БРАИТ: Следващите 5 до 7 години са изключително важни за България

На страната й трябва смяна на модела, смята Иван Михайлов
Обновена: 19 яну 2021 21:41 | 19 яну 2021 21:09, Анисия Иванова
8
БРАИТ: Следващите 5 до 7 години са изключително важни за България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да привлича иновации и да бъде конкурентоспособна в новата технократска ера, в която навлиза Европа на България й трябва смяна на модела. Това заяви Иван Михайлов, председател на управителния съвет на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът започна разговора, изяснявайки желанието на БРАИТ за национално представителство и бъдещите действия, които организацията ще предприеме с оглед на тези планове.

„Ние кандидатствахме по процедурата за признаване като национална представителна работодателска асоциация, но с решение на Министерски съвет не сме признати за такава“, заяви Михайлов и обясни, че БРАИТ ще обжалва това решение.

"Тръгнахме по този път с идеята да бъдем партньори и да подадем ръка, както на останалата работодателски организации, така и на правителството. Така чрез нашата експертиза ние всички заедно да работим в един много критичен момент за нашата държава, защото следващите 5 до 7 години са изключително важни за България да се позиционира на картата на високотехнологичните инвестиции“, обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Иновации се търсят постоянно и виждате че вече няма ясни разлики между автомобилните и ИТ компаниите“, каза още Иван Михайлов.

На въпрос на водещия защо големите автомобилни производители не инвестират в България Михайлов отговори, че „нашият модел е изчерпан и той трябва да се смени“.

По тази причина БРАИТ е представила на правителството проекти в 35 направления за иновации, които да подобрят конкурентоспособността на страната. Образование, технологичен трансфер и връщане на добри специалисти от чужбина, са част от факторите, върху които страната ни трябва да се концентрира, обясни Михайлов.

Целият разговор вижте във видеото.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фирмите да си сключват договорчета със студенти 2-3 курс, да им плащат стипендия като да им работят 5 години след дипломиране, да им плащат добре, за да не си загубят инвестицията в кадрите.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бизнесмените да не се правят на утрепани, а да инвестират в материална база и КВАЛИФИКАЦИЯ на кадрите си, не да ревът, че няма такива.
Да си хванат новозавършили инженери, да си ги обучат за оператори на роботизирани машини, както правят фирмите на запад, а не да ревът, че държавата т.е.ние трябва да платим за обучението на кадрите им.
6
1
 
2
 
! Отговори
V преди 2 месеца
В момента най вишата технология е етериум ;) Постоянно топи разликата с биткойна и по всичко личи че това ще е новата световна валута. При биткойн 39 к ЕТН 1200 .А сега при биткойн 37 к ЕТН 1400 $ .В началото на годината беше с капитализация едва 26 милиарда а сега 163 милиарда .Как ви се струва а ??? Дори ООН ползва ЕТН при международни транзакции .А за специалистите си ги прави всеки мениджър .Но дори и те вече не са важни. Важени са само маркетинга и рекламата .В нови продукти все повече е ре
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
натрупаните у народа пари са ленински количесвтени промени
които ще станат някой ден, с качествен скок, ще се озоват в джоба на комунистите.
4
2
 
12
 
! Отговори
не знае преди 2 месеца
Боко не знае откъде се включва компютъра.

Преди се хвалеше с една снимка с MacBook - модел на който свети логото когато е включен. При него беше изключен и се правеше че работи.

За това не му трябват умни хора около него - само блюдолизци които му обясняват колко е велик
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На България й трябва кой да сади картоф и да произвежда мляко, щото ей го на - сиренето със сухо мляко и палмово масло. Преследвайки тази национална цел, характерна за аграрните общества от преди 300 години, непрекъснато гласуваме за човек с форма на главата, която въплъщава тази цел.
2
1
 
6
 
! Отговори
Ахмед преди 2 месеца
Това го слушаме от 40 г.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
модела в България се сменя, за да може бързо да се натрупат пари от властта, чрез кражби на народа.