Цените на дърво, пластмаса стомана продължава да расте

Складовете празни, а търсенето - постоянно
19 юли 2021 22:00, Петя Славова
8
Цените на дърво, пластмаса стомана продължава да расте
Снимка: БГНЕС

Икономиката на Европа е заплашена от допълнителни големи ограничения, поради недостига на материали и натоварвания вследствие на нарастващите цени на суровините и междинните продукти. Само преди няколко седмици производствените компании очакваха облекчаването на пазарите на доставки през втората половина на 2021 г., но това все още не е очевидно за много важни продукти.

Независимо дали става дума за дървен материал, стомана или пластмаса, газ или метанол - за почти всички групи суровини компаниите очакват допълнителни увеличения на цените в двуцифрения процентен диапазон, показва проучване сред 1000 европейски компании, проведено от базираната в Щутгарт консултантска компания Horvath в началото на юли, с което разполага германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Дървесината – скъпа, както никога досега

Най-рязкото поскъпване на суровините е регистрирано за дървесината, която сега е два пъти по-скъпа в сравнение с септември 2020 г. И не се вижда край: „На всеки два до три дни цените на суровината се коригират нагоре. Северна Америка и Китай определят тенденцията, където цените вече са с една трета по-високи от тези в Европа“, казва експертът по цените на Horvath Данило Зата.

За дървесината анкетираните производители очакват увеличение с до 33% до края на годината.

Стоманата: запасите са изчерпани

По отношение на така важната гореща стомана цените на тон са се повишили с 60 процента от началото на годината. Индустрията очаква допълнително увеличение от до 18 процента до края на годината. Все още ограниченото предлагане се сблъсква с клиенти, които почти са изразходвали запасите си, но които внезапно изпитват сериозна нужда от стомана поради рязкото нарастване на световната икономика.

Чиповете: автомобилната индустрия продължава да страда

Преди няколко месеца германската автомобилна индустрия имаше очаквания, че недостигът на полупроводници ще намалее през втората половина на 2020 г. и че производството на автомобили няма да се забавя толкова силно. Но надеждите се топят, както показват последните оценки от най-важния германски индустриален сектор.
Прогнозата на VDA отпреди няколко дни гласи, че продажбите на автомобили в Германия ще нараснат само с три процента до три милиона автомобила. Преди това индустрията очакваше ръст от осем процента.

В момента автомобилната индустрия е притеснена от ситуацията в Малайзия, където огнищата на коронавируса нарушават производството на чипове.

Вижте още по темата в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, сградата е построена. Почти завършена и чакат Акт16 до 1-2 месеца. Стройтеля: вдигаме цените с 10000? защото всички материали се вдигнаха.Да, точно така правят в момента всички пишман стройтели. Търсят си извинения за да вдигнат пак и пак цените.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2 Какви 4-8%? По малко от 1%.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още заглавието е пълно с граматически грешки.
3
3
 
12
 
! Отговори
Айде преди 2 години
Още една паникьорска статия. Цената на дървесината рязко спада от юни месец насам. Днес, не знам какво целите, но вече едва ли някой с положително IQ ви чете.
2
1
 
14
 
! Отговори
МОТОРИСТ преди 2 години
През уикенда покарах в дълбоката провиннция. На много места видях дядовци, които си караха четиридесет годишните Жигули и въобще нямаха представа, че има световен проблем с автомобилните чипова.P.S. Бабите се возеха на задната седалка:)
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нашата дървесина е продават за жълти сторинки. Чудесно, изсичат, разграбват, всичко до което се докопат.А какво стана със златото? Защо държавата взема само 4-8% от изкопаното. Кой взема останалото и защо? Държавни предатели и трябва да се обесят.