Tърсенето на апартаменти в София е нараснало с 30%, а цените с 12%

Дискусия на Imoti.net: На този етап не можем да говорим за балон
68
Tърсенето на апартаменти в София е нараснало с 30%, а цените с 12%
Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През последната година търсенето на апартаменти в София се е увеличило с 30%, а цените са нараснали с 12 на сто. Въпреки това експертите са категорични: на този етап не можем да говорим за имотен балон, защото растежът на средните цени на жилищата в столицата и търсенето са се случвали плавно и постепенно през годините, а не изведнъж, което не отговаря на икономическите дефиниции за балон.

Около това мнение се обединиха строителни експерти, брокери, кметове и банкери по време на бизнес дискусията „Развитие на София за по-достъпни жилища“, организирана от портала за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от втората най-четена медийна група в дигиталното пространство Investor Media Group.

Само през 2021 г. ръстът на покупките на къщи е с 40%, като се купуват предимно монолитни и големи имоти, отбеляза и Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства“ в Пощенска банка. През миналата година средната площ на имотите, купувани от клиенти на Пощенска банка, се е увеличила със 17%, а банката отчита ръст от 20% на жилищното кредитиране в София и големите градове, допълни още тя.

Ръстът на цените е движен основно от нарастване на покупателната способност на домакинствата, от нуждата от повече комфорт и пространство, подкрепени от банковото кредитиране, обясни Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА Недвижими имоти. Той представи анализ на пазара за последното тримесечие, според койтo, по данни на Евростат, за последните 6 години цените на жилищата у нас са нараснали с 46 на сто при средно 40% за Европейския съюз, като най-голям е ръстът в София и Пловдив, а движещите фактори за това се обясняват с високото търсене и предлагане, както и по-високите изисквания на пазара.

На такова мнение е и Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). „Растат и изискванията на клиентите към размера на имотите и качеството на изпълнението – не само сградата, но и околната среда, инфраструктурата, наличието на детски градини и клиники наблизо. Затова най-голямо е търсенето на жилища в затворените комплекси“, отбеляза той.

Председателят на УС на НАСП видя пропуск в решението на общината да забави проекти, свързани с изграждането на инфраструктура в новите квартали на София, и дори посочи че самата община има възможност да си сигури финансиране за изграждане на инфраструктура и да спечели от това, но не го прави. „Ако общината беше изтеглила кредит и изградила инфраструктурата на новите квартали като „Кръстова вада" и „Манастирски ливади", щеше да си върне парите двойно, защото щеше да създаде още по-търсена среда за строителство", обясни той.

Забавяне в развитието на инфраструктурата в районите, където тече бурно строителство, има и според зам.-министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков, който също се включи в дискусията на Imoti.net. Според него час по-скоро трябва да бъде намерен баланс между общината и предприемачите при строителството на инфраструктурата.

Пропуските бяха признати и от зам.-кметът по строителството на София Ангел Джоргов, който обясни, че се правят опити за наваксване с изграждането на инфраструктура в райони като „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Симеоново“. И допълни, че паралелно с това се работи и за изграждането на детски градини и ясли в тези райони, защото купувачите на жилища там са предимно млади семейства с деца.

„Столична община им тригодишен план за изграждане на детски градини и ясли. Работим успоредно с всички 24 районни администрации с цел да придобиваме терени, там където има възможност, отредени за детски градини и училища“, обясни още той.

В дискусията се включи и кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев, който разказа за интересно решение, чрез което в района са успели да преодолеят тромавите административни пречки, свързани с отчуждаването на терени, и да отворят бързо две детски градини. „В случаите, когато върху даден имот има малка част общинска собственост, опитваме да говорим с инвеститорите на първия етаж от сградата да бъде построена детска градина, тя да е безплатна и да е компенсация към Столична община“, разказа той по време на бизнес дискусията „Развитие на София за по-достъпни жилища“ на Imoti.net.

Преди дискусията в София, екипът на Imoti.net гостува и във Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Пловдив и Стара Загора, където в рамките на инициативата и проекта си „Годишните награди на Imoti.net“ проведе експертни дискусии с цел повишаване на информираността и прозрачността в сектора. Те се организират съобразно всички противоепидемични мерки.

За повече подробности следете уебсайта и социалните мрежи на Imoti.net, както и Investor Media PRO, където има подробна информация за бизнес дискусиите и целия проект „Годишните награди на Imoti.net“.

Генерален партньор на бизнес дискусиите е Пощенска Банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Manager.bg, Градът Медия Груп и вестник „Строител“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Запозната преди 2 години
Да, нараснало е, но в мокрите сънища на брокерите на имоти.
54
1
 
2
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Купувайте не се бойте нищо ,че инвестицията се изплаща за 25 години важно да си на хорото...*** пълна са новите квартали,а старите са пред разруха.Кое му струва толкова пари не ми е ясно,но докато има купувачи ще е така после ще започне да се променят нещата.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Софиянец. и има ли кяр, като правиш реклама по толкова елемнетарен начин? Сещаш ли се как софиянци дето всичко им е тук и най-вече училищата на децата ще се засилят в твоя парк? Набихте едни пари и как ще ги избивате не знам. Има и такива моменти ще се работи на загуба.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До материалитесебестойността на квадратен метър беше 200-300 евро, станала е 400-600 евро. продават ти го минимум на 1200 евро. Верно дърво ядат. това вместо да реализираш 200-300 процента печалба реализираш само 100-150 процента си е болезнено.
51
2
 
4
 
! Отговори
материалите преди 2 години
Строителните материали скочика с 50-100 процента. Представям си какво дърво ядат измислените стротели с вече сключени договори, и какво дърво ще ядат купувачите
50
3
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Аз пък си продадох апартамента и си купих къща в тракийски стил в село Неофит Рилски до Варна с термопомпа. Там има няколко биоферми и био супермаркет и ям всеки ден чиста храна, а такива домати последно съм ял петгодишен в селото на баба ми.. откакто съм там от 110 кг станах 82, а си ям същите количества храна! Освен това е пълно с млади хора и детето ходи на детска, а аз си работя хоум офис. Яздим редовно коне в конната база и стреляме с АК-47, лъкове на стрелбището, а лятото морето е на 15мин.
49
6
 
7
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Пълно е в Испания с евтини апартаменти и къщи. Смятай, щом дори Зуека избяга. Какво повече да говорим. Ако аз мога да си продам апартаментите взимам си парите и ще си купя къща в Италия. Има 5К EUR супер къщи масивни от камък. Не като тия панелки и къщи гредоред. Половин милион за къща и 200К за апартаманет в София. Абе, Вие луди ли сте? Това София не е Германия, Англия. Луди мутри. Имоти купуват само рекетьори, мутри, хора , които не ценят парите и имат мръсни пари от наркотици, трафик на жени
48
5
 
7
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Това е FAKE NEWS. Мога да Ви покажа апартаменти в София, които с години седят в обявите. Аз продават 10 броя супер апартаменти в различни супер квартали и всичките апартаменти са до Метро станция, училище и голям хранителен магазин. Един човек не се е обадил, питал. Този сайт става като blitz на Пеевски дето ЕС го е обявил официално за fake news.
47
5
 
15
 
! Отговори
Зило преди 2 години
Зило - най-голямата компания за недвижими имоти в САЩ спря да купува и започна да продава. Основният им приход е от наеми. Цените на имоти в САЩ започнаха да падат. Там се усетиха ,че има балон. Познайте дали тук има.
46
3
 
26
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
София като населено място е най яркият пример за безаконие, анархия, безредие, простащина, мръсотия и разруха на общественият ред. Ще става и все по лошо за вбъдеще!("Надежда всяка тука остевете")
45
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден статия за имоти, явно положението с брокерчетата е много зле
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Boto Boto,не заблуждавай,че в Барселона ще намериш нещо по-евтино от София.
43
6
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
В момента си търся апартамент в Манастирски ливади.Апартаментите се изкупуват още на зелено.Това е положението.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости опитват се да спасят срива, който се задава с лъжи
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а тия "брокери" плащат ли данъци ???
40
1
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 2 години
Ок,къде мислиш да ходиш и какво би препоръчал на някой,който също мисли да се изнася и има тази възможност/нищо не го задържа
39
3
 
15
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Прахоляк, разбити улици, напрежение. Има смисъл само ако имаш социална среда. Както казах - работя дистанционно, нямам деца, че да търся детски градини. Твоята ситуация може да е друга. В големия град предимствата са образование, здравеопазване, социална среда. В момента нямам нужда от трите.
38
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми стойте си у чужбина кат е много убаво
37
6
 
5
 
! Отговори
Do 43 преди 2 години
Какво не и харесваш на София
36
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тая София, стига с тоя имотен бум, аз вече се изучих (имам висше), имам дистанционна работа, млад съм (нямам нужда от болници всеки ден), неженен съм и нямам деца. Направо се разкарвам в София и ще си работя от някое село, по-добре от затворник сред сертифициращи милиционери. И без това улиците на София са тотална мизерия, така че на село дори не е по-зле.