Промяната на плоския данък при доходите ще стимулира растеж

Има несигурност пред перспективата за икономиката на България през 2021 г.
20 яну 2021 13:28, Ния Христова
35
Промяната на плоския данък при доходите ще стимулира растеж
В краткосрочен план почти всяко намаление на данъците, зависи как е проектирано, може да стимулира икономиката. Ако данъците за бизнеса бъдат намалени и това го финансирате с по-ниски пенсии, от това растежът няма да се увеличи. Преобладаващият консенсус е, че когато от намаляването на данъците печелят най-богатите 10%, това няма положителен ефект в дългосрочен план, но ако намаляването на данъците е проектирано така, че от него да спечелят 90% от хората с най-ниски доходи, това ще доведе до по-силен икономически растеж в дългосрочен план и до повече работни места. Това обясни Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.
 
Според Павлов намаляване на данъците и преразпределението на данъчната тежест може да е една от посоките, в които да се мисли с цел стимулиране на икономиката. 
 
"Има твърде голяма несигурност пред перспективата за икономиката на България през 2021 г.", каза главният икономист на УниКредит Булбанк. 
 
Кристофор Павлов обясни, че има две основни причини за несигурността.
 
"Едната е, че се намираме в края на един политически цикъл, а втората е, че ходът на икономиката ще зависи и от хода на пандемията. Възстановяването до предпандемичните нива може да се очаква още в средата на 2022 г. Самата 2022 г. ще бъде много различна, защото тогава ще започне да действа планът на Европейския съюз от следващо поколение и ние имаме големи надежди, че той ще окаже необходимата подкрепата на икономиката. Според нас през 2022 г. и 2023 г. икономическият растеж може да се окаже някъде между 4% и 4,5%". 
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. Въвеждане на необлагаем минимум.2. Данъкът над максималния облагаем доход (след него осигуровки не се плащат, само данък) става от 10 на 15% и се изравнява с данък печалба 10% + данък дивидент 5%.3. Въвеждане на данъчни облекчения и стимули при деклариране на определени покупки от физическите лица, като коли, мебели, имоти, ремонти, бяла техника, лекарства и детски храни, книги.Ако всичко се приеме едновременно, няма да има спад.
13
0
 
3
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Аре бегайте бе
12
2
 
13
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Донори им трябват. Нетни финансови свежи донори. Кой ще пълни хазната, която опразват с 200 за тъпотии - то не бяха локдауни, ваксини, *** мерки за наши хора .... В името на някакво фалшиво благо раздаваха с пълни шепи. Правиха се на велики, колко държавата се грижила ... Сега някой трябва да я плати тая сметка.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички програмисти ще ви напуснем веднага и ще станем офшорки, за пенсиите се оправяйте сами.
10
2
 
18
 
! Отговори
OXYGEN преди 3 години
Всяко вдигане на данъци в България автоматично води до повече сива икономика и укриване на данъци. Вместо така да увеличат постъпленията в бюджета, те ще направят точно обратното!
9
1
 
19
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До УчудващотоЕлементарно е - ето два примера. По пътя за Варна покрай Севлиево - цял куп нови заводски корпуси и десетки тирове товарят санитарен фаянс за износ. И Видин - мизерия. В градската градина работи една барака за цаца и хората се радват - пируваме!!! (преди ковида имам предвид). Защо е така? Защото на едното място кметът пита инвеститорите "Какво да направя за вас за да дойдете?" А на другото пита "Ако дойдете каква ще е далаверата за МЕН?"Хайде досетете се на кой кмет къде къде е.
8
2
 
9
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
С тия мисли в главата сте на път да ме загубите като данъкоплатец.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово младите търсят чужди фирми за работа,както и държавни и много малко са ЕТ. Така, че той е с неточен анализ за 10%
6
0
 
9
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
От всекиго според възможностите, на всекиго според потребностите, а?
5
3
 
13
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Промяната в плоския данък ще доведе до едно голямо ново крадене и ще убие зараждащият се кошмар за всеки политик - средна класа хора, които не са богати, но не са и гладни.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този кадър на остаряло политическо говорене е несъвместим с ЕС.
3
2
 
16
 
! Отговори
Учудващото преди 3 години
е че при плосък данък от 10 процента България до сега не се е превърнала в данъчен рай. Ето вече колко - десетина години? И сме в ЕС - тоест имаме и свободата на движение на хора и стоки. Значи има нещо друго, което куца и пречи. Вместо да се ръчка в данъка може би трябва да се направи анализ, какво пречи на този данък да работи за реализиране на качествени инвестиции, а не само пране на пари и изкупуване на имоти на безценица.
2
2
 
9
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Явно БСП има кадри навсякъде. Какъв процент от най-богатите 10% плащат плосък данък? Или бедните фирми с милионите да плащат нисък данък, а богатите работници с 1500-2000 да плащат повече?
1
2
 
17
 
! Отговори
A преди 3 години
Анан от специалисти! Не можеш с лека ръка да махнеш плоския данък, защото ще изгониш 70% от чуждестранните инвестиции. Това тъпите комунистически кратуни не могат и не искат да си обяснят, но то е по разбираеми причини. Трябва да се мисли в посока на стъпаловидни данъци или дори по сектори, но за момента няма такъв капацитет и воля за такава реформа.

Спонсорирани публикации