„Булгаргаз“ предлага с 6% по-евтин природен газ от февруари

Цената ще се понижи до 73 лв. за мегаватчас без ДДС
14 яну 2024 13:16, Петър Бойчев
10
„Булгаргаз“ предлага с 6% по-евтин природен газ от февруари
Снимка БГНЕС

„Булгаргаз“ предлага по-ниска цена на природния газ от февруари. Синьото гориво да поевтинее с 6% от следващия месец, предвижда заявлението на държавното дружество. Ако няма резки промени на газовите пазари и предложението бъде одобрено от регулатора, цената ще се понижи до 73 лв. за мегаватчас без ДДС.

Това ще бъде второто поевтиняване за последните месеци, след като за януари понижението беше с малко над 11%.

През следващия месец в цената на „Булгаргаз“ влизат количествата по дългосрочния договор с Азербайджан и закупени чрез търгове втечнен природен газ. Предвидено е да се използват и количества от газохранилището в Чирен. От дружеството съобщават, че на този етап все още няма съгласуван график за 2024 г. за добив и нагнетяване на природен газ в Чирен.

Изчисленията на „Булгаргаз“, които предвиждат поевтиняването от 6%, са към 10-о число на този месец и обикновено се променят до датата (1 февруари), когато компанията ще внесе окончателното си предложение и Комисията за енергийно и водно регулиране ще ги одобри (КЕВР).

Сега към останалите фактори, които влияят на цените, ще се прибави и изострянето на конфликта в региона на Червено море, тъй като още от края на миналата година част от танкерите с втечнен природен газ започнаха да избягват този маршрут. Според анализатори това ще забави и оскъпи доставките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ценаБулгаргазфевруари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
И още нещо - тролетариатът много се пенеше, че втечненият газ бил по-скъп. Ами не е вярно. Тръбите са с дебелина от 32 до 40 мм кована Манесман стомана (безшевни, която технология все още Руснаците не владеят, както и нямат тяхно оборудване за полагане на подводни тръби, а все е Западно). Плюс огромни турбини Сименс, които да подават газа. При втечнения газ има специални танкери и системи за регазификация на брега. Вече зрели технологии. Газ може да идва от Австралия и не е скъпо.
6
0
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
Газ, петрол и пр. суровини има навсякъде по света в изобилие. Западът хубаво направи, че изрита Русия от своя пазар, понеже Руснаците го използват за политически цели и натиск. Свободният Пазар, Частната Инициатива и Личният Интерес, както и Невидимата Ръка на Пазара са огромни съзидателни сили и създават огромно богатство, много по-големи, отколкото каквато и да било държава. Търсене и предлагане има и без Русия. На Запад дори не са усетили отсъствието на Руски газ. Идва от много места.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кога точно ще умрем от студ без газ от Газпром? Питам Радеф, Копейкин, Нинкова и всички останали боразани на кремъл..
4
3
 
2
 
! Отговори
Мъка българска преди 3 месеца
Не знам за договорите , но Газпром внася в Турция и там цената в левове е 33 лева на 1000 м3
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 3! Уважаеми енергийни експерте! Съгласен съм с Вас! Видимо владеете силата и имате в двора гъови залежи Кажете къде сте! Вземаме кофите и идваме да ни сипете малко по 2лв за 1000 м3! Ъпанар не ща стен!
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама ....как 73 лева??? Памагите камаради! Нека сключим дагавор с гЪзпром за поне 500 г. напред с клауза за твърда цена от 1000 евро на кубик ...над пазарната към момента! Радина вам зове:т!
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали щяхме да замръзваме без руския газ

Спонсорирани публикации