В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища

С 19% скочиха кредитите от 100 хиляди до 250 хиляди лева
169
В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищните заеми продължават да са хит сред хората. Най-голям ръст от близо 19% за година има при заемите за граждани в размер между 100 хил. и 250 хил. лв., показват данните на БНБ. Най-често това са кредити за покупка на жилища. Разбира се, има и хора със свободни професии като адвокати и нотариуси, които взимат заеми като физически лица, но инвестират парите в бизнеса си. Често обаче те влагат средствата отново в покупката на имот - например за офис, пише „Труд“.

Още по темата

Само в рамките на третото тримесечие на миналата година заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с 1612 броя (+4,6%) и вече надминават 36,6 хил. броя. Този ръст е почти колкото през третото тримесечие на предходната година, когато тези заеми са се увеличили с 1647 броя. Оказва се, че отпускането на нови жилищни заеми почти няма разлика спрямо ситуацията преди пандемията.

В рамките на година тези най-търсени от хората заеми между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с над 5,7 хил. броя, а общата отпусната чрез тях сума от банките е над 5,28 млрд. лв.

На второ място по ръст са заемите за домакинствата в размер между 250 хил. лв. и 500 хил. лв. Те отново са предимно за покупка на жилищни имоти. За година броят на тези кредити се е увеличил с близо 18%, или с 588 броя, а за едно тримесечие ръстът им е с 4,2%.

На трето място по увеличение са заемите за граждани в размер между 50 хил. и 100 хил. лв. Те са доста по-масови, тъй като освен за доплащане при сделки с имоти, може да бъдат използвани за покупка на коли, ремонти, лечение, образование в чужбина и т. н. Тези кредити нарастват с 11% за година и с 3,9% за едно тримесечие.

Спад има при най-малките и най-големите банкови кредити за граждани - в размер под 2500 лв. и над 500 хил. лв. Но тази тенденция започва много преди коронакризата. При нужда от малки суми хората просто ползват кредитната си карта или взимат от роднини. А на хората, чиито доходи им позволяват да изплащат заем от над 1 млн. лв., все по-рядко им се налага за взимат кредит. В края на септември 2020 г. заемите за граждани за над 1 млн. лв. са само 132 броя.

При заемите за бизнеса ситуацията значително се различава от кредитирането на гражданите. През третото тримесечие на миналата година нарастват само фирмените заеми в размер над 1 млн. лв., както и тези между 100 хил. и 250 хил. лв.

При останалите бизнес кредити има спад, което показва, че повечето малки и средни фирми предпочитат да ограничат дълговете си и не разширяват дейността си. При големите фирми обаче ситуацията е различна.
През тримесечието заемите за над 1 млн. лв. са нараснали с 90 броя, а общата отпусната с тях сума се е увеличила с 422 млн. лв. и надминава 26,2 млрд. лв. Заемите за над 1 млн. лв. формират 75% от всички средства, отпуснати от банките на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
21
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Имам 16 години опит, като започнах на 19. Опитните кадри са ценени. Никой не говори за 2-3 години стаж тук и да откриваме топлата вода. Същото е и с не малка част от другите професии. Доктор с 3г стаж със сигурност печели по-малко от такъв с 20г. Юрист също. Плочкаджия също. Разбирам,че на младите им се иска да стартират така, но възможностите им не го позволяват. Нямат нито знанията, нито опита, нито референциите, нито софт скиловете.
39
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа забогатя мерките 60/40 и 50 лв на пенсионерите доведе до поредния бум на имотния пазар.
38
0
 
21
 
! Отговори
Boto преди 3 години
По последни данни има 15% отсрочени кредити от домакинствата от всички отпуснати кредити. Общо със бизнеса 9 млрд. - Сега разбрах къде са отишли- Да купят жилища са ги отсрочили хората. Не, че имат проблеми да си ги плащат ....Нега видим лятото, като трябва да почнат да си ги връщат, какво ще правят с оставените от баба имоти...
37
0
 
9
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Слушаш го от предишния балон, когато цените се сринаха :)
36
1
 
25
 
! Отговори
Boto преди 3 години
В момента пазара е супер безумен. Като човек със стабилни във времето доходи реших да прегледам пазара в района на Яворов, Редута и Гео Милев с идеята, че цените на теория трябва да са надолу, и какво се получава.1. По телевизията управител на топ агенция - Яворов цена окоро 14002. Реална ситуация от миналата седмица - 100 квадрата *** - 260к на промоция.3. Брокеи - Вие луди ли сте собствениците няма да връднат и 5кЯвно има много скрити и откраднати пари щото иначе не знам..
35
19
 
12
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
Това с измисления ви балон го слушам от поне 5 години. С тая разлика, че цените леко и постепенно вървят нагоре.Когато аз си купувах си взех хубава тухла, с приятно изложение, в хубав квартал за що-годе нормални пари. Сега за тия пари мога да си купя едно мазе в лошо построена кооперация.Много мои приятели в момента търсят да купят, но хубавите жилища вече просто ги няма, щото и те чакаха имагинерни балони да се спукат и накрая останаха с пръст в устата.
34
3
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Защо да пазиш кеш? Защо да пазиш стойност в жилище,което може да не успееш бързо да продадеш на цената,която поискаш, а до тогава да плащаш данъци и да наливаш пари за ремонти? Ако ще спасяваш стойност-ми купи си физическо инвестиционно злато и го зарови някъде. Много по-ликвиден ще си. Купи са ETF-и в/у широки индекси с една част от парите. Инвестираи част в големи дивидентни компании,които да ти осигуряват кешов поток.
33
3
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Трябва да си пиеш хапчетата по-редовно. Заради такива коментари всякакви некадърни*и се опитват да влязат в IT бизнеса и да искат безумни суми. Защо не споменеш професията, която дават по 10к бруто и то па 3 оферти. Колегата взима напълно прилична и нолмална заплата ако има няколко (3+) години опит.Да аз взимам около 10к бруто, но след 12+ години в тази сфера и то във Топ компании.Има си официална статистика и там следната цена е 4 и нещо. Тея приказки за 5к+ статово само вредят...
32
2
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Ами гьрбаджиите купуват. Другите нямат пари.
31
3
 
42
 
! Отговори
Галактика преди 3 години
''Плочкаджия,ВиК поне 5к. Касиерка в хр.магазин - 1.2к-1.7к.'' - да, да, продавачка 10к, сервитьорка 25к и един мармот завива шоколада в станиол. Я слез малко на земята!
30
10
 
38
 
! Отговори
kris преди 3 години
Пак платени статии. Имам познат в имотния бизнес. Сделки няма, пазара е в застой, а балонът е пред пукане. Който купи сега е балък!
29
34
 
2
 
! Отговори
До ИТ преди 3 години
Би трябвало да си едвам прохождащо ИТ с тези доходи или да си напълно подценен. 2020 сменях работата, получих 3 оферти на исканата от мен кръгла сума - 10к бруто (без включени бонуси и допълнителни пакети). И не съм програмист, ако бях вероятно бих бил на по-висока заплата в момента. Съсед, военен с нисък чин изкарва 2.2к заплата. Плочкаджия,ВиК поне 5к. Касиерка в хр.магазин - 1.2к-1.7к. Говорим за София (а ти като ИТ можеш да работиш от всякъде,както знаеш)
28
3
 
13
 
! Отговори
Щутгарт преди 3 години
Аз не съм чул в обора някой да купува, само продават и заминават в бели държави
27
1
 
14
 
! Отговори
Компетентен преди 3 години
В края на годината купих апартамент в Стара Загора.Говорих с познати брокери за този град.Жилищата дори имат лек скок и търсене,за разлика от търговските площи,белязали спад в цените.На мен ми трябва 1 жилище в Ст.Загора сега.Дали ще падне цената или скочи е без значение.То ремонта и обзавеждането ще са поне 60к.Тези пари на 80% също се губят.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"И колко печели един инвеститор даващ жилища под наем, след като текущо едно жилище струва 20+ пълни години наема си, без да броим амортизация, данъци и такси?"Пази стойността на парите! Смяташ ли, че при бюджет на хамерика от 4.4 трилиона да напечаташ 6 трилиона за 2020 от въздуха е НОРМАЛНО??? Смятай каква инфлация иде НАВСЯКЪДЕ....ТРЯБВА да си луд да пазиш кеш в момента!!! Кешът е цар в кризи докато кризата е в разгара си, след средата на кризата бъзо трябва да си се освободил!!!
25
1
 
11
 
! Отговори
Предкоронни данни преди 3 години
Цитат: Само в рамките на третото тримесечие на миналата година заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали...Да, да. За трите месеца от 2020 може. А данните за след това? Като излязат може пак да пишете. Ако е възможно, обективно.
24
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам един познат, който от 30 години чака срива на цените, ама те все нагоре вървят.. и те така, и вие като него. Всяка година минималната заплата се покачва, а вие чакате цените на апартаментите да паднат. Успех. Ще се чуем пак след 10 години.
23
1
 
8
 
! Отговори
Sperko преди 3 години
До До SperkoКапитализма, мой човек, е стигнал точката, в която реалното няма абсолптно никакво значение. Затова целият свят е в това положение. Много алчност и безхаберие. Иначе си прав и съм съгласен с теб.
22
1
 
19
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Забравиха как банките вземаха имоти и ги продавах на половин цена след кризата от 2008-9 година! Към 2024-5 година ще има бум от продажби на имоти с големи и невъзможни за плащане ипотеки! Сега лихвите по кредитите са изгодни докато се наловят достатъчно рибки! А после тия дето са се нагрухтели с кредити и ипотеки ще видят кон боб яде ли или луканка на пръчка като се вдигнат въпросните лихви! Това се повтаря през 10-15 години!
21
0
 
21
 
! Отговори
Sperko преди 3 години
До ИТТвоята ситуация е най-реалната, и си абсолютно прав. Има мениджъри и ръководители на проекти с с по-големи доходи, но тези хора са прекалено заети за да коментират и да хвалят. Не се хващай на разни лъжци тук. Те много добре знаят каква реакция предизвикват у другите. Запомнете, има болни мозъци кефещи се на чуждото страдание.