Брюксел - София: Голяма разлика в заплатите, голяма и в данъците

След удръжките на белгиеца му остават 477 евро, на българина - 370
28 фев 2024 16:00, Петър Бойчев
70
Брюксел - София: Голяма разлика в заплатите, голяма и в данъците
Снимка БГНЕС

Въпреки последното увеличение на минималната заплата у нас с 20%, България остава в дъното на класирането по доходи на страните от Европейския съюз. Често правим сравнения с минималното заплащане на Запад и се питаме защо и у нас доходите не са такива. Също толкова често обаче спираме сравненията си дотук, за да добием ясна представа колко „тежи” една заплата у нас и в чужбина, предава Нова ТВ.

Минималната заплата и в България, и в останалите европейски страни върви с данъци. И като сравняваме заплати, всъщност би било да ги сравняваме чисти – според това, което влиза в джоба ни след удръжките, които държавите прибират. Ако България е в дъното на класацията за доходите, то на една от челните позиции е Белгия.

В Белгия минималната заплата е 1994 евро при 477 евро у нас. От тези почти 2 000 евро обаче трябва да извадим данъците и осигуровките. А те, според справка на "Евростат", са 63%. Така нетният доход на белгийците се стопява до 737 евро. У нас удръжките са 22 на сто. Българският работник на минимална заплата се прибира у дома с 370 евро месечно.

Кристиян е белгийски пенсионер. Занимавал се е с реклама и сега получава пенсия, колкото минималната заплата. Казва, че 2 000 евро не стигат, за да живее нормално, но докато е работил, е заделял и сега си помага със спестяванията. Намира логиката във високите данъци.

„Може би сме решили, че трябва да инвестираме повече в здравеопазване, образование - нещата, за които държавата носи отговорност. И тя трябва да намери пари за това чрез данъци. Здравеопазването ни е на много добро ниво. Може би образованието не е толкова добре, но нямаш избор. Плащаш и се опитваш да си щастлив”, посочва Кристиян, жител на Брюксел.

В София българският работник Стефан е категоричен - цените на Запад са като у нас, а заплатите - много по-високи.
„Често пътувам из Европа. И ми се струва, че специално в Германия е по-евтино, но може би само на пръв поглед. Имам колеги там, които плащат 50% данъци, но все пак цените са по-ниски. Съмнявам се, че ако ни удържат повече данъци, здравеопазването и образованието ще се подобрят. Съмнявам се, че по начина, по който се разпределят парите, всичко отива, където трябва да бъде”, коментира Стефан.

В Белгия на минимална заплата са под 10% от работещите. У нас този процент достига 40. Вероятно и в Белгия, и в България обаче има и такива, които само се водят работещи на минимална заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
8
 
! Отговори
Сдс преди 2 месеца
Хората през -90 те скачаха за банани по магазините и тоалетна хартияКой го е вьлнувала европаСега има и банани и хартия
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"На Запад живееш под наем." - Аз заради това бях с RV-то на татко, когато е прати студент. И смешното беше, че беше по-голямо от апартаментите на колегите.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В статията никъде не пише ДДС което е 20 %още ограбване на доходите ,е на мафията го опрощават де .Отделно статията е пъленБоклук.
29
0
 
9
 
! Отговори
Чудя се преди 2 месеца
Каде равняваме бананови републики с някой тъмен шкембелия диктатор с европейски дьржавиСтатията е безмислена
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 36 Класата на мнижащите се перманентно безработни, дето взимат от нас - можещуте и работещите!!! Който не работи, няма да яде!
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
на списващия статията да му кажа, че няма такива 63% данък в Белгия, в Белгия има необлагаем доход и той е, 10570 евро на година, ако си сам човек, ако имаш 2 деца необлагаемия доход е 29950 евро, в Белгия се прилага годишно семейно подоходно обалгане, и ако сте на МРЗ и сте с 2 деца не само, че няма да ви обложат с данък, ами ще получите доплащане до необлагаемия доход
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"няма 63 % данък на минималната заплата, и въобще минималната работна заплата е необлагаема в Белгия" - Това е друго. Да го беше обяснил така, нямаше да се намесвам. Не знам какви са данъците в Белгия. Спорех за 63-те процента от 2000 и със сигурност според всеки изряден калкулатор те са равни на 1260 ... :) ...
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжите не са просто в размера на заплатите , така или иначе най евтината стока навсякъде се оказва че е трудът .Лъжата е покупателната способност .Точно затова много хора се сещат за социализма , защото е имало висока покупателна способност
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 31, няма 63 % данък на минималната заплата, и въобще минималната работна заплата е необлагаема в Белгия, там за разлика от нас има необлагаем минимум, плащат се само размера на личните осигурителни вноски, които при минимална заплата са малко над 200 евро
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Пак сте се изказали неподготвени, я хубаво си проверете, защото остават 1737 евро" - Напротив. Вместо да се правиш на хитър хвани елката (явно на ум ти е сложно) и сметни колко евро са 63% от 2000. Точно 1260 евро т.е. на белгиеца му остават 740 евро. Проблемите ти по математика са си твои. Оправи си ги... :)
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"От тези почти 2 000 евро обаче трябва да извадим данъците и осигуровките. А те, според справка на "Евростат", са 63%. Така нетният доход на белгийците се стопява до 737 евро."Пак сте се изказали неподготвени, я хубаво си проверете, защото остават 1737 евро, малко сте пропуснали едно "1", да и в Белгия на минималната заплата не се облага с данък, само лични осигуровки
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доходите и пенсиите са такива, защото Бойко Борисов урежда калинките и клоуните с рокфелерски заплати от 15 години
20
0
 
8
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Еми -30 г я управляват - маджовци станишевци , буцовциТе пари не дават само взиматКакви да са доходите
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До аььааь, хората не сме равни и няма да бъдем. Иначе си прав: много искам да въведат нива на здравно обслужване или поне лична партида. За цените в магазина, всеки пазарува според качеството, което иска. Аз не пазарувам от Лидл, примерно. Качеството им е плачевно. На всички ни е ясно, че лидъл е магазин за най-бедните. Така че там няма какво да се направи повече. Вече е направено. Виж липсва ми магазин от ранга на Уейтоуз или Морисънс като във Великобритания. Там качеството е по-добро.
18
6
 
2
 
! Отговори
аььааь преди 2 месеца
Абе като отида на лекар и го питам колко ви дължа за прегледа. Не ме питат каква заплата получавам за да ми опраделет цената. И в магазина цените на храните не са според залатата. За това всеки трябва да плаща едни и същи данъци независимо от заплатата. Ако искат да са равни хората, като индивиди и да е чесно. Иначе и все един ще е прецакан.
17
4
 
6
 
! Отговори
1111 преди 2 месеца
Това е много манипулативно. По бедни сме от белгия като напишеш нашия доход в евро. Само че никой не казва, че там ябълките са 4евро, а тук 4лв. даже и по-евтини. Като включим това, че не плащаме наеми и услугите са доста по-достъпни излиза, че сме доста по-добре от белгийците. Предпочитам нашия вариант с ниските данъци. Който иска тротоари да отива в Белгия.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 16, стани и ти като нея и вземай колкото нея :) Ама не ти стига акъл, нали?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ИТтата обраха народа, за проден път доказш, че си пр0ст като гьон. Вземи и виж какви данъци плащаш и като компания, и като служител. Редно е да ви спират интернета в лудницата :)
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голямата разлика обаче е сивата икономика , според вас колко от осигуряващите се на МРЗ наистина взимат минимална заплата ?!?! За това - индивидуални партиди за пенсия и здравно и тогава всеки ще има стимул да се осигури на реалните си пари , а не като сега и аз и шведите в болница да получаваме едно и също нещо въпреки че аз допринасям нещо за системата , а те я има въобще осигуровки я не
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дъртата акушерка Урсула - колко заплата взема :)))