Заради скъпо желязо строители спират работа, прогнозират фалити

От началото на войната цената му е скочила от от 1450 на 2100 лв.
56
Заради скъпо желязо строители спират работа, прогнозират фалити
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Строителни фирми преустановяват работа заради високите цените на стоманата и арматурното желязо.  Инвеститори спират обекти заради недостиг на строителни материали и не изключват фалити, предаде БНР.

Продажбата на суровини е преустановена от началото на март заради войната в Украйна.

От началото на войната цената на тон строително желязо е скочила от 1450 на 2100 лв., а на пазара вече има и сериозен недостиг, алармират строители от старозагорско.

Основните доставчици са от Украйна и Русия, откъдето вносът е преустановен преди 2 седмици. Запасите в българските складове са недостатъчни, а производителите на тухли също свиват продажбите заради цените на тока и газа.

Затруднени са и машиностроителните предприятия в региона, коментира местният предприемач Олег Стоилов:

"Стара Загора е специфичен регион. Тук са първоешалонните предприятия на българското машиностроене, които са изключително широко засегнати. Проблемът е с ресурсите, металите преди всичко, които са от Русия и Украйна. И тук като че ли нямаме много възможности за търсене на алтернативи".

От бизнеса са притеснени, че и други доставчици спират износа заради международната несигурност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: желязостроители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей каква драма, ще фалира Пешо 34 ЕООД, ще го издyxат инвеститорите на зелено, дето са купили от Пешо 34 ЕООД по етаж-два с цел бързо препродаване на акт16 и 30-40-50% чиста печалба (щото данъци не плащат и се разхождат със сакчета с кешовица). Ама и Пешо 34 ЕООД и инвеститорите вече са превъртяли сакчетата няколко пъти и определено няма да са капо. Пешо 34 ЕООД ще заведе любовницата на о.Бали докато премине кризата и ще регистрира Пешо 35 ЕООД след това.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че ИТ сектора просперита, кофражистите ше станат ИТта и готово
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно ще искат помощ от държавата
28
0
 
15
 
! Отговори
Имотко преди 2 години
при сериозна криза в строителството ще се случат 3 неща: 1) много от новите проекти никога няма да бъдат завършени. 2) лихвите по кредитите и инфлацията се вдигнат, много кредити ще спрат да се плащат 3) фалит на банки и срив на пазара. Всички с кредити за по 20-30 години ще изпаднат в зловеща бедност
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е те изпраха парите когато трябваше сега могат да фалират без проблем
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как ще фалират сега продават на 300 400% надценка и двойно да се вдигне желязото пак попне едно 100% са на печалба
25
0
 
4
 
! Отговори
Хюго Бос до 24 преди 2 години
Точно. Достатъчно е да се разходи човек до Цариградски комплекс...Строителите бяха *** нас досега- банките отпускаха лесно заеми, заради силното спестяване на пари и ликвидността.
24
1
 
8
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Голям та+Шак,довчера купуваха жилища ,сега почват да ги продават;Това ми напомня за едно време, как баламурнициге си накупиха долари за 3000лв,а после ги продаваха за 1500,.,съвсем наскоро други шарани си напълниха резервоарите на 3,20лв,а други си накупиха олио за една година на 5лв
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има достатъчно много празни жилища... В нашия квартал има около 10 нови кооперации, които от няколко години си стоят полупразни. Така ще си останат, ако не свалят цените.
22
0
 
18
 
! Отговори
Хюго Бос до 8 преди 2 години
Извинявай много, но 2/3 от обявите са невалидни. Колкото пъти съм звънял, толкова са ми казвали, че бил продаден, ама можели да ми предложат подобно. Да не казвам на колко огледа ходих на незавършени апартаменти с фалирал строител и оставен без акт 15. Сделки отдавна няма, има бум на пазара и сделките само в капацините на брокерите. Банките малко да посвият кредитите, щото всеки *** реши, че може да тегли кредит и да купува апартамент, без да мисли дали може да го изплаща след месец -два.
21
2
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
България разчита на внос във всичко , има повече само IT .Единствената стока която се изнася с печалба е Дърва за Огрев - изрезахме си горите .Арматурно Желязо , Релси за ЖП и Кранове , Бръснарски Ножчета - това се Внася от Украйна и Русия .Още един факт - САЩ НЕ внасят нито един продукт в България .
20
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опорка... Просто войната ще ускори пукането на балона с цените на имотите и жилищата. Питайте сега украинците, как се инвестира в имот...
19
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички които очакват цените да паднат ще останат много изненадани. Пазарният принцип работи така, има голямо търсене, цените се вдигат. Демек ако спрат строежите на нови сгради, тия в желаните квартали ще поскъпнат още повече. В софия има много народ с кинти. Та цените ще ходят само нагоре при всякакво развитие на нещата. Ама нищо де те повечето нали са експерти и затова живеят в на мама панелката и са си взели 15г дизелов премиум, паркирайки го в градинката.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 Те тия "***", които обиждаш купуват с ипотека, за да живеят в тях, а не да инвестират. Ама толкова ти е акъла на теб.
17
11
 
18
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
Всички са вперили поглед в газа и петрола които скочиха с 20%, а желязото което скочи с 150%? А кобалта който скочи с 300%. Това го няма по новините. А Русия е най големия доставчик на Желязо, мед, кобалт, никел, титан за Европа....
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като претопим оръжията ще има железо! Само че ние си претопихме Кремиковци!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пратете ги да боядисат и изметат бункерите от социализма.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стомана Перник не могат ли да произвеждат арматурно желязо? Или произвеждат само винкели, с идеята, че ще ни трябват да трошим кpaтуните на тия, дето сбъркахме да си изберем?
13
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПУТИН ВИ ПРЕДУПРЕДИ. СТИГА СТЕ РЕВАЛИ.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИ ТО И СЕГА ИМА - ВЪРЗАНИ СЪС ВЕРИГИ ЗА СТЪЛБОВЕТЕ, САМО ЧЕ НЕНУЖНИ ГРАНАТОМЕТИ.