С 8,4% по-ниска цена на природния газ в сравнение с януари

Решението на КЕВР е взето след анализ на международните пазари
17
С 8,4% по-ниска цена на природния газ в сравнение с януари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 71,08 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.
Утвърдената цена от 71,08 лв./MWh е с 8,4% по-ниска от цената на природния газ през януари, която беше в размер на 77,60 лв./MWh. Това съобщават от регулатора.

В утвърдената цена на природния газ са включени: компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за февруари. Те отчитат котировките на международните газови пазари до 31 януари включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за февруари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 42,03% от потреблението за месеца и имат определящо значение за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за февруари договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за февруари - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: газкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ко стана? И тук ли ударихте на камък всички щастливи от студената зима с ниска цена на газа /напук на Путин/, естествено. Управляват ви компютрите, телефоните, цените, сезоните, още какво ... Хайде де, напънете са радостно за възможностите на новите технологии /напук на Путин/, естествено. Няма да ви свалят цените на банички и хляба, спокойно! Цените им ще се увеличат по други причини /още мислят/. До евроизборите ще ги измислят, щото трябва да са единни.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какъв "задълбочен анализ" от КЕВР бе? Булгаргаз предлага 8,4% по-ниска цена, КЕВР приема с благодарност /не е шега/. Кой знае какъв анализ няма, просто е разписано подробно какво включава тази цена и какви действия трябва да извърши КЕВР преди да одобри. Задължителните действия са описани като извършени и толкоз.
14
1
 
1
 
! Отговори
БСП В ТИХ УЖАС преди 2 месеца
Плашиха ни че без путиновата газ ша загинем.....пък Ния си живеем живота.
13
0
 
3
 
! Отговори
Чао ПУТИН преди 2 месеца
И без руска газ живеем
12
0
 
0
 
! Отговори
На три буустера преди 2 месеца
Важното е, че сметките за парно растат !!! Да живее Ококореното !
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 6,7,8,9,10. Човек, хората ти разправят ,че си пълен некадърник ти пак напъваш...
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кога ще умрем от студ? Питам зеления чорап Рундьо и всички копейки и бъсъпари....
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мда, супер скъпия американски газ който Киро - *** нагнети в Чирен 2022 малко по малко го изкупихме, явно вече е пренебрижимо малка компонента в крайния микса и затова поевтинява.... Но повече от 1 година заради Кирил - *** плащахме няколко пъти по-високи цени!!!
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Некви гламари са въз възторг ,че пак ползваме руски газ ама доста по скъп това ,че пада с 8%не значи че е по-евтин ама такива са си умнокрасавците сами си измислят поводи да радват също като с Шиши .
7
3
 
4
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 2 месеца
Кво става бре? Нали уж всичко щеше да поскъпва според руZките копейки? А то транспорта за деца до 14 години става безплатен от днес.. Падат таксите за ВУЗ...сега и газта поевтинява.. Недейте така на матрьошките ще им гръмне байпаса от злоба.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе нали щяхме да мръзнем, бе?! Само защо не падат другите цени? Защото театър Вова-Байдън така е решил.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Вызраждане 3, 4. Не стааш бе не съ мъчи.
4
4
 
6
 
! Отговори
Браво на ПП-ДБ преди 2 месеца
Кабинета на Промяната работи здраво! Всеки ден все хубави новини за българския народ! Поклон Академик Денков за неуморната работа за благото на всички Българи!
3
1
 
8
 
! Отговори
Вызраждане преди 2 месеца
Не са харошие тези новасти...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
все по-ниска цената на газта, а цените на всичко, включително това което свързано с газ са все по-високи
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Крайния потребител какво го интересува след като цените, зависещи наужким от цената на природния газ не се променят или ако се променят е само нагоре ?