България е с най-стар автомобилен парк

Експерт: 2020 г. е най-тежката за автомобилния сектор
30 дек 2020 15:22, Анисия Иванова
77
България е с най-стар автомобилен парк
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настоящата година е най-тежката за автомобилния сектор според хората, които измерват производствения капацитет на заводите на производителите. Това заяви автомобилният експерт Калоян Желев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Ивайло Лаков.

Любопитно според него е, че за разлика от финансовата криза от преди 10 години, този път има криза на потреблението.

„Търсенето просто спря. Това беше шок за индустрията. А автомобилната индустрия е структуроопределяща и без нея много други икономически сектори просто няма да могат да съществуват, да не говорим за самата заетост в този отрасъл, която само в Европа е около 15 млн. заети лица“, каза Желев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира и темата за електрическите автомобили.

"Чисто математически броят на автомобилите, които се движат по пътищата, е толкова голям, че дори да ускорим драстично темповете, просто няма да ни стигне времето до 2035 г. да преминем към изцяло електрически автомобили. Струва ми се много амбициозен този план“, обясни гостът.

Желев повдигна въпроса и за автономните автомобили, чиито тестове вече се провеждат в някои части на САЩ.

„Има напредък при автономните автомобили, но при тях проблемът е друг – при пътнотранспортно произшествие, кой ще носи отговорността? В технологично отношение очевидно сме на прага на една фактическа готовност за въвеждане на автомобилна автономия, но не съм сигурен, че регулаторната платформа по отношение на отговорността и нейното разпределение между участниците в движението е готова“, поясни той.

Желев очерта и основните проблеми, пред които е изправен автомобилният сектор в у нас.

"В България вносът на употребяваните автомобили е напълно безконтролен, техническото им състоянието – също. Делът на продажбите на нови автомобили продължава да намалява. И липсата на национална политика по отношение на българската моторизация продължава вече 30-та година“, каза той.

По думите му страната ни трябва да си постави за цел да свали средната възраст на автомобилния си парк, която в момента е 18 години и половина, което според данни на госта ни прави абсолютен европейски шампион в негативен план.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
човек преди 3 години
Електрически автомобили е имало още през 19-ти век.Фактът защо не са се наложили досега подлежи на обсъждане, и явно си има причини!А една от главните причини са изключително скъпите батерии.Няма проблем да си купиш само колата. Но батериите към нея струват още толкова - все едно си купуваш две коли!
22
0
 
8
 
! Отговори
поглед преди 3 години
"...Желев очерта и основните проблеми, пред които е изправен автомобилният сектор в у нас."В България вносът на употребяваните автомобили е напълно безконтролен, техническото им състоянието също. Делът на продажбите на нови автомобили продължава да намалява..."-А дали, Желев, не става дума за пари ? ...
21
5
 
6
 
! Отговори
Комунист преди 3 години
Как хубаво си беше преди 89та година. Чакаш 15 години за Лада- модел Fiat- 68година и като я купиш цял живот я караш. Даже на децата я завещаваш. Вечно нова-вечно твоя
20
1
 
8
 
! Отговори
Това е следствие преди 3 години
А как да в най изчезващата и бедна страна в скапания ЕС? БМБ е за разтрел!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми нали се бабаниха до 5 години затвор за манипулация на километража какво стана
18
6
 
5
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Без еко данък първите 3 години. Удвояване на 5 година, удвояване на седмата, деветата, а след 10 - удвояване годишно. Но новите коли трябва да са българско производство, иначе пак ще пълним гушите на други
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То (новите) 1.6 дизел 170 коня джип напомпено вярно влиза в еко нормите защото малко гори *** напомпено много коне 250 хил. Км и двигателя леш имам познати дето изгоряха и търсиха двигатели по моргите
16
5
 
3
 
! Отговори
Наздраве преди 3 години
До 11: типично мнение за секънд хенд човек.... кола втора употреба, дрехи втора уботреба, .... хора втора ръка.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Тогава ще има и места за паркиране.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като спрете вноса на коли 2-ра употреба тогава ще спре Моргата за стари коли , поне при това и при следващото Упрвление няма да бъде
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10А ако няма части за кола от 95-та тогава какво ще правиш?
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам познат автоджамбаз вика и по зле ще става карат ги до последно все по големи таралясници на по 400хил км най малко от 20 коли най много една свястна да има
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Защото за 50 000 можеш да си купиш нова кола но друга марка.
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям процент от тези стари коли водят до това човек да хвърля на години по поддръжка много пари.Евтиното излиза скъпо в дългосрочен план.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От автосектора да свикват. Още по-зле ще става, основните ремонти и къпенето ще се завърнат.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щях да съм искрено очуден, ако се окажеше, че при най-ниски доходи в ЕС, сме на място, различно от последното и при възраст на автопарка.Отделно държавата определено има политика за симулиране на покупка на стар автомобил, вместо на нов. Ако държавата субсидира с едни 5-10 хиляди евро покупката на нов електрически или хибриден автомобил - бих взел. Но сега май само и нас няма подобни субсидии.
7
5
 
3
 
! Отговори
Р. Плювналиев преди 3 години
--Ета Лъжа!!--- ета Хибридная атака из Рассия!
6
6
 
12
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Има си своят чар стария автомобилен парк, човек се чувства така, сякаш се е върнал назад във времето, като в Куба - Хавана, прилича на щатите през 50-60-те години.
5
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на ГЕРБ, едно време през комунизма хората караха нови Лади и Москвичи а сега западни трошки.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на старите автомобили, всеки гараж е автосервиз.. не виждам близките 10г да стане по-добре..