Заради вноса 50% от българския мед залежава

Все повече пчелари се отказват, браншът е в колапс
83

Понижено търсене на български мед отчитат производители. Статистиката показва, че половината от родното производство за миналата година стои нереализирано на пазара.

През последните години няма търсене  и реализация, продукцията стои по складовете. Това е проблем, който се нарежда сред останалите за сектора. Един от тях е катастрофалното намаляване на пчелните семейства. На този фон нереализацията на продукцията от миналата година е доста притеснителна. Това заяви председателят на Обединения български пчеларски съюз Михаил Михайлов в ефира на "България сутрин".

По думите му една част от производството се изнася, а по-малко от 1/3 остава у нас и се реализира на вътрешния пазар.

"Българинът не е научен да консумира пчелен мед", отбеляза той, като допълни, че са наблюдава стремеж на млади пчелари, които се включват в отглеждането на семейства заради субсидиите, но пък по-възрастните и утвърдени такива се отказват от сектора.

"Държавата ни подпомага. Наред с другите въдства, ще имаме втора държавна помощ заради войната в Украйна. Макар ставката да е ниска - 10 лв. на пчелно семейство, тя все пак е нещо", поясни гостът.

Според него причините за изчезването на пчелите са това, че производителите са подценили заболяванията по пчелите. Освен това, използваните препарати за защита са използвани от дълги години, което води до резистентност.

"Не цената спира хората да купуват, а притискащото ги ежедневие. Вероятно медът е последното нещо, което биха купили. Изкупната му цена към момента е между 4,60 - 4,80 лв., докато през миналата година беше с лев повече", заяви Михайлов.

Пред Bulgaria ON AIR той открои сериозен проблем, пред който са изправени пчеларите - вносът на пчелен мед от други страни. Такъв пристига у нас дори и от Южна Америка.

"Произвеждаме над 12 000 тона - 3/4 да изнасяме, основно към страните от ЕС. Германия е най-големият вносител", каза още гостът.

Михайлов алармира, че площите с медоносните растения намаляват, а държавата не полага достатъчно грижи. "Лесничействата трябва да увеличат площите на насажденията като липа и акация", заключи той.
 


83
Още по темата: пчелимедкошери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Пптреботел преди 1 месец
Не заради вноса, а от алчност. Същото става с житото, яйцата и т. н. Всеки помни миналата година колко поскъпна хляба и тея същите зърнопроизводители потриваха доволно ръце заради войната, а сега най нагло протестират и безочливо искат от държавата. Искат с десет кошера, двайсе кокошки и една нива милионери да станат. Просто не трябва да купуваме български придукти.
74
0
 
3
 
! Отговори
Дънки пчелар преди 1 месец
Къде според вас отива всичкия този украински и китайски мед, след като по етикетите в търговските вериги не срещаме друг освен български мед и родните ни медопреработватели твърдят, че изнасят само български мед, а от друга страна се вижда, че пчеларите не са продали продукцията си.
73
0
 
0
 
! Отговори
В момента преди 1 месец
Цената е 5 лева за букет на едро.
72
1
 
6
 
! Отговори
Пчелар преди 1 месец
Влез в хомемакс и виж каква е цената на буркана само: Стъклен буркан с винтова капачка 520мл: 3 лева. Това е един празен стъклен буркан. Ти искаш за 5 лева мед килото :) То и захар от метро да продаваш преработена през пчелите пак не ти идва на 5 лева без транспортни разходи и без печалба. Как 7 лева...или 10 за буркан с мед. Гледай си го ти :) да видиш как се дават едни 5 000 за старт с три кошера...И като ти каже някой много скъп бе ...и се чудиш къде е грешката :)))Див мед, върви около 400л
71
4
 
2
 
! Отговори
Антиспекул преди 1 месец
10 лева за бурканче няма да дам!
70
0
 
8
 
! Отговори
от село преди 1 месец
Зимната смъртност при пчелите в България съгласно едно проучване на Аграрния университет - Пловдив се дължи на остатъчните количества от препарати за растителна защита; всичко наоколо се пръска, всичко! Няма волски пътища, няма горички, храсти, всичко се обработва. От тези третирания по нивите се стигна до там, че е голяма рядкост да се видят птички, таралежи, бобулечки, мравки, скакалци ... Семената на царевица, слънчогледа се третират с препарати, а те след това се отлагат в цветния прашец.
69
1
 
1
 
! Отговори
до 62 преди 1 месец
До Ленка и как е обеднял,да познаваш някой,който да е станал от милиардер милионер,не,нали,щото и аз
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Остана ли нещо българско неунищожено? Ще ядем каквото ни внесат от майната си.
67
6
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
УБИЙТЕ УКРАЙНА И ВСИЧКО ЩЕ СЕ ПОДРЕДИ !!!
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До от село - защо е такава огромна смъртност при пчелните семейства, нали зимата не беше толкова студена? Или при пчелите това е проблем? Или е друга причината?
65
1
 
7
 
! Отговори
от село преди 1 месец
Тази година производството на пчелен мед в България ще спадне драстично поради факта, че зимната смъртност при пчелите през 2022/2023 г. на доста места достигна до 98%. При мен смъртността е около 50%. Пчелнти семейства в България драстично намаляха, от къде ще дойде пчелен? Имам познат който от 585 пчелни семейства остана с 17 броя! Голяма част от меда който по складовете е със съмнително качество, пчелите са били яко подхранвани през цялото време със захар. Не мед, а отрова!
64
1
 
5
 
! Отговори
от село преди 1 месец
Цената на пчелния мед на българския пазар поради факта, че доста от пчеларите си продават меда на "хартия", фирми които са дислоцирани в южна България (Пловдив, Раковски). Фирмите "купуват" пчелен на хартия, а след това се прави внос, например от Турция на цена под 3 лв/кг. Към същият този мед се добавят сурогати и след това той се продава в големите магизини в България. Част от меда се изнася в чужбина, но той се връща след време - никои не желае да хапва ***!
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 61 - не му се сърдете на "програмиста", човекът е ваксиниран. Ей на, другия професионален писач на пропаганда - Бау - вече го докопа SADS май.
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Меда го разбирам като лечебно средство а не като ежедневна храна затова рядко купувам.
61
1
 
6
 
! Отговори
Ленка преди 1 месец
Българинът господин Михайл Михайлов, много обедня в последно време, иначе кой не би искал да си купи качествен мед...!?
60
0
 
0
 
! Отговори
до 61 преди 1 месец
Мне, не съм пчелар, не съм написал такова нещо. Нека съм безработен- мнението на един аутсайдер, който не може да се вслуша в нещо интелигентно, изобщо не ме интересува.
59
0
 
5
 
! Отговори
до 58 преди 1 месец
Имам доста повече от 3-4т на склад. 3-4т имам от вид. Предлагаме 10 вида мед. Медът не се разваля.
58
0
 
15
 
! Отговори
Кьорчо преди 1 месец
Хората искат мед а не сироп за кашлица... закривяй подлите ганнювски производители :)))
57
1
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 1 месец
Имай ти 3-4 тона на склад.И чакай да го продаваш на бурканче ;-))
56
0
 
8
 
! Отговори
до 55 преди 1 месец
А кой по-точно пречи на теб и баща ти да направите 1 сайт с предефиниран шаблон и да го продавате там?! Или просто една ФБ страница, за която да плащате реклама? Или да го продавате през някакъв сайт за био продукция? Затвореният цикъл е най-доброто решение. Произвеждаш, продаваш. Това е. Някак сте като коне с капаци доста производители. И преди съм го писал- програмистите станахме земеделци и печелим повече от добре. Просто имаме разчупено мислене.