Бизнесът не вярва да сменим лева с еврото от януари 2025 г.

Васил Велев смята, че няма да отговорим на изискванията за инфлацията
Обновена: 1 фев 2024 22:33 | 1 фев 2024 21:21, Камелия Цветанова
30
Бизнесът не вярва да сменим лева с еврото от януари 2025 г.
Снимка: Pixabay

Датата 1 януари 2025 г. за приемането ни в Еврозоната е целевата дата, но е ясно, че няма да отговорим на изискванията за инфлация. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

За да отговорим на изискванията, трябва да имаме в оставащите няколко месеца - до изготвянето на конвергентния доклад, дефлация, подчерта Велев.

"Цялата политика е проинфлационна, а не антиинфлационна. Ако покриваме всички други критерии и не настъпят сериозни промени до месец май, и законът за БНБ се прие, може да се търси изключение от правилата. За Хърватска имаше такова изключение, но не бяха толкова драстични разликите", даде пример председателят на АИКБ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Велев подчерта, че тези членства не са самоцел: "Няма как при 5% инфлация да се увеличават минималните заплати с 20%, т.е. четири пъти над инфлацията, и да се учудим защо цените на услугите поскъпват. Не може да се изливат безразборно пари - нетаргетирани финансови подкрепи за всички, които са пожелали и да се чудим защо инфлацията не пада и защо не отговаряме на критериите".

Според него има редица сектори с господстваща пазарна сила и това води до инфлация, защото няма здрава конкуренция.

"Здрава конкуренция има при износителите в средния бизнес. Инвестициите - публичните и частните, са на незадоволително ниско равнище. Всичко това води до бавен растеж и изоставането от другите страни", анализира Велев.

Председателят на АИКБ отговори и дали е възможно повишаване на цените на горивата след 1 март.

"При равни условия увеличение на цените ще има, защото ще се увеличат разходите на "Лукойл", ще се намали нейната ефективност. Друга драма е постоянно нарастващата административна тежест за малкия и среден бизнес", заяви още Велев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Васил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Един референдум преди 2 месеца
И на бизнеса ще му стане ясно!!!В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ЗАДКУЛИСНО И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО!!!НЕ НА ЕВРОТО,И ПОМНЕТЕ ТО НЕ Е ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой въобще вярва ли ?!
17
7
 
5
 
! Отговори
ЗатвКомплекс преди 2 месеца
Глория Палас. Ви Кати да си купите апартамент при нас ако сте финансови измамници мутри или корумпирани политици Като БСП Възраждане инт И Радев.Останал ни е само един свободен!!!
16
1
 
8
 
! Отговори
Е откога в БеГе преди 2 месеца
Му викате бизнес на корупцията контрабандата имотните измами търговията с органи дрога проститу цията и трафика на мигранти
15
5
 
8
 
! Отговори
Т.н. бизнес преди 2 месеца
Не вярва защото не иска въвеждането на еврото и шенген. От колко години Бг. е в ЕС? И нищо! Само Европа ли е причината? Да бе!
14
3
 
9
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Никой нормален човек не вярва че ще влезем във Шенген и Еврозоната!! Хаха докато има балъци ще има и терикати(Бойко,Делянчо,и кире) хаха да живее България и българите хахаха
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото са по-ниски доходите, толкова по-висока е инфлацията. Доказателството е размера на инфлацията в България сравнен с този в другите държави от ЕС.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Експерт Инфлацията спада само с контрол на цените. Като в ЕС е скъпо се внаса по-евтино извън ЕС но ЕС веднага слага глоба. Така излиза, че бг е по-зле в ЕС отколко извен ЕС и еврозоните.
11
4
 
6
 
! Отговори
Експерт преди 2 месеца
Пълни мошеници лъжат най-нагло не е вярно това народе прогледни м___е в Бъ не искат Еврозона , лъжат за инфлацията 1Е =1.95 лв , ако инфлацията в Еврозоната е 4 % а в България в 8% инфлацията е една и съща надценката е малко по-голяма в Бг тоест апашите крадат повече от Бг народ ,цената на една стока е двойна примерно месо 5 Е в Европа в бг 10 лв инфлацията от 4 % в Евро е същата като в Бг на 8 % поради обмяният курс фиксиран едно към две . 8 % в бг стока в Евро си е 4 % в Евро .
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Инфлацията точно спада само с държвен контрол на цените но 90те го махнаха. Тоя Велев бил умник.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако е по-ниска инфлацията в бг от еврото за какво ще влизама като сме по-добре. Има смисал ако сме хиперинфлация само или висика както сега но ЕС не ни иска. А и нали ни лъгаха че борда ще спре инфлацията пък тя е висока пак и с борт. Е то излиза че и евро а и борда са е глупос и може да си сменим лева с друг и не ни трябва никакво евро а икономика.
8
1
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
До коментарист 3. Я и кажи кога точно се е освободила България от турско робство,че нещо не намирам връзка между реалността и глупостта да се вярва,ще сме освобождавани. Как така сме освобождавани,а турците останаха да живеят в България? Никога не сме се освобождавали от турските убийци.Ето ги,във властта, в икономиката, в културата ни,която грабят,за да представят за своя,а на нас да ни завещаят чалгата им.
7
1
 
15
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
С тези управници,и при тези условия,няма как да стане,до месец ще гръмне новата изненада от лукойл,нова лавина от цени,и хаоса ще продължи,следваща дата 2027г,но не е сигурно.,а и в европа ври и кипи,инжектираха и украйна пак,за да има с какво да оправдаят некадърноста си.,за батака в който вкараха европейските народи,започва мноого тежка година,а у нас,мафията се прочиства и стяга екипите си.
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А за какво ни е това евро, ние си имаме лев и това символизира българите /лъв/. Ненаситните управляващи искат да продадат България, но да не забравят, че ще платят прескъпо затова.
5
5
 
17
 
! Отговори
СПОКО преди 2 месеца
Няма да има референдум, защото КС ще го отмени. Но и Евро няма да видим. ЕС тази година ще се рабута яко, особено след изборите и няма да му до нас, а и инфлацията тук яко ще рипне, особено след фактическата дерогация.А като затворим и ТЕЦ-овете, а и АЕЦ-а - лее-лее, цени до небето. Но ние така си искмае, щото така си гласуваме.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То и не-бизнесът не вярва. Само политиците ни си чешат езиците.
3
0
 
19
 
! Отговори
Democrat преди 2 месеца
Бизнесът се държи от хора, които не могат да правят бизнес. Това са партийци-комунисти. Те могат само да крадат и да експлоатират народа-калинките.
2
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото по късно, толко по добре, но с лев е най добре. ЛЕВът е национална валута откакто Бг се е освободила, символ на България.
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важно е да отговорим на изискванията за корупция и сглобката да продаде страната, след което да заминат всеки на свой остров.