Хърсев: Дълговете убиват нацията, хората се раждат задлъжнели

Бюджет 2022 – щедър, но част от разходите оставали неясни
Обновена: 21 яну 2022 22:21 | 21 яну 2022 21:32, Камелия Цветанова
47
Хърсев: Дълговете убиват нацията, хората се раждат задлъжнели
Снимка: Dnes.bg, архив

"Бюджет 2022" е щедър – даваме повече, отколкото досега в далеч по-тежката от икономическа гледна точка 2020 г. Част от разходите остават неясни. Целевата и крайната част няма консистентност. Така финансистът доц. Емил Хърсев коментира в студиото на "Денят ON AIR" представените от финансовия министър Асен Василев параметри на тазгодишния бюджет.

47-ото Народно събрание му се струва популистко. Доц. Хърсев се опасява, че ще станем свидетели на "нещо, което го гледахме при актуализацията на миналогодишния бюджет".

"Дълговете убива нацията, хората се раждат задлъжнели . Водени от егоизъм, много ще търсят друга страна, където няма да бъдат обременени. Много нации са си отишли по същия начин – римляните, византийците... За съжаление, ние заимстваме негативния пример от Европа, която върви по тази плоскост вече 10 години", предупреди финансистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

България все пак е далеч от дългова спирала, увери доц. Хърсев.

"За дългова спирала говорим, когато има натрупване – когато дългът поражда повече дълг. Нещо, което при сегашната политика на нулеви и отрицателни лихви на практика не се получава. Точно обратното – който има по-голям дълг, той печели повече. Това е политика на хитруване на държавите. Налагане на скрит данък върху спестяванията чрез отрицателната лихва, но не си правят сметка, че с това внасят тежки диспропорции във финансовите показатели на икономиката. Оптимизмът на пазара може да продължи до 5 години", обясни той.

По думите му "Бюджет 2022" не дава решение на енергийната криза.

"Добрата новина – ръст на БВП и цените, което показва, че и в бъдеще можем да очакваме този ръст да продължи. Надявам се и да се окажат прави всички международни авторитети, които са единодушни, че инфлацията не е дългосрочен фактор, заради което не е нужно да се мисли за монетарен отговор. Те очакват до пролетта ръста на енергийните цени да се преодолее", посочи финансистът.

Според доц. Хърсев след падане на мораториума цената на бензина може да скочи до 3 лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: бюджетХърсев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много умно подхождат новите Като вдигнат пенсии,заплати и други доходи,ГЕРБ и ВМРО няма да искат да се върната на власт,защото няма какво да краднат и няма да може да намаляват доходите понеже ще има стачки.
10
3
 
29
 
! Отговори
SS преди 2 години
За да решат този проблем римляните навремето са убивали кредиторите не длъжниците ! Когато и тук стане така проблема ще бъде решен !
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички европейски страни имат задължения по-големи от нас да са изчезнали.Този знае ли изобщо защо изчезва Рим.Ние нямаме общо с махалата в великия Рим.Що за сравнение.Има пенсионери около 2 милиона,които са на ръба на бедността и живеят с помощи от децата си.Доцент -процент (ГЕРБ и ВМРО).ГЕРБ и ВМРО плащат за тази статия.Няма какво да има да крадат ако се върнат на власт.Ще трябва да плащат достойни пенсии,доходи за майчинството ,заплати на учители и много други неща.
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходи скочи в някой кладенец престъпен доцент,платен от ГЕРБ и ВМРО.
7
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един пенсионер с 300 лв. пенсия какво може да купи за себе си.Аз в двостаен апартамент имам сметка за парно,вода и ток за 320 лв.Дали ще има пари за сметки ,лекарства и храна? А на внуците какво ще даде?Дядото на моя син му даде 10 лв. На Коледа и се срамуваше от това и беше с просълзени очи.А той има още 5 внука.Срам за нацията са подобни хора.Било щедри политици.Бойко и мафиотската му групировка пият по едно малко за по 300 лв. И пури за по 300 долара.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доцента да каже а какви пари разполага и след това да коментира.Ако си пенсионер с 140 лв. Дали пак ще коментира по същия начин или пак учител с 1200 лв. Заплата в София,където вечеря на четиричленно семейство в нормален среден клас ресторант излиза минимум 200 лв.
5
4
 
18
 
! Отговори
светкавичнобързкреди преди 2 години
Ами през последните десетина петнайсет години, мутролихварското лоби си прокара закончета през тиквения парламент, на всичкото отгоре имаха наглостта да приказват за разни еврозони и прочие, при положение, че финансовата система на територията заприлича на ромската махала, няколко тартори лихвари държат личните и банковите карти на половината мънгусти.
4
5
 
17
 
! Отговори
xaxsasбв преди 2 години
"който има по-голям дълг, той печели повече. Това е политика на хитруване на държавите." - Отдавна разправям, че трябва да точим световната банка, ама Тиквата все разправя, че било лошо да се тегли от световната банка... Да ходи да ги разправя тия на Западно Европейските държави. Утре ще нулират икономиката и който теглил и строил ще има, а който спал - спал.
3
3
 
25
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
За какьв егоизьм говори този светът е голям нормално е да потърсиш нормален живот някаде ако в бьлгария той е лукс отдавна
2
4
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да си плащат борчовете като на КТБ :)))
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Хърсев защо хвърля вината върху обикновените хора?"Водени от егоизъм, много ще търсят друга страна, където няма да бъдат обременени. Много нации са си отишли по същия начин римляните, византийците... "Значи други къде управлят правят белите и после хората защо бягали оттук, а да седят и да плащат чужди грешки ли?