България можела да си осигури ток в бъдеще само от АЕЦ "Белене"

Куюмджиев: Топлофикация София е в оперативен фалит от много време
5 юни 2020 14:40, Анисия Иванова
37
България можела да си осигури ток в бъдеще само от АЕЦ "Белене"
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

На теория въглищните централи нямат бъдеще, а е важно да се фокусираме върху бъдещето в средносрочен план. След няколко години те ще са толкова неефективни заради зелените емисии, че ще трябва да затворят или да се инвестират в тях колосални пари за привеждането им в екологично съответствие. Това каза Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"За нас като държава е важно да си осигурим електричеството след няколко години. Това може да стане само чрез ускореното и реално изграждане на АЕЦ "Белене", посочи той.

Също така той коментира, че ще има увеличение спрямо сегашната цена на парното и намаление спрямо миналогодишните цени за същия период.

"Стана недоразумение, защото КЕВР не обясни правилно какво прави и за мен остава загадка защо точно в този момент трябваше да обявяват прогноза цена за цялата година, а не се придържаха към установената практика да определят ценните на по-къс период от време. По този начин ще могат да реагират адекватно на доста динамично развиващата се цена на природния газ, която е основна за определянето на цената на парното", коментира той.

Според него през последните 10 години цената на парното се използва като социален инструмент. "От икономическа гледна точка това води до ситуацията, че Топлофикация София е в оперативен фалит от много време", допълни Куюмджиев.

Целият разговор във видеото


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
питанката преди 1 месец
Цената на парното не е социална и не трябва да бъде!! От години се опитват да направят неплащането на сметки криминално деяние. Аз съм СЪГЛАСНА!!! Който не може да плаща тая цена и тези сметки да се махне от топлофицираното си жилище и да се отоплява както може. Защо е търпима тази узаконена кражба? Някой няма да си плаща сметките и ще се топли на аванта, защото това било "социално". Не, това е кражба!!
35
0
 
0
 
! Отговори
М дааа преди 1 месец
За потреблението което имаме , ни е достатъчен един реактор и развитие на зелените енергии. Ако се заложи и на модела за самозадоволяване чрез панели и др.под. сте готови.
34
1
 
3
 
! Отговори
Ама,че преди 1 месец
Ама,че простотии и лъжи. Дори и в САЩ,въпреки рамото което им даде Тръмп, въглищата са на изхвърляне, Енергията от ВЕИ вече е най евтината. Когато се съпоставя с АЕЦ някак удобно се забравя колко. Милиарди струва атома. А относно ""аргументи" че ВЕИ зависят от времето пак се забравя за възможността да се инвестира в съхранение на енергията. Мъск с неговата централа в Австралия че го доказа.Ама,не ние вкупом ще крадем...ми то не остана,бе аланкоолу.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости, светът върви във съвсем друга посока, а ние заплашително намаляваме. вече се постигна по ниска цена на тока от слънчеви панели, барабар с батериите от тецовете и светът продължава да се развива, а тука искат да откраднат едни пари и да заробят останалите балачоци останали в тая скапана държава.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това, че ни трябва АЕЦ Белене беше ясно още през 70-те години на миналия век и затова още тогава започна реална работа по строежа на АЕЦ Белене. Ако демократите завзели властта след 1989 година не бяха заети да грабят, може би АЕЦ Белене щеше да заработи през 90-те години, досега да се е изплатила, а България нямаше да загуби външните пазари на ток, както стана.
31
1
 
10
 
! Отговори
A преди 1 месец
Ако увеличите цената още повече - 50% от населението няма да имат възможност да плащат и сл. да ползват ел. енергия, други 40% ще намалят консумацията си на ел. енергия драстично. Ще останат 10%, но те пък непрекъснато пътуват до вилите си в Барселона, Италия , Халкидики и пр. Така че може да спрете и АЕЦ Беляне, оставете само ТЕЦ, които горят италианси *** и тровят населението, което се инати и още диша.
30
3
 
5
 
! Отговори
НЕ преди 1 месец
БеляНЕ!
29
1
 
2
 
! Отговори
тонката преди 1 месец
заминавай да търкаш билетчета, Влатко трябда да обзавежда имението на Ярема :))))))
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До гербедян
Май вашите се натискат, не бобоко.
От Москва са им натягали обръчите.
27
3
 
6
 
! Отговори
гербедян преди 1 месец
на бобоко му трябва нова къща, че барцилонската изгоря. Хайде, частни инвеститори, заповядайтеееее. Само сега рекетът е намален на 15%
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 25
Ние от Люлин не се правим на разбирачи като тебе.
И не светкаме по форумите.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вие от Люлин явно сте по-напред :)))))
24
4
 
8
 
! Отговори
Оффф преди 1 месец
Тоя руски *** пак излезна да си заработва рублите.А белене е пълна загуба за България.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Васко Клеца
Брей,
Диви селяци като тебе много взеха да разбират къде си слагат парите частните инвеститори.
22
1
 
12
 
! Отговори
Васко Клеца преди 1 месец
частните инвеститори не се избиват да инвестират в държави с въпиюща корупция, да ви светна :))))))
21
4
 
10
 
! Отговори
Ю кортес преди 1 месец
Белене е финансова пропаст.
Ако не беше,отдавна щеше да има частен инвеститор
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как няма са пред фалит що за клоун си наема счетовOдна фирма, кой ще им гарантира, че счетовдната фирма не ги е източила ,а клиентите им плащат злоуботребите. Куче влачи - диря няма. Една фирма като Топлофикация щом сама не може да си направи счетоводството все ще е във фалит. То бива простотия, ама туй е прекалено. Закривайте ги, да се научат да смятат първо, после да правят бизнес.
19
9
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
И тоя червен талибан огладня и иска да се закачи на корупционния проект АЕЦ Белене.
18
6
 
4
 
! Отговори
БСП преди 1 месец
Aа така, наш кадър акъл да ви даде.
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
братушки са ви американците, от тях искайте евтино. Ама май става обратното - вие им купувате прескъпо боклуците :))))))