Хлябът поскъпва, а пшеницата - не, какво движи цените?

Пазарът определял ръст на цената с около 7-8%
Обновена: 4 авг 2021 10:29 | 4 авг 2021 09:00, Камелия Цветанова
45

Цената на хляба се увеличава. Килограм бял хляб вече се продава по 1,7 лв. на дребно. Цените на зърното по световните борсови пазари продължават да се покачват.

"Всяка година е имало реколта. Въпросът е с колко и с какво качество. По отношение на зърнените култури в България, добивите тази година са нормални. Вероятно производството, което очакваме, ще бъде по-добро от миналата година. Миналата година то беше съпроводено с много аномалии. В Северозападна България имаше катастрофално ниски добиви, производството беше под 5 млн. тона. Тази година ще бъде над това", каза Радослав Христов от Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите в България в ефира на "България сутрин".

Зърнопроизводителят сподели, че добивите на пшеницата са напълно нормални. И добави, че последните години се сеят разнообразни сортове пшеница в България, които са с разнообразни качества.

А относно това дали реколтата се е повлияла по някакъв начин от времето, той уточни, че годината е била нормална за пшеницата, но от засушаването в момента ще пострадат слънчогледът и царевицата, при които ще има драстично намаление на добивите.

"Миналата година по това време пшеницата беше 0,28 лв. - 0,30 лв. за килограм. Впоследствие през октомври, ноември и декември достигна до 0,38 лв. - 0,40 лв. През януари, февруари и март достигна нива от порядъка на 0,42 лв. - 0,45 лв. От април започна леко връщане на пшеницата надолу и към месец юли говорим за цена 0,30 лв.", обясни Христов пред Bulgaria ON AIR.

Зърнопроизводителят отбеляза, че в България потреблението на пшеница и за хляб, и за фуражи е между 2-3 млн. тона. И добави, че се очаква производство около 6 млн. тона, което е достатъчно, за да се изхраним и да изнасяме.

"Всяка седмица смятаме. Работим на конкурентен пазар и не можем просто да си променяме цените както ни е удобно. Вижда се, че промяна на цените ще има, ще трябва да ги повишим, както се покачва всички друго - всички продукти, които идват при нас", обясни собственикът на пекарна Александър Дерижан.

По думите му те нямат запаси на склад, нямат и резерви, на които да разчитат.

"Повишаваме цената толкова, колкото ни позволява пазарът. В рамките на 7-8%. Скокът на суровините и на енергията, които използваме е по-висок. Опитваме се да компенсираме с ефективност с и малко по-голям обем на количествата, които продаваме", каза още той.

Дерижан посочи, че дори в пандемията са успели да се стабилизират и да продължат да работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: хлябцени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Цените се покачват преди всичко заради неграмотния Ванка от ДКЕВР.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"какво движи цените?" Спекулата в България!
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"какво движи цените?"АЛЧНОСТТА!
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами докато се оставяме да ни цакат ще е така. Цяла Добруджа отива за износ, а купуваме ГМО пшеница за нас. След това се чудите що сте болни.
15
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президента вдигна цените да прави пари като за последно че скоро ще трябва да си ходи.Бойко краде 10 години. А Радев само няколко месеца има. Трябва да навакса бързо.
14
5
 
20
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Протестърите къде сте - хляб, парно, ток всичко нагоре, говори се за стагнация на заплатите, защо сега не протестирате?))Нали не ви бяха яхнали?)За олигарси да скачате можете, жалки сте))
13
9
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Промяната на Радев :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
12
1
 
16
 
! Отговори
9 преди 2 години
Алчността...
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трифонов взе власта с помощта на хора без мозък ,виждате ток, вода ,парно газ ,бензин ,и заплатите им по 10000лв и не пожелаха да ги намалят , сега и хляба a уж казаха за октомври ,сега оказа днес ,а той Не си помръдна и пръста ,да ни е честито безплатното бръснене )
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година има рекорден добив на пшеница. Брашното поевтинява. Купувайте си брашно и правете хляб. Не е сложно. И дете може да се научи да пече първокачествен хляб.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правете си домашен хляб. Става бързо и лесно.
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много просто. Не го яжте и без това, не е сред полезните неща. Спомням си в Италия имаше период, където вдигнаха пастата много . Какво направиха Италианците? Спряха масово да ползват паста и принудиха търговците и производителите да върнат цените. Когато осъзнаете, че ние определяме играта ... тогава ще сте добре.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Ганчy пак го obpaвиха без възeлин
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизма се завърна, бройте си парите деца!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гaнчoвци, тепърва ще cъpбате супата на фигурантската мафия
3
1
 
25
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
СПЕКУЛАТА,СПЕКУЛАТА ДВИЖИ ПАРИТЕ.ОНЗИ ДЕН ОТИВАМ В ЕДИН МАГАЗИН ДА СИ ВЗЕМА ЛОВДЖИЙСКИ БОТУШИ ГЛЕДАМ 157лв.А МИНАЛАТА ГОДИНА ГИ ВЗЕХ СЪЩИТЕ ЗА 85лв. ТО ЗЛАТОТО НЕ ПОСКЪПНА ТОЛКОВА ЗА 1г.Колкото ГУМЕНЯЦИТЕ.
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви е честита промяната на радеФ!!!
1
1
 
30
 
! Отговори
Любо питен преди 2 години
Лакомията?