Как да си изберете еспресо машина?

Какъв тип кафе искате тя да ви приготвя? Еспресо? Лате? Капучино?
Обновена: 17 юли 2020 09:14 | 17 юли 2020 09:00,
Как да си изберете еспресо машина?
Снимка: Pixabay

Така, така… решили сте да си потърсите еспресо машина? Първата стъпка в търсенето на идеалното за вас устройство е да си отговорите на няколко основни въпроси.

Още по темата

Тези отговори ще ви помогнат да идентифицирате основните предимства и недостатъци на една еспресо машина, която да покрие желанията ви, да се впише в предвидения бюджет и да може да ви предложи всеки ден кафето, от което да оставате винаги доволни.

Най-напред, започнете с въпроса какво искате да получите от една еспресо машина. Какъв тип кафе искате тя да ви приготвя? Еспресо? Лате? Капучино? Всичките изброени? Отговорът на този въпрос е причината да съществуват толкова много видове еспресо машини на пазара, както и за функциите и детайлите, с които те разполагат.

Всяка една от тези напитки изисква определени функции или се нуждае от допълнителна физическа помощ от ваша страна, в зависимост от инвестирания бюджет при покупката на устройството или от това дали сте в състояние да замените тези функции с ръчни приготовления.

Еспресо машините, които приготвят широка гама от кафета с натискането на един-единствен бутон, влизат в категорията автоматични устройства. В зависимост от отделения бюджет, те могат да включват вградена кафемелачка или система за превръщането на прясното мляко в пяна, като всички тези предлагат бързо и лесно приготвяне на кафе.

Любителите на кафето ще трябва обаче да направят труден избор между удобство и удоволствие. Специалистите определят напитките приготвени от автоматични еспресо машини като лишени от аромат и качество в сравнение с другите, направени от ръчните устройства. Също така обаче, те изискват и активно участие на човек при приготвянето на напитките: поставяне на кафе във филтъра, направата на млечна пяна, почистването на филтъра след това и т.н.

Така остава още един от въпросите, на които трябва да намерите отговор: колко време и усилия можете да отделите за приготвянето на едно кафе? Отговорът на този въпрос ще ви помогне да решите дали най-добрият избор за вас би била ръчната или автоматична еспресо машина.

Другите критерии, на които трябва да обърнете внимание при избора си на еспресо машина, включват марката на устройството, налягането в машината и обемът на резервоара.

В зависимост от заделения бюджет можете да изберете някоя всепризната в целия свят марка еспресо машини. Някои от брандовете, за които е възможно да сте чували, са DeLonghi, Samus, Philips, Breville, Saeco, Gaggia, Krups или Bosch. Много от еспресо машините на тези известни брандове могат да бъдат открити и в нашата страна.

Що се отнася до налягането на еспресо машината, минималното препоръчано такова е някъде между 9 и 15 бара. Това, че даден модел няма достатъчно високо налягане, за да направите кафе подобно на онова, което обичате да пиете в любимото си заведение, е един често срещан проблем.

Все пак, трябва да сте наясно, че макар само полуавтоматичните, автоматичните и суперавтоматичните еспресо машини могат да постигнат такова налягане, някои по-обикновени машина са по-доброто решение, тъй като също могат да приготвят кафе със страхотен вкус.

Не на последно място остава въпросът за обема на резервоара. Той влиза в дискусията само в случай, че ще купите еспресо машина, която да обслужва повече хора. В общия случай, за домашно ползване, резервоар от 1 литър е повече от достатъчен и няма да изисква прекалено често допълване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от