малка от 50-60 лева. Пазарувам само най-основните неща за 3-*** души домакинство. Цените във София се вдигнаха преди доста време, и отново спекулативно. В момента, в който мръднеш 50-тина километра извън София и всичко пада с по 50%. Цените се определят от потреблението, това е положението.
62
4
 
13
 
! Отговори
магазин преди 4 години
Не е лошо да поизлезете на балконите и да ръкопляскате на хората, които си рискуват здравето и живота за да може да "отскокна за едно хлебче". Вярвайте ми, че не сме забогатели. Още повече в тези тежки дни за всички ни никой не надува цените изкуствено в магазинчетата. Скачат доставните цени. Днес например лука на борсата скочи с 50%. А когато всички малки магазини затворят /те нещата на там отиват/, тогава ще видите що е спекула.Благодаря
61
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дават примери как цените падат в западните страни и там има реален пазар.Така е,ама там не е съпил Сталин!Където е стъпил е така като в БГ!!!!Каквото става в Русия това става в страните от бившия соц,нищо,че са член на ЕС и НАТО!Има си подписано още тогава и въпреки,че СССР не съществува и уж някои си мислят,че САЩ диктува,няма такова нещо.Каквото реши Москва това се случва!Естествено не по онзи груб начин от социализма а с пари и влияние днес.Това е положението.
60
8
 
12
 
! Отговори
123 преди 4 години
Някои пишат, че по времето на Соца нямало тоалетна хартия ... не знам от коя дупка сте изпълзели, но аз такова нещо не знам. Това са митове и легенди ... да, може би 1955-1960 може и да не е имало навсякъде, но след 1975 всичко беше доста подредено и уредено.
59
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е защото няма реален пазар а има монопол.Където има монопол няма конкуренция.Монопола при социализма е държавен,а при капитализма е частен.При нас е хибрид.Държавното и частното е на едни и същи хора с малки изключения,но това вече не се нарича капитализъм а частен социализъм.Системен е проблема а не в отделните търговци.Комунисти демокрация няма как да могат да направят,а капитализъм абсурд!Нито имаме демокрация,нито капитализъм в БГ.Човек се учи цял живот,за демокрация се бори всеки ден
58
1
 
5
 
! Отговори
По принцип преди 4 години
Не ми е сефте.Според теб правилно ли е.Явна спекула на едно от най-оживените места ,а уж никой не го забелязва.Къде са тези които казват че липсва спекулата.
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип,Нарича се летище. Ти сефте ли си на летище, че не знаеш какви са цените там.
56
3
 
7
 
! Отговори
По принцип преди 4 години
Как да няма спекула.Един пример давам.На летище София терминал 2.Кафенце от барчето 4,50лв.Да не е от златни зърна.Пакетът иначе го гледам 18лв.Това как се нарича.
55
2
 
9
 
! Отговори
некъфотгората преди 4 години
Сега ми се ще проповедниците на капитализма да обяснят защо нематоалетна хартия... Оглушиха ни да говорят за социализма, а сега прикапитализма как е? Некаква разлика ?---------в България има партиен капитализъм , наште хора са накацали на клона и преживят от препродаване и комисионни .
54
2
 
22
 
! Отговори
11 преди 4 години
Спирам да пазарувам в магазинчето до нас, не съм милионер. Пакет ориз - 3.50, сиренето двойно, спагетите и те. Брашно за 1.80... За плик храни дадох 40 лв вчера. Никой не е в състояние да ме убеди, че не злоупотребяват дребните търгаши. Обиколих махалата (пл. Журналист), почти навсякъде същата жaлка история.Стана ми кофти за националните ни особености (за кой ли път), когато установих, че единственият почтен търговец в квартала ни се оказа турчин, малка верига. При него цените не са мръднали.
53
0
 
13
 
! Отговори
По принцип преди 4 години
Според мен ,спекулата отдавна си върви.Винаги си имат оправдания.То не беше вирус,то не беше бензин се вдигна или ами всички вдигат цените ,и ние също.Както и да го погледнеш все си спекулиран.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Капитализъм и пазарна икономика държавата е тази която може да регулира цените като изкара стоки на реалните им цени, и всички спекуланти ше праат като ветъро. Фииииуй.
51
2
 
0
 
! Отговори
Do 59 преди 4 години
hahahhaahahahahhaahahahhahhahahahahahahahahahhahahno comment.
50
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некаква разликаАми, разликата е огромна.При соца нямаше хартия, защото просто нямаше. И не се знаеше и кога ще има и дали въобще ще има.Сега на места няма (защото в кварталния магазин си има и то предостатъчно), защото е изкупена :)
49
7
 
8
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Не може да сте сигурни, че вдигането на цените идва от търговците на дребно. Всички са засегнати от кризата - и производители, и доставчици. Не е ясно кой точно спекулира, и дали изобщо има спекула. От 20 работника в един склад, ако половината спрат да идват на работа, а другата половина искат повече пари, какво правим? Ако трябва да дезинфектират през час цялото помещение, и работния процес спира и става по-скъпо, и т.н. Доставката на 1кг домати до кварталния магазин вече не е на същата цена.

Спонсорирани публикации