НАП провери над 1500 фирми за нелогично високи касови наличности

При близо 600 дружества проверките на място продължават
41
НАП провери над 1500 фирми за нелогично високи касови наличности
Снимка: Dnes.bg, архив

Национална агенция за приходите провери над 1500 фирми за нелогично високи касови наличности. При близо 600 дружества проверките на място продължават и в момента, като наличните в касите средства се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводството, съобщават от ведомството

Припомняме, че през юли 2021 г. НАП започна масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. Към момента на проверките над 1020 фирми са декларирали изплатен дивидент на стойност близо 725 млн. лв., а 277 дружества са заявили своето намерение да го разпределят. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица - собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, допълват още от приходната агенция.

При 609 от дружествата проверяващите са установили несъответствие за повече от 337,6 млн. лв., съобщават от НАП.

Наред с контролната кампания на място общо 11 588 рискови дружества получиха електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

Много от дружествата, допуснали технически грешки, са се възползвали от предоставената им възможност, като са коригирали сами данните и са подали счетоводните си отчети отново.

„Има видим ефект от проверките на НАП за касови наличности – подобрени са данъчното поведение и събираемостта. Повиши се броят на фирмите, които разпределиха дивидент и заплатиха дължимия данък в срока за това. Също така все повече счетоводители се придържат към законовите изисквания и отказват да правят нерегламентирани счетоводни операции, свързани с касова наличност. Благодаря на колегите в НАП за постигнатите високи резултати в рамките на кампанията“, каза заместник изпълнителният директор на приходната агенция Георги Димов.
 


41
Още по темата: НАП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Скъсания Арменец преди 3 месеца
Проверете и фирма АЛ НАТУРАЛ Стара Загора - представлявана от Галин Ганчев ! Фирмата генерира огромни приходи от отдаване на работници под наем да чужди фирми ! Всеки прибран еврак е без платен данък !!! Казах Аз Армин !!!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Обществена тайна е, че всяка фирма има в България има "черна каса" от която се плащат парите за заплати на черно за да се избягват данъци. Докато това се толелирира, няма спасение за тази държава" - Ем давай пари на ДПС
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И защо да даваме данъци? Супер, нека да има хубави работи, ама обяснете ми какво е това? Помощио за малцинставата ... помощи за безработни ... оправят пътища в села и паланки ... АЙДЕ СПРЕТЕ СЕ БЕ?!?!??!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още преди години ГОРАНОВ ПРИКАНВАШЕ ДА СЕ НАМАЛЯВАТ КАСОВИТЕ НАРИЧНОСТИ!ИМАШЕ СРОКОВЕ И ДОСТА ПРОВЕРКИ!ТОГАВА ФИРМИТЕ НАПРАВИХА ПЛАЩАНИЯ !ТОВА НЕ СА СКРИТИ ПЕЧАЛБИ!ТЕ СА ОБЯВЕНА КАСОВА НАЛИЧНОСТ !
20
0
 
5
 
! Отговори
до 29 преди 3 месеца
Изкарваш достатъчно за къде? Да живееш сред гето? За овце не съм видял, но при теб яко се таковат деца, малки булки, деца раждат деца, най гледаните видеа в тубата за българия с милиони гледания, търговия на малолетни. Най гледаните клипове. После си пусни нещо заАвстралия и можеш да сравниш, и не се чуди що си панелистанец хаха
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами това им е работата на НАП ,трябва да ги поздравим, че работят ли?
18
3
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
и какво от това? факт който лично съм установил че се правят западни пари. Личен опит. Ако някога бе направил такива пари щеше да стоплиш че колкото и пари да правиш, няма да оправят екстериора, нито да живееш сред красота чистота и друга среда. Щеше да откриеш че можеш да правиш кинти на всички места по света. Щом в БГ са добри то навън ще са още по добри. Ако не се смяташ за некадърник! Не е важно колко пари имаш, а къде и как ги харчиш. Пари правя на всякъде по света. Но за какво са ми у Гето
17
7
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 месеца
от счетоводител станал Програмист.. малйй каква тагедия е станало в милата родна картинка.. ами ако се беше напънал още малко и космонафт можеше да станеш.. ехеее и летиш към космоса. Истинските Програмисти се изнесохме и си правим кариерата и кинтите по други ширини, ама тия неща не са на твоето ниво. Най малкото отгатни как ти хакам профила ПРОГРАМИСТЕ... На друго място в хранителната верига си пич. Поздрав от СиднейАавстралия! Най красивия крайна Планетата
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия схеми с големите касови наличности ги въведе Чекмеждан. Затваряше си очите, в замяна на което фирмите му превеждаха до 40% от печалбата си.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Главните счетоводители на предприятията също се изхитриха! Масово заличават счетоводни активи и си наддават над заплатите, като ощетяват финансовите активи на фирмите! Счетоводител да си! Поверени са ти всички финанси и ти си играеш с тях!
14
2
 
7
 
! Отговори
haha до Програмист преди 3 месеца
Пич, незнам заща се засилваш да критикуваш тези които се съгласяват с теб? Всяка фирма е образно казано - през твоя супер ограничен мироглед (софия, може би пловдив/варна, и в IT индустрията) може би черните каси са изчезнали. Там работят що годе кадърни и интелигентни хора, въпреки, че и качестовто пада от 10тина години насам, заради огромния брой хора които влязоха и отвориха фирми. Погледни извън тези големи градове и тази индустрия и ще видиш, че практиката съвсем не е рядкост.
13
8
 
10
 
! Отговори
х преди 3 месеца
Като махнат кеша и въведат дигиталните валути, тогава ще ми държат в каси дедовия.
12
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радев започна да краде фирмите след като се видя, че закъса с бюджета и няма постъпления. Нека фирмите подадат жалби до Брюксел и да излязат на протест срещу беззаконйето на правителството на Радев и Петков!
11
2
 
12
 
! Отговори
Итън Хънт преди 3 месеца
До Анонимен (9) То и в банка вече не е изгодно, така че, фирмените сейфове са добро решение за оперативност! Искат всичко да ни натресат "безкасово" - ей тъй - на! За по-тотален и заробващ контрол!
10
7
 
10
 
! Отговори
haha преди 3 месеца
Обществена тайна е, че всяка фирма има в България има "черна каса" от която се плащат парите за заплати на черно за да се избягват данъци. Докато това се толелирира, няма спасение за тази държава. Най-вероятно тези нови декларирани печалби ще стигнат до 1млрд, което значи, че в държавата ще влязат 150 милиона лева - пари които досега сивия бизнес е крал от държавата. Питам аз, защо това се е толерирароло от предините, по-предините, и т.н. управляващи?
9
5
 
7
 
! Отговори
Спеца най-накрая преди 3 месеца
ще осветли покриваната с години от БКП-ДС в лицето на всички правителства от Симеон насам сива икономика. Ако Боко Тиквата не беше толкова *** да се съсредоточи в това да има за него и да играе по гайдата на Доган, можеше той да е този, който да донесе промяна в обществото и да управлява още десетина години, но уви тъпата му мафиотска тиква не увря.
8
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комунистите ограбиха парите на бизнеса и сега го фалирват през цената на тока. На тях им трябват бедни, плиткоумни избиратели да ги лъжат лесно!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Принципно това, което ГЕРП получи за чекмеджетата новите го тълкуват като печалба, която трябва да се оданъчи и фискално е правилно! Но и заради това няма бюджет и няма и да има скоро, и не е необходим, защото това са налични средства и не трябва да се изработват във времена на локдауни и.т.н. За всичко има обяснение, дали е верно е друга работа! Сега като вземат 5-те % ще лъснат новите милионери! Продлжавайте да избирате ПП т.е. Продължаваме Подмяната! За новите избори само след тест за интелиг
6
8
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 3 месеца
ей заради такива като тебе, тука никой нормален не инвестира. Седи си на 1000 лева заплата и си мечтай с тия виждания и знания от някъде да ти падне пачката. Само конфискации са ви в чугунeните соц. глави. Аз пък предлагам да се освободи пазара на труда и да се оправят работните визи. Да дойдат украйнци и молдовци и тогава да ги видиме тия като тебе с ниска производителност и "големи знания", да не паднете и на минималка у чистотата.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ТИЯ ОТ НАП ХУБАВО ДА ГЛЕДАТ ПОСЛЕ ДА НЕ ПРОВЕРЯВАМЕ ТЯХ