Краят на една ера: Погълнаха "Тошиба" след повече от 70 г. на борсата

Частен консорциум закупи почти 80 на сто от акциите
21 сеп 2023 17:22, Стела Стоянова
40
Краят на една ера: Погълнаха "Тошиба" след повече от 70 г. на борсата
Снимка БГНЕС, архив

Японският промишлен гигант „Тошиба“ отбеляза края на една ера като листвана на борсата компания, като обяви, че частен консорциум е закупил почти 80% от акциите му, предаде АФП.

Останалите акционери ще бъдат "изтласкани" след търговото предложение на стойност 13,5 млрд. долара, а акциите на „Тошиба“ ще бъдат извадени от борсата след повече от 70 години на фондовата борса, заяви компаниятa.

„Тошиба“ води началото си от 1875 г. и се превърна в огромен конгломерат през 20-ти век, синоним на следвоенното икономическо съживяване на Япония и на технологичните иновации. Фирмата се превърна в нарицателно име в Япония и извън нея, като произвеждаше всичко - от първите преносими компютри, асансьори и ядрени електроцентрали до микрочипове.

Но през последните години тя преминаваше от криза в криза, включително огромен счетоводен скандал през 2015 г., и загуби за милиарди долари от американското дъщерно дружество Westinghouse.

Натискът от страна на акционерите активисти и офертата за поглъщане от страна на групата за частни капиталови инвестиции CVC доведоха до опити за разделяне на компанията първо на три, а след това на две. В крайна сметка през март управителният съвет на „Тошиба“ прие офертата за поглъщане на консорциума, който включва повече от 20 японски банки и други фирми.

"Сега Toshiba Group ще направи важна крачка към ново бъдеще с нов акционер", заяви главният изпълнителен директор Таро Шимада в изявление.

Сагата се следи отблизо в бизнес средите, за да се разбере какво може да се случи с други огромни, диверсифицирани конгломерати в Япония и другаде, пише БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Тошибаакционериборса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бойко е виновен, Уестинхауз му поверваха, че ще им даде да строят Белене, а Тошимба се полакомиха и ги купиха. А после ядоха дървото.
12
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПАВЕЦ Чаира е Тошиба. Наздраве!
11
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До тошиба,к.5 Нито Toshiba ще изчезне като фирма, нито Philips, Hitachi, Thomson CSF, NSC, SGS, Siemens, AEG и т.н. Това са световно известни фирми,които в изключителен случай само си сменят собственика.
10
5
 
16
 
! Отговори
До10 преди 7 месеца
Абе те и Филипс и Шарп не си смениха името ама.....?
9
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дейността на тази фирма е в много широк интервал: атомни реактори и мощности за АЕЦ, климатици, много голям -световен производител на дискретни Si прибори, монолитни Si интегрални схеми ИС с много висока степен на интеграция VLSI (Very Large Scale of Integration), хибридни ИС, полупроводникови прибори за RF диапазона, модули за автоелектрониката и автомобилната промишленост и още много сектори на промишлеността и енергетиката. Струва ми се, че Тошиба само си сменя ръководството, но не и името.
8
6
 
22
 
! Отговори
До 7 преди 7 месеца
Абе те и Шарп бяха огромна фирма,ама нещо се позатриха!
7
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да се готвят,Мазда,Сузуки,Панасоник,Хитачи и още поне куп подобни японски гиганти,Тойота,Хонда и Сони имат някаква бъдеще всичко друго отива в небитието!
6
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Япония е тоталщета ако не се лъжа с процента японската централна банка купула 90%+ от всички акции на борсата в Токио. Смятайте къде отива борсата, ако ЯЦБ не изкупува всички тези акции.
5
16
 
13
 
! Отговори
тошиба преди 7 месеца
Замина още през 90те. Същото очаква доста други подобни компании. Чак да се чудиш филипс защо ги има още
4
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е огромна фирма. Нищо не се губи. Сменя се собствеността, и всяко подразделение си продължава работа независимо от другите.
3
8
 
21
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 7 месеца
То целия СССР и СИВ фалираха, какво остава за една корпорация...
2
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Идва ерата на китайските конгломерати,кратка справка показва че Тошиба не е първата която изчезва като име,фирми като Шарп,Айва,Акай,Санио и още ред други ги няма отдавна на хоризонта или поне не са това което бяха!
1
6
 
59
 
! Отговори
Щерю преди 7 месеца
- Тц, тц, тц, тц! - Гледай ти! - Кой би предполагал, че лютеница "Първомай" ще надживее Корпорация "Тошиба"!?!