Как светът реагира на задаващата се икономическа криза?

Правителствата и централните банки по целия свят усилват действията си
26 мар 2020 14:24, Бойчо Попов
17
Как светът реагира на задаващата се икономическа криза?
Снимка: Bloomberg

Правителствата и централните банки по целия свят усилват действията си за противодействие на икономическия шок от епидемията от коронавирус. От намаляване на лихвите до подкрепа за компании и домакинства... Властите се стремят да ограничат дълбочината и продължителността на очакваната глобална рецесия.

„Каквото е необходимо“ е познат на лидерите и централните банкери рефрен. Общият стимул, заложен в световен мащаб, е 3 трлн. долара и продължава да нараства. Въпреки това е трудно да се установи точно как и кога тези пари ще стигнат до мястото, където наистина има нужда от тях, и ще започнат да дават ефект. Междувременно финансовите пазари остават силно нестабилни и броят на глобалните случаи на заразени с вируса се увеличава с всеки изминал ден.

Ето какво предприемат повечето водещи страни, както и тези около България!

САЩ

Администрацията на Доналд Тръмп настоява за трети транш от фискални стимули, който може да струва 1,3 трлн.долара. Той включва 50 млрд. долара заеми за страдащия авио сектор, 150 млрд. долара за други засегнати отрасли и 500 млрд. долара за чекове на гражданите, които следва да получат до три седмици. Контролираният от републиканците Сенат изготвя свое собствено предложение, което включва някои от идеите на администрацията.

В крайна сметка след няколко дни на спорове Белият дом и Сенатът се споразумяха по спасителния план за 2 трлн. долара за намаляване на икономическите щети. Средствата са разпределени по следния начин:

  • 500 млрд. долара директни плащания към американските граждани за шоково раздвижване на икономиката - 1200 долара за повечето американци

  • 500 млрд. долара за тежко ударената индустрия

  • 350 млрд. долара за малкия бизнес

  • 250 млрд. долара за хората, загубили работата си през последните седмици

  • 75 млрд. долара за болници

Целта е да се намали въздействието от коронавируса върху американската икономика. Към сметката могат да се прибавят и още 50 млрд. долара, които ще отидат конкретно към самолетната индустрия, в частност Boeing.

Междувременно Федералният резерв намали основния лихвен процент със 150 базисни пункта до почти нула и понижи дисконтовата лихва до 0,25%. Той насърчава банките да вземат заеми с отстъпка, което им осигурява лесни и евтини пари, и предлага заеми, обезпечени с активи от взаимни фондове на паричния щатски пазар, освободени от данъци. Фед също така обеща да закупи облигации за 700 млрд. долара, като същевременно пусна мерки за подкрепа на пазара на корпоративни облигации и отвори програма за спешно кредитиране.

Продължението на анализа четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Тия щатите откъде ги вадят тези кинти? Там 500 милиарда, тук 200 милиарда.
13
1
 
4
 
! Отговори
Бачкер преди 4 години
Май ще се връщаме към планова икономика и затворени граници...
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тия мерки на Щатите единствените печеливши ще са САЩ и Китай. Китай ще има къде да си продава бок.лу.ците а САЩ ще минат гладко през кризата.
11
1
 
7
 
! Отговори
Х преди 4 години
Схемата на сивите кардинали е в ход! Зад паравана на вируса ще сложата чатала на държавни финанси и компании по света. Ще си преразпределят благата, а народите ще бъдат постепенно заробени с добре познатите стари методики! Събудете се българи!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До "За хората със средни или по-ниски от средните доходи е изключително трудно да"Не е съвет, а саркастичен коментар, но който както желае да го разбира :)
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Съвет към хората - всеки е хубаво да има заделени пари за поне 1 година в случай на икономическа или друга криза."За хората със средни или по-ниски от средните доходи е изключително трудно да пестят каквото и да е. И дори да приемем, че успеят да заделят 10% от заплатата, ще им трябват 10 години за да натрупат резерв от 1 година. И това ако през тези 10 години не се случват други непредвидени разходи.
8
1
 
5
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 години
Живеещите на село са били винаги по добре. Чист въздух, чиста вода,тишина,спокойствие и ако няма определени хора,няма и криминална престъпност. Имаш ли си два декара дворче можеш да си насадиш нещичко, да си пуснеш десетина кокошчици,две козички 5 - 6 овчици, 2 прасенца, 5 кошера и...да си правиш каквото ти душа сака....кеф ти винце,кеф ти ракийка,кеф ти кисело зеленце и трушийка.Не напускам селото за нищо на Света...
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвет към хората - всеки е хубаво да има заделени пари за поне 1 година в случай на икономическа или друга криза.Към бизнеса - Споко, брат, нямаш нужда от резерв - метай всичко обратно и не се притеснявай. Ако го закъсаш, за теб от общия бюджет ша ти дам да си набереш. Нали си ми зет все пак :)
6
1
 
3
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи дам! Криза ще има! И дам и догодина ще има нов вирус! Тоя път ще е COVID-20 и тогава ще видим кон боб яде ли! Може да се каже, че бая голям се задава, но пък за сметка на това и четвъртит!
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ром"сБНБ ще печата пропорционално на ЕЦБ защото си поддържат курса.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мога да ви обясня как работят тези мерки за подкрепа на икономиката. Централните банки ще напечатат пари. Курсовете на валутите ще останат почти същите ако печатането се прави от всички и пропорционално. Който има спестявания пие една студена вода защото реалната стойност на спестяванията пада. Който има кредити теоретично може да е е на оферта ако вдигнат заплатите. Но това по-скоро няма да се случи, а просто ще останем с по-ниска покупателна способност. На губещите - честито.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те парите не се изпаряват, спокойно. Просто се задържат з известно време, менят формата си, въздейства по трудно за разбор е начини...
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България маргиналите не плащат осогуровки на Бойко! Така реагират на ттъпото управление и обидите които понасят. За света - не знам.
1
3
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Печатане на пари без покритие ,тъй реагира света от Вашингтон през Брюксел за Москва и към Токио със спирка Пекин -ето така реагира света .Само ние ..умните,красивите ,знайните ,най-най...има фиксална дисциплина с "котва на шията" ,тоест валутен борд и държим яко стабилният лев ,народа обеднява ...но ние сме печени -не печатим пари без покритие ,щото сме *** и неграмотници и бъзливци.

Спонсорирани публикации