България може да произвежда шафранови продукти за Европа

Цената му се увеличи двойно, каза Хасан Тахиров
30 сеп 2020 13:38, Анисия Иванова
24
България може да произвежда шафранови продукти за Европа
Снимка: БГНЕС

Възстановяването на вноса и износа на български шафран зависи от отварянето на границите. Това каза Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

"Тази година границите са затворени и не можахме да изпратим нищо към Китай. Но за сметка на това продукцията, която не е изнесена, се изпраща към европейския пазар и в по-малка степен към турския пазар", обясни експертът

Тахиров посочи, че най-големите европейски пазари на български шафран са Германия и скандинавските страни. Той добави, че за момента секторът няма криза с продуктите на склад.

"Цената на шафрана се увеличи двойно - преди беше 8-10 лева за грам, сега е 8-10 евро за грам", каза той.

Тахиров обеляза, че шафранът се използва в козметиката - за кремове, продукти за миене на лице, биохапчета за алцхаймер, за кожни болести, за зрение.

"Главната ни цел е да се произвеждат шафранови продукти, а не само шафран. Така печалбата ще се увеличи многократно с производство на чайове, кремове, напитки, алкохолни напитки. Може да се произвеждат хиляди продукти, които сега липсват в Европа", убеден е той.

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации