Брюксел - София: Голяма разлика в заплатите, голяма и в данъците

След удръжките на белгиеца му остават 477 евро, на българина - 370
28 фев 2024 16:00, Петър Бойчев
70
Брюксел - София: Голяма разлика в заплатите, голяма и в данъците
Снимка БГНЕС

Въпреки последното увеличение на минималната заплата у нас с 20%, България остава в дъното на класирането по доходи на страните от Европейския съюз. Често правим сравнения с минималното заплащане на Запад и се питаме защо и у нас доходите не са такива. Също толкова често обаче спираме сравненията си дотук, за да добием ясна представа колко „тежи” една заплата у нас и в чужбина, предава Нова ТВ.

Минималната заплата и в България, и в останалите европейски страни върви с данъци. И като сравняваме заплати, всъщност би било да ги сравняваме чисти – според това, което влиза в джоба ни след удръжките, които държавите прибират. Ако България е в дъното на класацията за доходите, то на една от челните позиции е Белгия.

В Белгия минималната заплата е 1994 евро при 477 евро у нас. От тези почти 2 000 евро обаче трябва да извадим данъците и осигуровките. А те, според справка на "Евростат", са 63%. Така нетният доход на белгийците се стопява до 737 евро. У нас удръжките са 22 на сто. Българският работник на минимална заплата се прибира у дома с 370 евро месечно.

Кристиян е белгийски пенсионер. Занимавал се е с реклама и сега получава пенсия, колкото минималната заплата. Казва, че 2 000 евро не стигат, за да живее нормално, но докато е работил, е заделял и сега си помага със спестяванията. Намира логиката във високите данъци.

„Може би сме решили, че трябва да инвестираме повече в здравеопазване, образование - нещата, за които държавата носи отговорност. И тя трябва да намери пари за това чрез данъци. Здравеопазването ни е на много добро ниво. Може би образованието не е толкова добре, но нямаш избор. Плащаш и се опитваш да си щастлив”, посочва Кристиян, жител на Брюксел.

В София българският работник Стефан е категоричен - цените на Запад са като у нас, а заплатите - много по-високи.
„Често пътувам из Европа. И ми се струва, че специално в Германия е по-евтино, но може би само на пръв поглед. Имам колеги там, които плащат 50% данъци, но все пак цените са по-ниски. Съмнявам се, че ако ни удържат повече данъци, здравеопазването и образованието ще се подобрят. Съмнявам се, че по начина, по който се разпределят парите, всичко отива, където трябва да бъде”, коментира Стефан.

В Белгия на минимална заплата са под 10% от работещите. У нас този процент достига 40. Вероятно и в Белгия, и в България обаче има и такива, които само се водят работещи на минимална заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като чуя, че цените на Запад били същите и умирам от смях. Да, месото примерно може и да е на същата цена или ориза, но тези, които не са живяли на Запад, а само са ходили на екскурзийка тук-там пропускат много важна подробност. На Запад живееш под наем. Хайде да сравним наема на 80 кв. жилище в София (примерно центъра) и 80 кв. жилище във Виена или Париж (пак центъра). Колко е здравната застраховка тук и колко е там? Колко е гражданската тук и колко е там? Те само за месото мислят хахахах
11
1
 
18
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 2 месеца
две неща, първо ако е така, защо ние емигрираме а не белгийците, второ, без да е в нато ес и ез, Сърбия всеки момент ще ни мине в доходите, а по население вече го направи, и всичко това и след война, в която ние бяхме санкционираща страна.
10
2
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 2 месеца
Айде приспадни и здравните, и социалните, а не само данъците и тогава плямпай за тейк хоум заплата. Сложно е да обясним, но там системата е по-различна. Ако искаш да си нормален гражданин, наистина от тези 2к евро не остават нищо. Ако не желаеш да се възползваш от нищо, като нашите емигранти тотален слугинаж, може и да се радваш на 1к евро. Средна НЕТНА заплата в Белгия 1.7к евро (колкото складов работник в София). Толкоз по темата.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трупайте папки под дюшека - да има за пенция :)))
8
0
 
7
 
! Отговори
Четвъртият път преди 2 месеца
Въпреки че Белгия няма минимална работна заплата,определена от закона,тя има гарантиран среден месечен минимален доход, който през 2022 г.е определен на 1 806,16Е.Тази сума се отнася до месечното брутно заплащане на работниците над18години и включва бонуси в края на годината или тринадесети месечни плащания.С други думи,гарантираната минимална годишна заплата е около 21 674 евро преди данъци.Преминавайки през нашия калкулатор за данък върху заплатите в Белгия,това се равнява заплащане от1435Е на
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тогава защо у нас учителите са клошари когато се пенсионират?
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като Боко го свалиха, нещата малко почнаха да се оправят, дори се говори за корупция вече, при Боко това беше забранено да се говори :)))
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая разлика е от 2007г.от тогава тъпчем наедко място пенсии и заплата са по малки от Сърбия ,Македония и Албания ,за къв Шенген и евро мечтаят ПП предателите
4
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При Денков се пооправиха малко нещата, не сме вече мутрафонска държава, като при Боко :)))
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво като се вдига минималната заплата, това как се отразява на хората? Освен при тези които нон стоп са на помощи. В частните фирми няма промяна в заплатите. Стига с приказките че ръста на доходите изпреварвал инфлацията. Явно масово живеем в друга галактика, че не ни увеличават доходите.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На думи получаваш некакви стотинки, в действителност за повечето хора в БГ, нещата са страшно изопачени :)))
1
4
 
14
 
! Отговори
Зевс преди 2 месеца
Че то колко са данъците у нас, да не е само 10те процента, ако сумирате всичко се получава малко под 50 процента.