Пратиха информация за АЕЦ "Белене" на кандидатите

Меморандумът съдържа данни за проекта и правната рамка
18
Пратиха информация за АЕЦ "Белене" на кандидатите
Снимка: БГНЕС

Компаниите от "кратката листа" получиха информационния меморандум за АЕЦ "Белене", съобщи енергийното министерство.

Това са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Атоменергопром АД - Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС – Франция и Дженерал Електрик, САЩ.

Меморандумът съдържа базова информация за проекта, правната рамка в страната, както и анализ на пазарната ситуация в региона.

Изпращането му до кандидатите стана възможно, след като по-рано през април те подписаха споразумението за конфиденциалност по проекта. То е обвързващо както за самите тях, така и за всички техни консултанти, банкери, агенти и други.

Като се отчитат продължаващите мерки в много държави във връзка с пандемията от коронавирус, информационният меморандум е изпратен онлайн. Стремежът на българската страна е да създаде оптимални условия за кандидатите да подготвят обвързващата си оферта в условията на извънредно положение.

Във връзка с актуалната пандемична обстановка срокът за изготвяне на обвързващи оферти ще започне да тече от датата, на която ще бъде осигурен физически достъп на кандидатите до "информационната зала" за проекта, обособена в сградата на Националната електрическа компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
0
 
! Отговори
Александър Антонов преди 3 години
Много точни аргументи против строителството на този корупционен проект.Ще добавя само един факт.По данни на статистиката през 2019 г. за 60 млр.евро БВП сме използвали същото количество ел.ио- малък от нашия/ за единица БВП/. Бъдете спокойни АЕЦБелене никога няма да бъде построен.До сега са изразходвани няколко милиардаще се усвоят още няколко и така до края на света.млиарда и
17
6
 
1
 
! Отговори
pbdan преди 3 години
Добре, че не построихме АЕЦ "Белене" в срок. Сега щяхме да имаме 4 реактора по 1000МВт и да се чудим какво да ги правим когато консумацията през пролетта и през нощта пада до 2800МВт. Козлодуйските реактори имат 10-15г. живот а беленските щяха да са с още 15-20г. За 10г. трябваше да ги спираме всичките.Според мен трябва да се построи 7 блок в Козлодуй(те го искат това защото ще останат без работа). Мариците да минат на газ(тригенерация) но не повече от 1-1,5 ГВт.
16
3
 
1
 
! Отговори
15/15 преди 3 години
До KOKO . Този феномен го има в БГ, защото няма реален свободен пазар на ел. енергия. Централите произвеждащи ел. енергия са на хора с лобита в парламента и изпълнителната власт. С други думи на бг. енергийна мафия. Няма *** механизъм за внос на енергия от други страни за регулиране на цената (като е и при горивата). Има картел при разпределението - потребителите не могат да си сменят доставчика, ако не са доволни от услугата (цената). За това бг. ще плащат НАЙ-високата цена на ел. енергия.
15
4
 
1
 
! Отговори
15/15 преди 3 години
До да те питам . Американците няма да строят нищо, защото договора за строежа е само с росатом. Американците могат само да предоставят оборудване и то ако росатом го поиска. Като цяло строежи на нови атомни мощности в целия са спрени поради икономическа НЕЕФЕКТИВНОСТ. Тоест губещи.
14
2
 
3
 
! Отговори
KOKO преди 3 години
До 15/15 Е като намалява търсенето и се явяват излишъци от ел. енергия, защо се иска непрекъснато увеличение на цената ѝ. Или някой нещо послъгват.
13
3
 
2
 
! Отговори
15/15 преди 3 години
До Анонимен (7)Това една жена ли ти го каза? След 2025 в германия НЯМА да има работещи реактори , а от 2038 въглищни централи. И сега германия има инсталирани достатъчно соларни и вятърни мощности, чиято цена на енергията стига до 0 eur/kWh в пиковите часове. Тук околната среда няма никакво отношение, когато говорят парите.
12
8
 
2
 
! Отговори
да те питам преди 3 години
До Анонимен 9 Защо да е губещ проектът ????Ако ББ я даде на американците да я строят , ще стане ли печеливш проектът ????
11
2
 
5
 
! Отговори
ЯЕЦ преди 3 години
Пропуснали сте Гинка Върбакова, крупен инвеститор в енергетиката.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Освен на предателите русофили на никой друг не му трябва АЕЦ Белене.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия откячялки от прявителството си продължават с техните заигравки с тотално губещият проект АЕЦ Белене. Трябва наистина руснаците много да те гушат за да им се вържат на простия руски акъл.
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психодесните искат американска централа. Турбините и генераторите ще бъдат американски с китайски части.Франкофоните и евроориентираните трябва да подкрепят Фраматом-Франция.Ще има пари за всички от Китай.
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия не спря ядрените си централи. Нито ще спре въглищните централи.Лъжат простите народи да си спират централите и простите народи да са най-екологични.
6
6
 
7
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Значи ще взимате от моите данъци и ще ги давате на китайските демони?
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Французите и американците са доставчици на оборудване. Изборът за инвеститор е между Китай, Русия и Корея.
4
9
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
АЕЦ Белене е огромен корупционен руски проект, който ще загроби България десетилетия наред. Да припомним, че все още няма построена база за съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй и то стои складипано на обикновена площадка. Всяка година се трупат нови 45 тона отработено гориво. Досега то се преработваше в Русия на цена 600 долара да килограм, но руснаците поискаха по-висока цена. Отлобогиното гориво се връща в България, но както казах все още няма хранилище! А то струва скъпо!
3
7
 
8
 
! Отговори
15/15 преди 3 години
Когато Германия затваря ВСИЧКИ свои атомни централи, България се готви да отваря "нови". Франция затваря всяка година 3-4 реактора, а бг. политиците се опитват да възродят мъртво роден проект, във време, когато търсенето на енергия намалява.
2
2
 
10
 
! Отговори
MaйMyната преди 3 години
Гинка къде е в схемата, нема ли да се включи и тя?!
1
2
 
4
 
! Отговори
Let me guess преди 3 години
В тези "генерални" времена печелившата компания ще е някоя Дженерал-на

Спонсорирани публикации