Работодателите искат ускорено присъединяване към еврозоната

Еврото нямало да доведе до увеличаване на цените
71
Работодателите искат ускорено присъединяване към еврозоната

Ползите от влизането на България в еврозоната доминират. Позицията на АИКБ, а и на всички работодателски организации у нас е трайна подкрепа и ускоряване на присъединяването на България към еврозоната. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на Четвъртия банково-финансов форум „Бъдещето на парите“.

Приемането на единната европейска валута и мястото на България в еврозоната бе водеща тема във втория ден на форума. Фокус беше поставен върху предизвикателствата и възможностите пред банките и реалния бизнес при изпълнение на Националния план за въвеждане на еврото и как ще се използва опитът на другите наскоро присъединили се държави към еврозоната.

По думите на Васил Велев в страната ни битуват няколко мита и легенди, които трябва да бъдат развенчани.

Първият мит е, че при влизането в еврозоната цените у нас ще се увеличат и ще станат двойни. Според него опитът на другите държави, които са били във валутен борд и са приели еврото, сочи, че на практика няма инфлация, която да е допълнително подклаждана от еврото.

„При нас има такова стечение на обстоятелствата, че 2 лева са 1,02 евро, като се очаква тези дребни сметки да се делят на две. Това дори ще потисне инфлацията. Ние като работодатели ще отправим призив към всички наши членове, изобщо към бизнеса, противно на правилата в математиката да закръгляваме надолу при изчисляването на цените в евро“, заяви още председателят на АИКБ.
Другият мит е, че България ще загуби суверенитета си. За Васил Велев с влизането в еврозоната страната ще качи суверенитета си на по-високо ниво, тъй като ще може да участва в изготвянето на политиките на европейски ниво. Той припомни, че ние като държава сме се лишили от парично-валутна политика още с влизането на валутния борд през 1997 г.

Третият мит, който се разпространява, е как българите ще плащат на Гърция за неразумната политика и разходите ѝ. „Всъщност ние ще имаме застраховка, така както имаме каско или гражданска отговорност на автомобилите си. И при някакви провали тя ще важи и за нас. И тази застраховка си струва.“, допълни Васил Велев.

Последният от най-тиражираните митове е, че с влизането в еврозоната България ще изхарчи валутния резерв и ще отпусне макроикономическата и фискалната си стабилност. Според председателя на АИКБ се вижда, че ин хаус поръчки се правят и без страната да е в еврозоната, а дори в момента от България изтичат капитали, тъй като се инвестират навън.

Той припомня, че между 2005 г. и 2008 г. инфлацията у нас е била средногодишно 9%, но доходите са растели много над тези проценти. И допълни, че се надява инфлацията, която сега започва да расте, към окончателното приемане на еврото за платежно средство в България да се укроти, така че да не се получава усещането, че именно на тази стъпка се дължи по-високата инфлация, а не на световните цени на енергоресурсите например.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне и заплатите да ги направят европейски ама надали.
42
3
 
8
 
! Отговори
Кво се тюхкате преди 2 години
Хлябът ще стане 1 евро, а кафето 2. В Европа да не би да е по-евтино.
41
12
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Еврото е най-добре за нас . И ще го имаме.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тука имам едни милиони за пране и това навлизане на еврото ще ми помогне да завъртя пералнята.Това искат да ви кажат мутрите работодатели. А пък народа ще го под вода да не вдига пепел. Хляба подгони 2 лв без да сме вкарали еврото а представяте ли си когато го вкарат. Четете между редовете и ще прозрете доста неща. Помните ли какво ви успиваха че след като влезнем в ЕС ще потекат реки от мед и масло. Да потекоха но не за народа а за ето такива дето се правят на работодатели.
39
2
 
4
 
! Отговори
крум преди 2 години
Евраците могат да си ги извадят от долапите и да си ги навият на фунийки. После те си знаят къде да си ги дислоцират.
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само ще се върдаляме ами и ще смърдим дорде се разлагаме. Ковид. И след него чер . Вей.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е изводът? Че еврото ще облагодетелства богатите. Бедните ще станат още по-бедни, богатите още по-богати. Честита ви еврозона! И си спомнете кога гласувахте за влизането си в нея. Питате кога? Ами когато гласувахте за влизането си в ЕС, ха-ха-ха!
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хляба 2 лв олиото 4 инфлацията расте всеки ден приемането на, еврото ще е катастрофа
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работотелите искат пари. А раята мре в ъ в фабриките им.Кацаров затваряй . Иначе наистина ще се вардаляме под формата на трупове под прозореца ти.
34
2
 
2
 
! Отговори
Еди преди 2 години
Калашников, Калашников...
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом искат нещо работодателите, трябва внимателно да се анализира преди да се вземе решение. Най-добре на референдум. Работодателите само гледат те да са добре и за друг не им пука.
32
3
 
7
 
! Отговори
Препатил преди 2 години
Админче, защо триеш така мнения? Да не ти плаща Велев заплатата? Кое е лъжа - че искат да изхарчат резерва на борда или че с 500 евро средна заплата ще сме бедни, като църковни мишки в еврозоната?Такива като тоя трябва да бъдат оставяни да поживеят с 400 евро на месец в някой германски град, да ги видим какво евро ще бълнуват.
31
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е важно да приемем еврото!
30
3
 
11
 
! Отговори
Еди преди 2 години
Велев, дай ги имената на другите работодатели вашата измислена организация дето ги подкрепят тия глупости, за да не стане някоя грешка когато започнем да ги консултираме с бухалките. Не искаме да страдат невинни. Но за виновните - Народен съд !!
29
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Червените капиталисти нямат засищане.
28
5
 
14
 
! Отговори
НЕ ВСИЧКИ! преди 2 години
Искат го РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ! Малкият и средният бизнес, повече от 90% от бизнес, не го иска. Точка!
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сте чели приказката за лъжливото овчарче? Никакви митове няма как да бъдат развенчани. Аз бях в Словакия, когато приемаха еврото. Цените скочиха до небето. Сещам се в любимия ми ресторант пържолата от 85 словашки крони, което беше около 3 евро, изведнъж се оказа, че се продава за 5 евро по новите цени, което си беше около 75 % повече. Само дето заплатите ни не бяха повишени, просто ги приравниха. Така че айде да не приказвате неща, от които нищо не разбирате.
26
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искали, моля ви се! Ами те и хората искат високи заплати и реални осигурителни вноски, ама няма. Та тъй и с еврото. Искате , ама няма да стане. Народът не иска евро.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости на търкалета.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назначените капиталисти пак нещо бръщолевят.