Предлагат плащания в брой само до 5 бона

Идеята на финансовото министерство е изсветляване на сивата икономика
20 мар 2023 15:20, Стела Стоянова
82
Предлагат плащания в брой само до 5 бона

Министерството на финансите предлага прагът за ограничаване на плащанията в брой в страната да падне от 10 000 лв. на 5 000 лв. Целта е изсветляване на сивата икономика. Предложението се прави не за първи път, но обикновено бива отхвърляно в парламента.

Искането фигурира в пакета промени в данъчните закони, с които служебният кабинет очаква тази година да завиши приходите в хазната с около 6 млрд. лв. и да свие бюджетния  дефицит. Те бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство.

Пплащанията на територията на страната ще могат да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна или надвишаваща 5000 лв., предлага МФ. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

Предлаганото ограничаване на плащанията в брой е в съответствие и с наложилата се практика в други държави членки на Европейския съюз, като Белгия, Гърция, Испания, Португалия, Франция, Румъния, където прагът е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро.

Както вече е известно, в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвежда и еднократно заплащане на солидарна вноска на свръхпечалбите за периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. Предлага се тя да бъде в размер на 33 на сто от основата, а периодът за облагане да бъде от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. Тя не освобождава фирмите от заплащането и на 10% данък печалба. Т.нар. солидарна вноска няма да се признава и за разход.

"Въвеждането на тази спешна мярка от страна на държавата ще позволи смекчаване на риска цените на стоките и услугите да достигнат още по-неустойчиви равнища и ще гарантира, че няма да бъдат нанесени трайни вреди на потребителите и икономиката като цяло. Едновременно с това мярката ще допринесе за запазване на устойчивостта на публичните финанси и за осигуряване на необходимите финансови средства за осъществяване на разходните политики на държавата, свързани с обществения ред и сигурността, образованието, здравеопазването и други", пише в мотивите на законопроекта.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
2
 
! Отговори
Махни се преди 1 година
Дебело, обременено и глуповато същество. Съби ат данъците от големите длъжници , както направи Петков, а не от нас,малките хора,както правеше тиквата. Крадев и тиквата имат една и съща методика....вземане от народа и опрощаване на големите длъжници. Но народът не им дава ...подаръци... а мутрите дават.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо да забранят банките да дават кеш повече от 5 хил лв. Таман ще ги стабилизират и ще покажат на хората, че парите им в банките са били винаги само частично техни.
69
0
 
2
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Много малко плащат за анкетите, които са надомна работа
68
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 68 сладуранке, имам партида и си е много добре и най прекрасното е,че се онаследява + виждам реално колко пари съм заделил, а не да наливам в една бездънна яма за да хрантутя роми и държавни хрантутници и като дойде момента аз да взимам държавата да ми каже: Еми ти няма да взимаш защото работещите са 5 пъти по малко от пенсионерите! Затова драга индивидуални партиди му е майката! Който, колкото е внесъл, толкова да има да взима, защото НОИ е фалирал от десетилетия!
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости. Това предложение нали вече се опитаха да го пробутат преди няколко години?!? Още Владо Горанов се пробва.
66
0
 
4
 
! Отговори
69 преди 1 година
Алоооо, добро утро, събудихтели се? А за заплатите в плик? Или за някой неща така Ви оттърва. За купуването на вота може да го преследвате и да тръбите постоянно по медиите че действате, а за движението на скритите пари бездействате.
65
2
 
6
 
! Отговори
contractor преди 1 година
поредната ПП простотия. Да го направят лимита направо 20 лв а?
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема да се плашите. Първа по бедост, в ЕС, но затова пък шеста в СВЕТА по помощ за Украйна. Какво значение имат 5-10 бона за Бг, за пример сме на цял свят.:))
63
0
 
7
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Не, благодаря. Малко са 5 бона.
62
1
 
10
 
! Отговори
До Радослав преди 1 година
Радко мамин ако имаш партида при УПФ можеш да погледнеш каква доходност и какви пари имаш при тях,гарантирам ти че свят ще ти се завие ако направиш една справка!
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като държавата е пред фалит, да пуснат облигации по 2-5 -10 лв, хората ще спасят държавата.
60
3
 
8
 
! Отговори
Друго предложение преди 1 година
Това пълното женище, вместо да става за смях, да започне да събира данъците от големите длъжници. Петков само 6 месеца преориентира данъчната политика...остави дребния бизнес и секирата бе на големите длъжници. Ефектът бе незабавен. Затова толкова се радваха мутрите,че мутрофанова го свали от власт. Сега крадев върна тиквената методика....шамар за дребния човек и целувки на големите крадци, които съответно и се отплащат. Кога народът ще разбере,че подкрепяйки крадците застрелва децата си.
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нищо общо със сивата икономика. получили са нареждане да подготвят почвата за премахване на парите в брой. Нема да стане.
58
4
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 57: простата истина е, че самата система насърчава криенето на доходи! Ако се осигуряваш на реалните си доходи държавата само скубе, а насреща няма нищо. И след 30-40 години като се пенсионираш ще ти каже: НОИ фалира, пенсия за теб няма, парите които си внасял ги няма, изядохме ги! Последния набор които може и да види пенсия е 1977- след тях всички които са внасяли ще пият една студена вода!
57
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 57: как да му кажат ли? Вадят му вноските откакто се осигурява, показват му, че за Х години има 3000 лева събрани и му ги разделят на остатъка от годините до средната продължителност на живота. Както банките. Като си внесъл 1000 ще вземеш 1000, като си внесъл 10000 ще вземеш 10000. Пък и с индивидуални партиди ако умреш по рано остатъка се онаследява от децата ти, а не да отиде за хрантутене на роми и комунисти.
56
2
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 57: а защо да внася реални осигуровки като ако стигне до пенсия ще взима колкото тоя който е взимал в плик? То и сега е така, с вдигането на минималната пенсия индивиди с осигуровки върху 57 лева и внасяли 15 години взимат наравно с хора плащали 40 години върху 300 лева. Индивидуални партиди му е майката, така сега докато все още има пари държавата ще може да доизкара сегашните пенсионери, а в бъдеще когато имаме 3 милиона пенсионера и 3 милиона рома няма да ни се обединява,че няма пари!
55
3
 
8
 
! Отговори
7373 преди 1 година
Извънреден данък свръхпечалба няма да платя. Ако го въведат спирам дейността и освобождавам всички. Госпожата да се грижи за тях. Ейсектир и държава. Една соттинка помощ не съм взел камо ли субсидия. Един човек не съм освободил по време на пандемията.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Възраждане да се самосезира
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокуратурата да се самосезира за тая- за застрашаване на националната сигурност и всяване на паника.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен лобито на червените бичмета,явно тиквениците на ушатият капрал са обсебени и от банковото такова!Абе"промяна"ли беше,та да я опише човек!!!!