Златева: До 3 месеца цената на газа ще е с 30% по-ниска от април

Общото намаление спрямо януарската цена щяло да е с близо 70%
31 мар 2023 10:49, Елка Василева
29
Златева: До 3 месеца цената на газа ще е с 30% по-ниска от април
Снимка: архив, БГНЕС

Прогнозната цена за април, която утре окончателно ще внесем, ще бъде около 98 лв. Очакванията са тази цена през следващите месеци да спадне с близо 30%. Това съобщи пред БНТ директорът на "Булгаргаз" Деница Златева. Тя уточни, че в рамките до 3 месеца цената ще бъде с 30 на сто по-ниска спрямо април или общото намаление спрямо януарската цена ще бъде с близо 70%.

"Това е нормално в края на отоплителния сезон. По принцип цените през летните месеци са по-ниски за разлика от м.г. Това е и една от причините през сегашния отоплителен сезон цената да е по-висока, отколкото сме очаквали, защото за разлика от м.г. в периода, през който се нагнетява газ в Чирен и който използваме през отоплителния сезон, този газ беше най-скъпият", посочи Деница Златева.

Тя обясни и как се формира цената на природния газ - на 10-о число от месеца "Булгаргаз" внася предложението за цена за следващия месец. В него се включват всички количества на клиенти на "Булгаргаз" - както тези на регулирания пазар, т.е. топлофикационни и газоразпределителни дружества, така и всички фирми на свободния пазар, които имат сключени договори с "Булгаргаз".

"На 10-о число ние предоставяме в КЕВР както потвърждение за тези договорени количества, така и всички договори и споразумения, които "Булгаргаз" има сключени за закупуване на природен газ, което е една от компонентите в цената. Потвърждение за осигурени слотове за регазификация, потвърждение за разходите за съхранение на този природен газ, разходите за пренос. И когато говорим за компонентата борсов индекс, ние ценообразуваме на борсов индекс месец напред. При формирането на цената трябва да кажем каква ще е тя за целия следващ месец", обясни Златева.

Тя допълни, че в най-голямата криза м.г. ценообразуващият елемент е бил борсов индекс - месец напред с договорените отстъпки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aaayyy, яka oбpaтнa зaxanka... Питбyл?
5
3
 
10
 
! Отговори
Познайте преди 1 година
Цената на газа е наполовина на световните борси. Проверете колко падна от ескалацията миналата досега. Защо у нас пада с мижавите 8%? Защото умниците от промената нагнетиха прескъпа американска газ, втечнена, докарана с контейнери и сега трябва някой да е плати. Познайте кой? А в неделя ни ги докарайте пак. Сега с 50 лв не може да си купим нищо, а догодина сигурно и със 100. Иначе увеличили пенсиите. Безсрамници.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по силата на каква логика ще стане това? Сиреч ще почнат да ни я раздават безплатно, чото сме мноо убави?
3
3
 
7
 
! Отговори
Биолог преди 1 година
Дааа! Цената на газа ще намалее драстично - самата Златева ще пуска газ и затова ще поевтинее значително ! Като гледаме как се е накла, доста евтин газ ще излезе от нея !
2
3
 
3
 
! Отговори
Значи да очакваме преди 1 година
поскъпване на газа през април, така ли?
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда, когато температурите станат 30 градуса е нормално газа да поевтинее. Ще видим зимата...