БАБХ проверява рибните борси и магазини от утре до Никулден

Ще се следи също дали персоналът носи маски и ръкавици
30 ное 2020 17:22,
7
БАБХ проверява рибните борси и магазини от утре до Никулден
Снимка: БГНЕС

Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки в обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, съобщиха от санитарното ведомство. Проверките ще започнат от утре и ще продължат до Никулден.

Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите. При проверките ще се следи също за използването от персонала на лични предпазни средства (маски и ръкавици), наличие на дезинфектанти на местата на продажба и други.

Специално внимание ще се обърне върху продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.

При извършване на проверките и при необходимост в инспекциите ще се включват и представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

БАБХ напомня, че върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заповядайте в Бургас за чернокоп!Има в изобилие на 8лева!
5
0
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 1Браво за точният коментар.Който иска да си яде рибата.....Друго си е ребърцата и винцето!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия бабх ,много работят ...една седмица в нашия град почти на всяка улица по тротоара или градинки ,придават риба от бидони ,вече някои са направили и шатри бря ..ало агенцията спинкатели )
3
1
 
5
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
От години назад търговците съхраняват рибата в разни разтвори и нито очите им почервеняват нито ще усетите кога е била ловена рибата (с описаните проверки)А отделно от това не е ли по-разумно БАБХ да проверява не от 1 до Никулден което е 6 дни има няма, а от Никулден до Никулден .... Така ще се гарантира качеството на предлаганата риба не само за една седмица.... А какво правите през останалото време и какво ядем всички? Много ме радвате когато засилвате мерките преди празници - а в останалото
2
0
 
3
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Не са подготвени за зимни условия,понеже както винаги снегът ги е изненадал!:)))
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ядем риба най-вероятно кой ти яде риба като можеш да метнеш едни ребра на скарата. Търговците на риба да фалират като искат. Да се оплачат на арменския поп.

Спонсорирани публикации