В пандемията: Възстановяване на индустрията и криза в туризма

Ръстът на безработицата е с 100 хил. души
Обновена: 28 сеп 2020 21:45 | 28 сеп 2020 21:40, Екип на Bulgaria On Air
3

"За 2020% г. имаме -7% спад на БВП. Ние ще се върнем в 2017 г. като БВП. 2017 г. минималната ни заплата беше 460 лв., 2018 г. - 510 лв. В най-добрия случай ще се върнем в 2018 г."

Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев във връзка с темата за замразяването на минималната работна заплата.

"Този популизъм трябва да бъде разкриван на хората. Ние имаме ръст на безработицата с 100 хил. души. Всяка седмица Националната статистика публикува освободените и назначените на работа. Разликата е 100 хил. души. Това са хора с основно по-ниска квалификация. За тях ситуацията не е добра. Не е добра картината и за хората със средна квалификация. Този популизъм е в полза за малко хора. За повечето реално е във вреда. Ние не очакваме да надделее икономическата логика по време на избори", коментира Велев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му към момента сме свидетели на две тенденции - възстановяване на индустрията и криза в туризма.

"Макар и бавно, индустрията се възстановява. Това ще отнеме много време, няма да стане за месец-два. 2022 г. ще се върнем там, където бяхме в 2019 г. Макар и бавно, колегите започват да се оглеждат за назначаване на персонал. В туризма и земеделското стопанство се освобождават хора. От 1 октомври имаме уверение на министъра на труда, че схемите 60/40 ще продължат във вида, в който са в момента до края на годината. Всичко това задържа увеличаването на безработицата. Не сме достигнали момента, в който ще спада абсолютния размер на безработицата", обясни още експертът.

Той изтъкна, че производителността на труда намалява с 5,6 на сто.

Специалистът отбеляза, че Националният съвет на АИКБ е провел среща с Министерство на икономиката, по време на която е станало ясно, че се ускоряват две нови мерки по 78 млн. лв. в подкрепа на бизнеса.


3
Още по темата: кризаТуризъм
Още от Спонсорирани публикации
Договорните фондове – една по-малко популярна инвестиция в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този е много далеч от истината.
Тепърва предстои срив във туризма....
1
3
 
11
 
! Отговори
Уууу преди 3 седмици
Сигурен съм, че никой в тази държава не знае каква е безработицата. Това че не си регистриран в Бюро по труда не значи нищо. Там се водят само хора с право на помощи. Без да искам станах свидетел, как буквално изпъдиха един човечец търсещ работа. Казаха му да търсел другаде! А колко има дето никаде не се водят, а строят къщи по 500м2, пак никой не знае. В Щатите затова се мъчат всичко да се плаща през карти и търсят какво си харчил. Затова плащане в кеш е съмнителна операция за тях. Тука е мъгла