Достигнахме 60% от стандарта на живот на средния европеец

Българинът може да си позволи половината от това, което германецът
158
Достигнахме 60% от стандарта на живот на средния европеец
Снимка: Dnes.bg, архив

Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски гражданин. Българската икономика догонва европейската с по 2% на година, въпреки кризите от последните три години, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Още по темата

Според данни за миналата година покупателната способност на българите достигат 59% от средните нива за Европейския съюз. Това сравнение, според Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика, най-точно описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, тъй като отчита и различията в цените и доходите в отделните държави.

"Минахме границата от 50% спрямо Германия, 60% с Франция, както и двете граници ги минаваме сега за първи път. Грубо казано означава, че ние може да разполагаме на база на нашите доходи и на цените, които има в икономиката, наполовина с това, с което разполага германеца. До преди 20 години е бил с 1/4 или дори с 1/5. Тоест ние сме тръгнали от отново ниска база. В момента сме на половина, което наистина изглежда далеч, но в историята всъщност не сме го достигали", каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред БНР.

Въпреки данните на статистиката българите нямат усещането, че живеят по-добре, обясняват икономистите.

"Свободата на пътуване ни позволява много лесно да сравняваме с богатите. Позволява ни сравнително лесно да напуснем държавата и директно да се влеем в пазара на труда на по-богатите. И е нормално да правим такива сравнения. Въпреки това мисля, че обикновеният човек отчита, че разликата му в качеството на живот спрямо преди 10 години или спрямо преди 20 години наистина е чувствителна", допълни Ганев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: доходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
5
 
! Отговори
До 86 преди 1 година
Нещата са две - доходи и цени, а не само механично сравняване на минималната заплата и то от преди години в Русия.
78
6
 
3
 
! Отговори
Коцето преди 1 година
Щом сме го стигнали значи е било правилно, че се отървахме от Баце. Ако се отървем и от лелката и ***, може да стигнем и 100%.
77
7
 
8
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
Хайде сега всички *** и комунисти да си събират куфарите и да бягат в Русия. Там пенсиите са прекрасни и живота е песен!
76
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ква Русия ви гони бе комплексари нали сте в "клуба на богатите" кво се сравнявате с Русия. Я излезте от под на майките си полите и се разходете из западна Европа да осъзнаете какви сте миз e р ни ци сте
75
10
 
5
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 година
Беден и неук народ лесно се управлява, никакво вдигане на доходите на българина.
74
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Българинът може да си позволи половината от това, което германецът" Това може да го напише само човек който никага не е живял в Германия. Само като сравните къщите им с панелките на средния българин и работата става жалка
73
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минималната заплата в Русия е 12000 рубли = 280 лв. Минималната пенсия в Русия е 8000 рубли = 96 лв. При това положение няма как в Русия стандартът на живот да е по-висок от този в България. Лекар в провинцията я Русия взима 24000 рубли, което е = 560 лв.
72
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и ние произвеждаме ток ноооо да не би тока за българина да е евтин? и петрол да добивахме с тези корумпирани политици сигурно пак щеше да е 3лв литъра.Защо на запад са по добре? сигурно са гениални? илиии защото използват ресурсите на държави като България безплатно- от нас злато,от други друго,ако не пробием с продажен политик винаги можем да изкараме някой "Осама бин ладен" и да обявим война - и хоп ресурсите са наши
71
10
 
8
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
По-голямата част от руската провинция е със средни заплати под 40 000 рубли и животът не е по-добър от този в България. Реално по-висок стандарт имат Москва, Санкт Петербург и още примерно десетина региона.
70
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е най-зле не само в ЕС. Има куп държави, вкоито хората живеят по-добре, а ги считаме за бедни, например Русия, в която стандартътр на живор е по-висок от българския.
69
9
 
7
 
! Отговори
до 78 преди 1 година
и у България се добива злато нооо продажния български политик го е харизал на западните "партньори"(колонизатори)
68
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на соца взимах заплата с премиите 2 пъти повече от средната, жена ми около средната заплата и си живеехме така, както сега бихме живяли с две заплати по 5000 лева.
67
1
 
2
 
! Отговори
Сральо преди 1 година
Нямам нужда , но ме накарахте на сила да се изходя в/у статистиката.
66
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия на Путин са много по-зле от България. Защо ли? Нали Русия е най-богатата на полезни изкопаеми страна в света? Как така там са толкова бедни? Дали защото Путин краде?
65
1
 
1
 
! Отговори
БСП МИЛИОНЕР. преди 1 година
ТИ СИ БЕДНЯК БЕ! АЗ ГИ ВЗЕМАМ ЗА МЕСЕЦ.
64
3
 
3
 
! Отговори
живеещ в чужбина преди 1 година
240 000 лева на година ми е договора ....а тез казват че 60 процента сте стигнали хахахахахахаха ЛЪЖЛИВА ИИИИЗМЕТТТТТ
63
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на соца нямаше безплатна медицина, защото във фиша за заплатата имаше удръжки за здраве и те бяха доста големи. А за безплатното образование, то и сега е безплатно.
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казах ви че топ експерта корнелия ще ни оправи! Само бсп, пп и дб! Няма значение за кой, те са едно!
61
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Живков беше бесплатно здраве и образование а сега не може да се лекува и учи ако не е богат. Показват само средни величини но провинцията е леш. П-зле е от турско когато турци са беюве а бг роби.
60
6
 
7
 
! Отговори
жоро преди 1 година
ХА ха ха смях в залата

Спонсорирани публикации