България може да произвежда шафранови продукти за Европа

Цената му се увеличи двойно, каза Хасан Тахиров
30 сеп 2020 13:38, Анисия Иванова
24
България може да произвежда шафранови продукти за Европа
Снимка: БГНЕС

Възстановяването на вноса и износа на български шафран зависи от отварянето на границите. Това каза Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

"Тази година границите са затворени и не можахме да изпратим нищо към Китай. Но за сметка на това продукцията, която не е изнесена, се изпраща към европейския пазар и в по-малка степен към турския пазар", обясни експертът

Тахиров посочи, че най-големите европейски пазари на български шафран са Германия и скандинавските страни. Той добави, че за момента секторът няма криза с продуктите на склад.

"Цената на шафрана се увеличи двойно - преди беше 8-10 лева за грам, сега е 8-10 евро за грам", каза той.

Тахиров обеляза, че шафранът се използва в козметиката - за кремове, продукти за миене на лице, биохапчета за алцхаймер, за кожни болести, за зрение.

"Главната ни цел е да се произвеждат шафранови продукти, а не само шафран. Така печалбата ще се увеличи многократно с производство на чайове, кремове, напитки, алкохолни напитки. Може да се произвеждат хиляди продукти, които сега липсват в Европа", убеден е той.

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Знаех си аз че шафрантиите ще закърпят положението. До сега що шафрантии сме изпратили по улиците на германия и холандия, стигат да изплатят дълг на държава като гърция например.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за шафраните разбрахме , кажете нещо сега за шараните , далавера за тях ще има ли ?
14
0
 
2
 
! Отговори
барон фонЗорлендупен преди 3 години
Брех , много се е загрижил бай Хасан за производителите !Бай Хасане , филмът "Някой мисли за теб" дали го прожектират още ?!Или е вече кавър-версията "Някой мисли за портмонето ти " ?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С шафранови продукти ли ще пълним хазната?
12
4
 
1
 
! Отговори
codex преди 3 години
Че с писане на код повече пари се правят. Ако ще берем това по-добре нараво на маковите полета да ходиме.
11
0
 
7
 
! Отговори
na kon преди 3 години
Как така границите са затворени, вие на магаре ли ги карате до Китай по пътя на коприната? Еми нищо чудно че не върви износа. Сериозно, Китай изкупува каква ли не продукция въпреки ковида..това пак е извинение да се получат помощи от ЕС.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fake news.
9
2
 
7
 
! Отговори
сс преди 3 години
шафрантиите да берат шафран.....
8
1
 
5
 
! Отговори
хехе преди 3 години
то пълно с форумни фламингота на всяка тема са
7
7
 
2
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
Първо чичо ми ме научи на еднополова любов и европейски ценности и да ходя на гей-парад Сега се зaдаволявам като садя шафранови продукти, а през нощта работя като шафpантия на площада в Брюксел. За съжаление коронавируса ще ми убие среднощния бизнес и си оставам само на шафран
6
1
 
4
 
! Отговори
типък преди 3 години
е верно ли на ягодите в англия си по-добре отколкото у твоят си имот на шафрана , виж Асан за кви пари говори че ше го купува ти ше си си цар тук у вас с теа цени
5
0
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Много ли сте?
4
1
 
6
 
! Отговори
108 преди 3 години
асан е председател бее ше има пак схеми много роби ше се зарибят да сеят туй нещоо и накрая асан и подобни тарикати ще ги наиграят пак , цената скочила двойно тинтири минтири преди пак тъй ги бяха зарибили и накрая пак неква схема им изработиха на трудовите хорица с надежда за богатеене от шафран ...поне да не ги лъжат с излишни големи обещания тея Асановци и настрадин ходжовци и сред турците има големи дяволи и големи будали и работари
3
4
 
6
 
! Отговори
do 1 преди 3 години
Докато има шафрантии - ще се произвежда
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тукашните *** включиха .... яйцеметите.Абе другари, разбрахме, че на вас не ви се работи. Има хора, които искат и могат да работят за да си хранят семействата. Милите ми аристократи те, "робски труд" им било. Ягодите от полето с комбайн ли ви ги берат, ***?
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За производството на шафран трябва робски ръчен труд това е една от причините да е толкова скъп. Явно робовладелците у нас си точат зъбите при толкова роби защо да не се позлатят.

Спонсорирани публикации