Внимание, есента дойде! 5-те съвета към младите шофьори

AutoMedia.bg с важни препоръки, които спестяват много неприятности
29 сеп 2017 16:15, Красимир Ангелов
23
Внимание, есента дойде! 5-те съвета към младите шофьори
Снимка: AutoMedia.bg

Зимата е най-тежкият сезон за шофьорите, но и есента може да създаде доста проблеми, особено на тези с по-малко опит и неподготвени автомобили. AutoMedia.bg ви дава няколко елементарни съвета, които е добре да се спазват, защото това със сигурност ще спести доста неприятности.

Купете си нови чистачки

Ако чистачките на вашия автомобил са на повече от 10 000 км, то с голяма доза сигурност може да се предположи, че е дошло време за тяхната смяна. Запомнете: ако чистачките ви оставят непочистени участъци от стъклото, след като са преминали през тях, значи някой от основните им елементи е увреден. Тогава трябва веднага да бъдат заменени с нови.

Преди тръгване почистете фаровете

Хубаво е това нещо да стане навик при всеки шофьор, чийто автомобил няма система за измиване на фаровете. През есента вали и съответно има кал по пътя, която се залепва именно на светлините и намялава тяхната ефективност. Тест, проведен от германски експерти, показва, че с чисти фарове обикновено се вижда на разстояние от 55 метра. Ако са зацапани, дистанцията намалява с 3 метра, а ако са много мръсни – с повече от 10 метра.

Слагайте си задължително сигналната жилетка

Задължително поставяйте своята сигнална жилетка, ако ви се наложи по една или друга причина да спрете край пътя. Особено в тъмната част на деня, или когато вали дъжд. Тук отново се връщаме към резултатите от проведените експерименти. Те показват, че човек със светлоотразяваща жилетка се вижда на разстояние от 100 метра. А този, който е облечен в обикновени дрехи, се забелязва едва на 55 метра.

Използвайте фаровете за мъгла

Есента е сезонът на мъглите и именно заради това са измислени и специални фарове на автомобилите. За разлика от късите светлини, те дават плосък и широк хоризонтален лъч, който "разрязва" мъглата (при стандартните фарове светлината се отразява и разсейва, а когато вали, се образува пелена). Включените фарове срещу мъгла ви гарантират и че не нарушавате правилника за движение, като освен това не заслепявате и водачите на другите автомобили.

Не бързайте

Когато на пътя асфалтът е мокър, трябва да бъдете готови за влошаване на управляемостта на автомобила и да увеличаване на спирачния път. Затова се опитайте да не бързате. Намалете скоростта, следете маркировката и внимавайте, особено на места, където се е натрупала повече вода. Аквапланингът е една от най-опасните ситуации, които възникват на пътя през този сезон.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
7
 
! Отговори
В моя автомобил преди 6 години
''Ако чистачките на вашия автомобил са на повече от 10 000 км''-За чистачките не знам,но седалките са на 195000 км!
16
1
 
7
 
! Отговори
Младока преди 6 години
Тъпанарите от Dnes.bg копират от ауто билд!!
15
3
 
8
 
! Отговори
Трол Горянин преди 6 години
Скънете две по 20лв с книжката и " смело и безотговорно" , като ви спрат ще ми благодарите за съвета.
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня ден преди Омуртаг се беше попиляло едно БМВ, КАТ-аджиите стояха ,гледаха го като голям камък и нито един от пресъстващите не носеше жилетка, да не говорим, че единствено насрещноидващите сигнализираха да намалиш скоростта, от страна на кат -нищо.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За първи път виждам някой да обвързва чистачките с пробега на колата...
12
8
 
11
 
! Отговори
Само за Юнаци! преди 6 години
Зимата при мощен снеговалеж (късен вечерен час) паля бензинояда, който същевременно е и снегоход, подгряваме мотора на место... след което започва снежната приказка... Газ в завоя, бием втора на прекъсвач,, колата тръгва настрани и с контра движение на волана балансираме докато излезем от завоя. насочваме се към един от паркингите на голяма търговска верига... а там е малък снежен празник на автомобилните фенове - било то с осакатени коли на предно, полу-драпащи такива със задно или с 4х4!
11
1
 
28
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Фарове за мъгла? А кой ще ми плаща подкупа на дебелия КАТ-аджия после, като ме спре и каже "Ще се глобяваме, фаровете за мъгла са само при намалена видимост"?
10
1
 
16
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Да, и акумулатора трябва да им е напълно в ред през зимата.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не пише за гумите. Първо трябва да си сложат нормални зимни гуми, а понеже съветите са за начинаещи шофьори, значи да си сложат добри зимни гуми.
8
2
 
23
 
! Отговори
Законът казва преди 6 години
ЗДвПЧл. 74. (1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 метра....Това за съвета използвайте фаровете за мъгла.
7
4
 
37
 
! Отговори
seriously преди 6 години
Просто карайте по-бавно и мислете. ВСИЧКИ!
6
3
 
44
 
! Отговори
Бай Ганьо Съветник преди 6 години
1 - Сложете ксионови ли, ксенонво си светлини, квит бяха - Всичко виждате, ама другия не вижда.2- Задължайте гумите с малко ножче, че да им е дълбок грайфера. Не че помага, ама не могат да ви глобят от скат.3 - Сложете газова уредба в газовата уредба. Така ще гори по-малко.4 - Регистрирайте колата в Перник и Бургас - Софиянците ще ги е страх от вас.5 - Дънете яко Тигре-Тигре, да ви мислят за мутра.
5
4
 
14
 
! Отговори
Зуйо преди 6 години
До *** БГречи им баце, ба ги у тарикатете!
4
7
 
13
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До rUDI 2Предполагам, че се шегуваш, пишейки това?!? :) Сериозно казано, според мен съветите са доста полезни, не само за начинаещите...
3
2
 
30
 
! Отговори
Ганьо БГ преди 6 години
Он че ми каже на мена!!Язека съм най-пекан шафьор!!
2
10
 
54
 
! Отговори
rUDI преди 6 години
Най-добрият съвет за начинаещи шофьори през есента:ОСТАВЕТЕ КОЛАТА В КЪЩИ И ПОЛЗВАЙТЕ ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ!
1
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това никой шофьор няма да го прочете, защото още от момента от който му дадат книжката, българския шофьор се мисли за най-великия, най-можещия и най-знаещия.