Български заводи минават на алтернативни горива и доставчици на газ

Водещи са сигурността на доставките, а не цената
15 дек 2022 01:00, Анисия Иванова
30
Български заводи минават на алтернативни горива и доставчици на газ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След решенията на Народното събрание за енергийните помощи в индустрията няма особено безпокойство за електроенергията, стига да се осигуря приходите за тези помощи, но остават предизвикателствата за доставките и цените на природния газ. Възстановяването на Китай ще има сериозен ефект върху предлагането на втечнен природен газ (LNG) и няма яснота дали ще има достатъчно количества и на каква цена за Европа, които да заменят потоците от Русия. За да не спрат работа и да се унищожат производства при спрени доставки, редица енергоемки бизнеси в България като производства на стъкло, металургия, фармацевтика изпробват преминаване към алтернативни горива. Това каза Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Има предприятия с непрекъснат режим на работа, които вече успяха да организират или са в процес на организиране на алтернативни горива. Тук не е толкова водеща цената, а по-скоро сигурността на доставките - при спиране на доставките на природен газ или ограничаване могат да бъдат унищожени съоръжения за милиони евро. Алтернативите са дизел или пропан-бутан. Това е процес, обикновено свързан с изграждане на нови съоръжения - трябва да се извадят строителни разрешителни, да се променят комплексните разрешителни - процедурата е обикновено над година."

Използването на пропан-бутан се оказва икономически изгодно дори и при високите цени, но основната причина е да има алтернативни енергийни източници. Промените се правят навсякъде, където е възможно, каза Стаменов - предприятие от фармацевтичната индустрия е преминало на пропан-бутан, а стъкларски производства са тествали за кратки периоди работа на дизел.

Поне за момента ситуацията с доставките на природен газ за България "изглежда добре", но индустрията ще продължи да настоява да има компенсации и за високите цени на газа. От 2019 г. е станала масова практиката индустрията да купува газ от алтернативни на "Булгаргаз" доставчици и се мисли за портфейли от източници - както от спот пазара, така и по дългосрочни договори. Основен проблем за предприятията е да прогнозират какви количества ще са им нужни, което зависи от поръчките.

Друго голямо предизвикателство пред индустрията е да има достатъчно енергия от ВЕИ и мерки за насърчаване на енергийната ефективност, каза Стаменов.

Логично е да има призиви за намаляване на цените на бизнеса заради компенсациите за цените на тока над 200 лв./MWh, които са дали "глътка въздух", каза Стаменов. Това ще подкрепи и целта на България за влизане в еврозоната, тъй като ще доведе до спад в инфлацията. Това може да доведе до повишен износ и повече внос на изделия с по-ниско качество в България, но "всяко предприятие може да положи усилия да даде по-добри цени за българския пазар", добави той.

Индустрията очаква да има стабилно правителство, което да бъде подкрепено от парламента, за да може България да се справи с предизвикателствата през 2023 г.

"Най-голямото предизвикателство през 2023 г. е да не влезе Европа в рецесия... Тогава вече няма да ни помогнат и компенсациите, които са ни обещани, защото просто няма да има поръчки", допълни той

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации