Работодателите искат ускорено присъединяване към еврозоната

Еврото нямало да доведе до увеличаване на цените
71
Работодателите искат ускорено присъединяване към еврозоната

Ползите от влизането на България в еврозоната доминират. Позицията на АИКБ, а и на всички работодателски организации у нас е трайна подкрепа и ускоряване на присъединяването на България към еврозоната. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на Четвъртия банково-финансов форум „Бъдещето на парите“.

Приемането на единната европейска валута и мястото на България в еврозоната бе водеща тема във втория ден на форума. Фокус беше поставен върху предизвикателствата и възможностите пред банките и реалния бизнес при изпълнение на Националния план за въвеждане на еврото и как ще се използва опитът на другите наскоро присъединили се държави към еврозоната.

По думите на Васил Велев в страната ни битуват няколко мита и легенди, които трябва да бъдат развенчани.

Първият мит е, че при влизането в еврозоната цените у нас ще се увеличат и ще станат двойни. Според него опитът на другите държави, които са били във валутен борд и са приели еврото, сочи, че на практика няма инфлация, която да е допълнително подклаждана от еврото.

„При нас има такова стечение на обстоятелствата, че 2 лева са 1,02 евро, като се очаква тези дребни сметки да се делят на две. Това дори ще потисне инфлацията. Ние като работодатели ще отправим призив към всички наши членове, изобщо към бизнеса, противно на правилата в математиката да закръгляваме надолу при изчисляването на цените в евро“, заяви още председателят на АИКБ.
Другият мит е, че България ще загуби суверенитета си. За Васил Велев с влизането в еврозоната страната ще качи суверенитета си на по-високо ниво, тъй като ще може да участва в изготвянето на политиките на европейски ниво. Той припомни, че ние като държава сме се лишили от парично-валутна политика още с влизането на валутния борд през 1997 г.

Третият мит, който се разпространява, е как българите ще плащат на Гърция за неразумната политика и разходите ѝ. „Всъщност ние ще имаме застраховка, така както имаме каско или гражданска отговорност на автомобилите си. И при някакви провали тя ще важи и за нас. И тази застраховка си струва.“, допълни Васил Велев.

Последният от най-тиражираните митове е, че с влизането в еврозоната България ще изхарчи валутния резерв и ще отпусне макроикономическата и фискалната си стабилност. Според председателя на АИКБ се вижда, че ин хаус поръчки се правят и без страната да е в еврозоната, а дори в момента от България изтичат капитали, тъй като се инвестират навън.

Той припомня, че между 2005 г. и 2008 г. инфлацията у нас е била средногодишно 9%, но доходите са растели много над тези проценти. И допълни, че се надява инфлацията, която сега започва да расте, към окончателното приемане на еврото за платежно средство в България да се укроти, така че да не се получава усещането, че именно на тази стъпка се дължи по-високата инфлация, а не на световните цени на енергоресурсите например.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
7
 
! Отговори
Работодателите преди 2 години
до го *****, и те са за психиатрията да си фантазират на воля.....Май сами искат да си подпишат смъртната присъда...
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това лошия Радев ги увеличи нарочно.Добрият Борисов обикаляше по цял д н с Жипката (основно селата, защото от градовете имаше някакъв страх) и видеше ли вдигната цена, веднага я сваляше.
21
1
 
1
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
До Анонимен 21 Ми да си ги поръча от Германия !
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Домусчиев и Горанов искат това.Да си узаконят откраднатите милиони.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес германския контрагент на нашата фирма се е заинтересувал защо искаме по-високи цени на изделията, които им продаваме. След обясненията за цените на материалите и енергията, германците се шашнали от цената 500-600 лв на тока в България. "Как може такова нещо, на немската енергийна борса тока е 150? за мегават!!!"
18
1
 
3
 
! Отговори
Хуйчо преди 2 години
Аферим бабо, машала
17
3
 
20
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
То и либерализирането на пазара на тока, според АИКБ, щеше да доведе до неговото поевтиняване, но .................
16
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слуховете, че влизането в Еврозоната ще предизвика 50% увеличение на цените, се оказаха сладки мечти.Без да сме ТАМ и в евро, цените станаха двойни в левове! Еваларка, Умници,честит Ви ганьовски патриотизъм и независимост!
15
3
 
24
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
"Работодателите иска..." , кои работодатели ? Имена на фирми , имена на хора , кои по-точно са тези работодатели щото така РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИСКАТ е все едно - ЕДИН МИ КАЗА...
14
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас само богатите драпат за еврозоната.И без това живота поскъпна драстично и сега само еврозоната ни е кусура.
13
3
 
25
 
! Отговори
123 преди 2 години
Е няма ли да ги е срам, като сме У ЕЗ със средна заплата по-малка от социална помощ У ЕС???? Тези смешници "работодатели" БГ...
12
6
 
25
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Не няма да се удвоят цените .....хо-хо-хо....!? Най-тежкия преход го направиха латвийците ! Едно евро - 3 лата , един хляб -1 лат , след подмяната 1 хляб- 1 евро ! Всеки латвиец ще ви го потвърди!
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клуба на богатите е само за богатите.Най-бедната страна в ЕС не е готова за еврозоната.
10
3
 
32
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Българският работодател е алчен, стиснат и гледа да наеме работници за колкото се може по-ниска заплата, които да му вършат колкото се може повече работа. Даже им се иска на работодателите да мине осигуряването и на минимална заплата, а останалото да го дават на ръка в пликче, че да не плащат осигуровки за тяхна сметка. Толкова много са алчни и стиснати, че им свиди да дадат още 200 лева отгоре за осигуровки върху реалнан заплата.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нарочно се бавеха за еврозоната /бавничко ,бавничко, яваш,яваш/за да се изперат парите на БКП, БСП СДС,ДПС,АБВ, от целия каламбур общо взето никой не спечели.
8
4
 
24
 
! Отговори
работниците преди 2 години
Но ние не искаме......
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А работниците им искат ли го?С 350 евро заплати готино ли е да сме в еврозоната?
6
4
 
27
 
! Отговори
... преди 2 години
То без еврозона цените почти се удвоиха, а след това не ми се мисли...
5
6
 
4
 
! Отговори
След последните преди 2 години
Дългове за купуване на близалки на децата, направени от правителството но Радев въпроса с влизането в еврозоната не стои на дневен ред - невъзможно е. Само господ може да помогне на българите.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг работодателите???По-скоро бг робовладелци

Спонсорирани публикации