Водородът - бъдещото развитие на световната икономика

Основната задача е как да бъде произвеждан
25 май 2021 15:51, Анисия Иванова
50
Водородът - бъдещото развитие на световната икономика
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Открит още през 1520 година от швейцарския учен Парацелз, водородът днес е в основата на бъдещото развитие на световната икономика. Той е сочен като основна суровина в стратегията за декарбонизация за секторите, които не могат да бъдат електрифицирани.

Водородът и днес се използва в някои индустрии като 95% от него се произвежда по икономически ефективни методи, но с помощта на изкопаеми енергийни източници или т.нар. "черен" водород. Водородът произведен от природен газ (метан) или петролни продукти е с цена около 1600 евро на тон, а от въглищата - към 1000 евро на тон, става ясно от публикация на комисията по наука и технологии във френския Сенат, цитирана от Investor.bg

При производството се емитират около 9-13 тона въглероден диоксид на тон водород при производството от метан и между 13-18 тона при производството от петрол. Най-замърсяващо е производството на водород от въглища - 20 тона от добитите по открит способ въглища и 24 тона - за закритите мини.

Но плановете предвиждат намаляване на емисиите въглероден диоксид и отказ от изкопаемите горива. Затова и основна задача е как да бъде произвеждан водородът, така че да отговаря на екологичните цели.

Една от първите идеи, които възникват, е да се използват съществуващите технологии, но съчетани с улавянето и съхранението на въглеродния диоксид. По този начин се получава т.нар. "син" водород.  

С технология по улавяне и съхранение емисиите намаляват до под 5 тона, когато суровината е метан или петрол. Според данните в момента улавянето и съхранението на въглероден диоксид струва около 2000 евро на тон, с хоризонт цената да падне до 50 евро на тон в дългосрочен период.

Но технологията, която ще намали емисиите от водорода, реално оскъпява производството му с между 500 и 2000 евро на тон, или с 30-125%.

В момента има различни проекти на големи енергийни компании за улавяне и съхранение на въглероден диоксид (основно в Северно море), благодарение на които 40 млн. тона въглероден диоксид се улавят и съхраняват всяка година.

Много по-голям интерес в последните месеци обаче предизвиква обаче методът на електролизата. При него с помощта на 9 литра вода и 55 киловатчаса електроенергия се произвежда 1 килограм водород.

Но засега електролизата е значително по-скъпа спрямо производството на водород от изкопаемите горива - между 4000 и 6000 евро на тон, макар че ако бъде използвана енергия от възобновяеми източници, ще се получи т.нар. "зелен" или "чист" водород, към който са насочени надеждите за беземисионна икономика до 2050 година.

По изчисленията на Европейската комисия производството на зеления водород се движи в диапазона 2,50-5,50 евро на килограм, а на синия - около 2 евро на килограм. Водородът от изкопаеми горива се произвежда при цена от 1,50 евро за килограм.

На този етап само два енергоизточника покриват и изискването за нисковъглеродно производство и икономическата целесъобразност - ядрената енергия, от която се получава "жълт" водород, и електроенергията, произведена от водните централи.

Но дори и по-висока днес, цената на зеления водород трябва да се анализира в дългосрочен план на фона на плановете за декарбонизация, тоест с растящи цени на квотите на емисиите въглероден диоксид, както и на самите изкопаеми горива.

Засега и "остатъците" от електроенергията от възобновяеми източници не са достатъчни, за да може да се разчита на тях за индустриалното производство на водород. От друга страна обаче водородът реално може да бъде използван като метод за съхранение на електроенергия - например да се произвежда в моменти, когато търсенето на енергия е ниско, а условията за производството на електроенергия от възобновяеми източници (например вятър) са налични.

Обещаващ метод, но още в процес на разработка, е термолизата на биомаса.

Водородът не може да реши всички проблеми на декарбонизацията. Още повече, че освен производствените неясноти има още много въпросителни около него - как се транспортира, как се съхранява и т.н. Но той е технология с бъдеще и тепърва ще покаже своята ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
10
 
! Отговори
У преди 2 години
Даже от коментарите се разбира, че сме далеч от някаква революция е енергетиката. Все още се чудим какво да изгорим (т.е. окислим), което е ерата на огъня. До нас има огромен термоядрен реактор (Слънцето) и енергия в неограничени количества, но засега няма идея как да я ползваме. Единствено силициевите панели на сателитите и то за по няколко години. Всичко което трябва да изгори, за да се топлим или да движи машина не може да е бъдеще. Това е от незапомнени времена до днес
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
използват съществуващите технологии, но съчетани с улавянето и съхранението на въглеродния диоксид.__\__ защо пишете за неща, които в |зачатък| не разбирате? Досега нямах информация, че въглеродния двуокис се гони и улавя като зайче! Много иновативно техническо описание за high tech!
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Госпожо Меркел, моля ви , пуснете една тръба и в източна Европа с руска газ,това е най-чистата енергия! Че нашите тъ .паци си пропиляха възможността от ЮП и Белене!
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако успят, всички руски патоци ще ги закрият, барабар с цялата скапана държава русия.
23
4
 
1
 
! Отговори
КЪСНО Е ЧАДО... преди 2 години
ФИГУРАНТА , ВЕЧЕ Е ПОДПИСАЛ ПАКТА ЗА ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ В ЕС!НЕМА ЛАБАВО!!!!
22
0
 
3
 
! Отговори
Луд умора нема преди 2 години
Да гориш фосилни горива, за да произвеждаш водород, който след това да използваш за електроенергия е пълна глупост. Не само че замърсяването е същото, но и изчерпването на запасите от фосилни горива е същото, само и само да вкараш още една стъпка във веригата суровина-енергия. Това е преливане от пусто в празно. И ще улавяш и ще съхраняваш СО2, а какво ще го правиш? Къде ще го складираш?
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НЕ СА ГЛУПОСТИ.....На мен това ми е специалността, разбира се, че се опитват да ни пробутват глупости, няма по-чиста енергия от газта и водата(водата като водна сила и КПД,а не от разграждане на водород и кислород - това са глупости), дори и въглищата са за предпочитане!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НЕ СА ГЛУПОСТИНа мен това ми е специалността, разбира се, че се опитват да ни пробутват глупости, няма по-чиста енергия от водата и газта, дори и въглищата са за предпочитане!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако все още са останали инженери и огняри,които работеха по заводите, те могат да ви направят системи и котелно помещение за отопление на къщи и блокове,входове с въглища,мазут,газ, с въглища ще ви излезе много по-евтино от парното и ще имате безплатно топла вода,само ще плащате на огняр да се занимава отвреме на време с налягането и системата,може да се обучи и плати на 2 човека от входа ви,да работят огняри и даже когато тока спре,пак ще имате отопление и топла вода!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви вярваме! Преди време гледах документален филм, как са запалили цял въглищен район(мини) в щатите,имало е жертви и цял град е бил принуден да се изнесе от къщите си, това е запалено от някоя конкуренция, за да унищожат въглищата и си пробутат техните стоки, но са пострадали хиляди хора, а и този район тлее,гори и вдига пушек години наред, все още! Не на нас тия номера,че се борите уж за екология,като създавате повече замърсяване! Къде се изхвърлят батериите,сл.панели и т.н. след време,къде
17
2
 
7
 
! Отговори
НЕ СА ГЛУПОСТИ преди 2 години
СЪС СОЛАРНИТЕ ПАНЕЛИ , СЕ ДОБИВА ЕНЕРГИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВОДОРОД!В ЧЕРНО МОРЕ ПОД 200-м. ВОДАТА СЪДЪРЖА СЯРОВОДОРОД И АКО ПОТОПИШ ТРЪБА , ТОЙ ИЗЛИЗА НА ПОВЪРХНОСТТА Ѝ КАТО ШАМПАНСКО, В НЕОГРАНИЧЕНО КОЛИЧЕСТВОА , АКО СЕ ЗАПОЧНЕ ДОБИВ НА ВОДОРОД ОТ НЕГО---БЪЛГАРИЯ СТАВА КУВЕЙТ!ИМА ТЕХНОЛОГИИ ЗА ТОВА!!!!
16
0
 
4
 
! Отговори
Ей,лъжци! преди 2 години
Това са пълни глупости, писна ни от вашите лъжи и измами, ако наистина мислехте за природата, щяхте да спрете изсичането на горите в Амазонка и други места на планетата , също щяхте да спрете замърсяванията на почвата и водата с токсини и убийството на природата, но вие просто мислите за *** си и как да си пробутате отпадъ ците и да спечелите пари от това! Ние не ядем доматите с колчетата и не пасем трева,че да се вържем на глупостите ви!
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента има различни проекти на големи руски компании. В руските градове вече се изпитват автобуси по градските линии, които не само са на водород, но са снабдени с агрегати за производството му по време на движение.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютни глупости, за да произведеш водород, трябва да изразходиш енергия и да получиш енергия , а от въглищата и газта, директно си получаваш енергия, като от газта е напълно екологично чиста енергия, водната енергия също е екологично чиста, по-чиста от перките на вентилаторите във въздуха,които често убиват птици или падат при бури, слъчевите панели също замърсяват природата - първо заемат много място и второ се сменят след време и хем имаш токсичен oтпадък,хем заемат територия!
13
0
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Истината е че така наречения воден двигател е с много ниско КПД, а и такъв двигател ще е една бомба със закъснител. Електролизата изисква прекалено много енергия, не мисля че такъв тип енергия има бъдеще, особено за масова употреба. Но пък някой учен може да измисли начин да контролира процеса, да го направи по-ефективен и безопасен - само време ще покаже.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има такива соларни панели, слагаш го на слънце и хоп от страни веднага излиза пържола а през тръба с биромер (с дистанционно отчитане) тече бира корона
11
4
 
4
 
! Отговори
итн избирател преди 2 години
илон мъск ще го продава във вид на майонеза и ще може да си мажеме на филиите и да го ядеме.
10
5
 
0
 
! Отговори
Я преди 2 години
Мисля, че наскоро откриха начин да се съхранява водорода под формата на гел.. Не под налягане и лесно за транспорт....Очаквам да се внедри скоро в ширпотребата....
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има доста проблеми с водорода, най-вече свързани с безопастното бораване с него. Изключително летлив и взривоопасен, много трудно ще се внедри като гориво за автомобили например. Комбинацията от неефективното му скъпо добиване и специалните условия за съхранение, водорода би бил възможен за внедряване само в специфични сектори на икономиката.
8
1
 
9
 
! Отговори
Талианеца преди 2 години
,Едни и същи глупотевини ги копипействате през някоплко месеца....Перке??