Заради високите цени на тока: Заведенията фалират

Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева за помощ
9 яну 2022 22:45, Нели Христова
89
Заради високите цени на тока: Заведенията фалират
Снимка: БГНЕС

Шоковото поскъпване на тока и горивата доведе до фалити на хотелиери и ресторантьори в цялата страна. За да подпомогне бизнеса, Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева под формата на кредити с преференциални условия.

Заради тежката икономическа криза Михаил Николов затваря три от заведенията си във Варна. Казва, че сметките му за ток са скочили тройно, а приходите рязко са намалели, тъй като клиенти почти няма.

"Ние в момента не живеем от бизнеса си, живеем от спестявания. С бизнеса си не изкарваме пари. В последните 2 години живеем от заеми, от спестявания и от кредити", споделя той пред БНТ.

В подобна ситуация са и много други ресторантьори. Голяма част от тях затвориха заведенията си в началото на януари.

"Някои, за да изчакат по-добри времена, а други - завинаги. Безпрецедентно тежка ситуация. Правителството не се съобрази с предложението на работодателските организации - за един праг от цена на тока, над който държавата да помогне със 75 процента от цената", каза Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България.

Мярката в помощ на бизнеса, която Министерството на туризма одобри, предвижда кредитиране на малките и средни фирми в сектора, изпаднали в затруднение. Част от собствениците на заведения обаче не са убедени, че новата програма ще им помогне да оцелеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
15
 
! Отговори
Хубава работа ама .. преди 2 години
Банката отпуска помощ под формата на кредит
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 12ти, в 12 часа
42
4
 
14
 
! Отговори
Войникът СФ преди 2 години
Значи да обобщим: Ресторантите няма как да искате оборот като вдигате цени с близо 300% печалба! Именно поради тази причина,наред с прекалено скъпите ви цени,няма как да искате да сваляте заплати,да сваляте наеми , а при тези надути цени трябва да се повишат,защото тези хора които им плащате трябва да могат да си купят от храната ви :)
41
3
 
18
 
! Отговори
Едно към едно преди 2 години
За истинското състояние на бранша можете да се ириентирате и по броя на доставчиците на храна по офиси и домове. С велосипеди, мотоциклети и автомобили. Доставя се повече, отколкото по-рано се консумираше в заведенията. Доста повече!
40
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската мафия начело с Ур упсия фон дер Ла йнян разбира се не я интересува изобщо, за нея са важни само фейк ваксините и фейк пландемията
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам имам приятел, който имаше една кебапчийница, от модерните сръбски скари, жив и здрав да е, че при него винаги има ясене и пиене на корем, като се събираме. Откакто започна короната и помощите за тях отвори още две и си купи нов Мерцедес. Сподели ни, че ако е трябвало да работи без да има помощ от държавата тези пари с честен труд и за 20 години е нямало да може да ги изкара.
38
2
 
33
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Лъже тоя! Касови апарати не включват, осигуряват персонала на 4 часа , цените са като на Шанз Елизе, печалба не декларират и си живеят като царчета! И помощи получават!
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е идеята една и съща статия да се пуска два пъти на ден дословно преписана от вчера сутринта?
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък не видях един затворен ресторант из квартала за две години, напротив постояно се отварят нови.
35
1
 
9
 
! Отговори
Войникът СФ преди 2 години
Така ,сега да обобщим : в момента като грамаж горе долу да прилича на нещо най евтиното пържено кюфте в магазин за хр.стоки е 0,79лв. ! От закупената кайма за 9,50лв. излизат около 36/8 кюфтета! Предполагам в ресторанта такова кюфте е поне 1лв. Е ,сега колкото да е скъп тока при тази огромна надценка ко прайм?!?!
34
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В най обикновен ресторант в Синеморец 6 и 20 ст малка купа таратор...Не пожелавам на никой да фалира но поне малко да помислят така наречените рестьорантьори дали тези цени съответстват на нивото на стандарт в България....
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Тони Николов кучетата са по добри от човека явно тях по признават отколкото хората а нека да сме с връзки
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено е като има криза да спрат първо да ходят на ресторант хората.Докато не започнат да изкарват повече пари,ще стискат за най-неотложните плащания.В момента най-добре са тези на държавна работа.Там си има дата за заплата и не ги интересува какво се случва в икономиката.Да де,ама ресторантът не е само чиния,вилица, нож и пържола.Има доста производители,които доставят какво ли не и когато започнат и хотели да фалират,чак тогава на някои ще им светне лампата,че приходите в хазната намаляват.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли набихте автомати пред кафета и затова ли искате сертификат които влезе е жалки сте за кафе сертификат не щете да плащате здравни осигуровки е това е
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе коразработим някои проект осъвременяване на родината по дела и документи ако им трябваше първи ще доидат ама като не им трябваше.що да ти кажат здравеи
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хах заети са с бизнес дела и партита сиромаси и обикновенни на кои трябва т
28
10
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 2 години
Виждал ли си МАНГЪРОИД как агонизира от ковид?!
27
0
 
12
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Разбират, и още как! Разхождал ли си се наскоро по Симеоново, Драгалевци и Бояна? Навсякъде вони на мутро-барок и войнстваща посредственост! Да ги ожалиш родните бизнесмени!
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търся си роднините да ми честитят Коледа и Нова година ако някои знае къде са може да се обади
25
0
 
10
 
! Отговори
Спешно преди 2 години
Наемам за строителни работи закъсали хотелиери и ресторантиори с яхти и майбаси. За охранители сервитьори и бармани. Собствениците на "S"- класи са с предимство.