Заради скъпо желязо строители спират работа, прогнозират фалити

От началото на войната цената му е скочила от от 1450 на 2100 лв.
56
Заради скъпо желязо строители спират работа, прогнозират фалити
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строителни фирми преустановяват работа заради високите цените на стоманата и арматурното желязо.  Инвеститори спират обекти заради недостиг на строителни материали и не изключват фалити, предаде БНР.

Продажбата на суровини е преустановена от началото на март заради войната в Украйна.

От началото на войната цената на тон строително желязо е скочила от 1450 на 2100 лв., а на пазара вече има и сериозен недостиг, алармират строители от старозагорско.

Основните доставчици са от Украйна и Русия, откъдето вносът е преустановен преди 2 седмици. Запасите в българските складове са недостатъчни, а производителите на тухли също свиват продажбите заради цените на тока и газа.

Затруднени са и машиностроителните предприятия в региона, коментира местният предприемач Олег Стоилов:

"Стара Загора е специфичен регион. Тук са първоешалонните предприятия на българското машиностроене, които са изключително широко засегнати. Проблемът е с ресурсите, металите преди всичко, които са от Русия и Украйна. И тук като че ли нямаме много възможности за търсене на алтернативи".

От бизнеса са притеснени, че и други доставчици спират износа заради международната несигурност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: желязостроители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормален апартамент в София вече струва половин милион, за какво говорим, не се наядоха мафиотите
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледай си децата, самотно майче, и не се занимавай с глупости. Такива неангажиращи връзки вредят косвено на децата.
49
0
 
11
 
! Отговори
От 46 преди 2 години
И тази схема е с любезното съдействие на държавата. Защото не е нормално данъчната и пазарната оценка на едно жилище да се разминава между 4 и 10 пъти!
48
0
 
7
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Този народ не се знае утре дали ще бъде на работа и дали няма да му потрябват парите за насъщния.
47
0
 
4
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
В голямата си част, парите не са техни, а кредит, одобрен от банка при едни други икон. условия.
46
0
 
18
 
! Отговори
Хюго Бос до 44 преди 2 години
Съгласен. Бих купил парцел имот и построил къща. Поне знам, че земята е моя. Дето се казва, бомба да падне и да разруши къщата, земята пак е моя, нова къща ще вдигна. По тази причина се отказах да търся апартамент- писна ми да чета ежеседмични пропагандни статии писани от брокери как цените ще се вдигат, как пазарът гори, как сделките били с 22%. Лъжи , лъжи и пак лъжи.
45
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пазара няма да падне, много народ с пари чака изгодни имоти ама няма, ако се появат веднага ги купуват. Та мокрите сънища за евтино няма да ги бъде. При инфлация да падали имотите, тотална липса на яснота как работи икономиката. Сипете по една домашярка и натегайте.....
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Множеството от строителите искат парите в кеш под масата. Така те се разплащат с работниците си (като всички се осигуряват на минимална заплата) и пестят от данък печалба.Много хора изпират мръсни пари по този начин.Купуват апартамент за 200 бона, плащат 150 под масата, изповядват го на 50 хиляди, продават го на 250 на някой с кредит и го изповядват на толкова. Плащат си данъка и са чисти като сутрешна роса. Паричките в банката, 200 хил. брутна печалба, 40 хиляди данък,160 хиляди изпрана пара.
43
0
 
11
 
! Отговори
Хюго Бос до 42 преди 2 години
Така е, да, но да видим кой ще ги купи при задаваща се рецесия, очаквана безработица. Дали банките ще отпускат кредитите така нашироко, както беше преди. Имаше период банките отпускаха кредит след акт 15, по едно време почнаха и на акт 14 да дават. Много хора се полакомиха и купиха на зелено. Дори при едно такова лесно кредитиране, много предприемачи не издържаха. Щото един имот е разход, ако не се отдава под наем, а много хора решиха да не плащат наеми, а да теглят заеми и да купят свой имот.
42
0
 
15
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Масови фалити,безработица и глад!Зануляването е факт!
41
0
 
4
 
! Отговори
Хюго Бос do 38 преди 2 години
Строител да връща пари? Такова чудо нема. Иначе си прав.
40
0
 
5
 
! Отговори
До пацо преди 2 години
Така е, едни хора направиха адски много пари във възходящия пазар. Сега могат да си позволят 2-3 фалирали проекта напълно спокойно. Гледам тепърва излизат жилища на ш/з от 2012. Купени на 500 еврака и сега им искат по 2000. Явно собствениците имат възможност и не бързат с продажбата им. 10 години са стояли заключени, могат да постоят още 10 години. Очевидно никой не ги натиска.
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аууу верно бат Пешо от стройЕооод44 ще фалира.Ами сега ко правим??? Толкоз кимезарници се нароиха и се празни стоят.
38
1
 
1
 
! Отговори
absurd преди 2 години
До 36 Звучиш ми като яко набутан
37
11
 
4
 
! Отговори
пацо преди 2 години
Имам двама познати, русофили, естествено антиваксъри, прачат им сащ и ес. Та чакат вече 5-та година падането на цените и поне 15-та приключването на долара. Обаче то рублата приключи а имоти струващи по 50к евро сега са по 140к. Що народ направи пари. Един друг познат взимаше преди време по 7-8к без бонуси. Сума имоти накупи с кредити и викат тоя фалира, продаде ги, инвестира в цяла сграда, продаде я, сега има бунгала в Гърция, и апартамент във Виена, Порше и вика викни ги тия разбирачите хахаха
36
1
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Най ме радват разни будали забили маса кешовица на зелено с розови обещания. Сега им звънят и ги привикват един по един. ^Ако искаш жилище - слагаш още едни 20-25% отгоре, ако не ти харесва ей си ти парите и благодаря за двугодишния безлихвен заем при 10% инфлация^
35
0
 
10
 
! Отговори
извод преди 2 години
санкциите на русия към европа набират скорост...
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правописът ви, ви издава финансовата кулутра, господа. Не се мъчете да разсъждавате. Дори и счупеният часовник е правилен два пъти на ден. Та и вие така. Да, балона ще се спука. Не, вие пак няма да спечелите.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
IT ще просперира, докато едни 44 милиона украинци влязат в ЕС. След това ИТ-то се изнася за едно денонощие на изток и едни нищо не можещи младежи и не чак толкова младежи остават на улицата.
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен скоро тези които са взели кредити за жилище ще изгорят даже и да не вдигнат лихвите ,инфлацията ще го направи

Спонсорирани публикации