Над 17 700 км за по-малко от 22 дни

Райнер Цитлов и неговият Volkswagen Touareg се завърнаха в България
9 мар 2015 17:26, Диян Пенев
6
Над 17 700 км за по-малко от 22 дни
Цитлов разкри подробности за пътуването в един от софийските шоуруми на германската марка. Снимка: Volkswagen

Авантюристът Райнер Цитлов пристигна в България, за да разкаже за поставения световен рекорд от експедицията Cape-to-Cape и представи автомобила, с който е постигнал последния си успех - Volkswagen Touareg V6 TDI.

Той и екипът му са покорили точно 17 752 километра за само 21 дни и 16 часа. Рекордът изглежда дори по-впечатляващ, като се има предвид, че Райнер Цитлов, Мариус Биела и Матиас Прилвитц са претърпели инцидент, който е удължил им пътуването с цели 13 дни.

Пътешествието Cape-to-Cape стартира на 21 септември от най-северната точка на Европа – Нордкап, Норвегия, и завърши в най-южната част на Африка – Иглен нос. Тримата авантюристи не са спирали за почивка и сън в хотел. На всеки пет часа шофьорите са се сменяли зад волана, за да могат да получат достатъчно време за сън. Прекарвали са не повече от 30 минути на всяка граница, както и са имали малки почивки за зареждане на автомобила с гориво.

„Отне ни 18 месеца подготовка, за да можем да изминем максимално бързо планираните километри за световен рекорд. Минахме общо 3 пъти през този маршрут, за да опознаем територията, както и да сме подготвени за по-бързо преминаване през границите. Най-важното за нас беше да сме амбицирани и да имаме нужната концентрация, защото след 4 нощи прекарани в колата, на 5-тата вечер вече е много трудно.“, коментира Райнер Цитлов.

По време на пътуването екипът е преминал през 19 държави, включително България.

„През територията на България минахме за около 5 часа. Надявам се, че съвсем скоро ще имате магистрала от Сърбия до Турция. За мен беше истинска гордост да видя, че след изминати 3000 км, все още бях в Европа. Самото преминаване през сръбската граница и влизането в България беше добро преживяване. След България влязохме в Турция, откъде се качихме на самолет до Египет. Ние бяхме първите германци, кацнали в Африка със самолет, натоварен с автомобил.“, каза още световният рекордьор Райнер Цитлов.

"Приключението включваше предизвикателните пътища на Судан и Етиопия, неравните терени в африканските планини, кал, наводнения, оф роуд, както и прословутата вулканична скална повърхност в северната част на Кения. Климатичните условия по време на пътешествието варираха от минусови температури в Норвегия до горещите 48 градуса в Судан.", разкри ръководителят на екипа Райнер Цитлов.

Авантюристът е предвиждал пътуването да отнеме далеч по-малко време - около 8 дни, но изненадващ инцидент в Танзания забавя екипа. Автомобилът им се удря с друга кола, което налага ремонт, отнел цели 13 дни.

„Инцидентът се случи, когато на един десен завой се изнесохме повече, а колата срещу нас също не беше в своето платно. Ние натиснахме спирачка и се опитахме да избегнем удара, но отсрещният автомобил не успя. За късмет щетите бяха само материални и нямаше жертви и пострадали.“, каза Райнер Цитлов.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Льольо преди 6 години
Нищо не е. Аз за ден и половина се прибрах от Франция - 3000 км. Ако карам така 22 дена, ще мина над 30 000 км. Нищо особено не е направил. Даже няма и по 1000 км на ден. Те тираджиите въртят колкото този, за тях що не пишете :D
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе хора, ако нямате нещо смислено да кажете, защо постоянно плюете. *** смешниците, нямате ли си друга работа...компетенти по всичко, разбирате всичко, и коментирате всичко. Get a life bitches!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ам'чи то 2-*** шофьори на камион го правят това в щатите без проблем и при тях това е рутина, не е постижение, не е рекорд. Ама като има кой да им плаща масрафа на германците нека се разхождат.
1
1
 
10
 
! Отговори
Коментатор преди 6 години
как им е разрешено да карат с превишена скорост?ако са планирали да изминат 17700 км за 8 дни това прави над 90Км/ч средна скорост.