В Русия съм... Старите дизели от Европа поемат към братушките

На дизел, на бензин – спорно е кое замърсява повече
Обновена: 2 мар 2018 12:32 | 2 мар 2018 12:20, Анисия Иванова
63

В различни градове в Европа се готви забрана за движение на дизелови автомобили, защото замърсяват въздуха, но според Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, тази мярка няма да доведе до никакви промени за околната среда.

"Много спорно е кое замърсява повече дизела или бензина. Дизелите произвеждат повече азотни окиси, бензиновите произвеждат повече въглеродни окиси", обясни Радков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите, дизеловите двигатели със сигурност са по-вредни за въздуха, но в зависимост от това за какви коли става въпрос.

"Имайте предвид, че новите бензинови коли, всъщност генерират повече прахови частици от старите бензинови коли", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

По повод опасенията, че при евентуална забрана на дизелови автомобили в някои немски градове в Западна Европа, България ще се наводни със старите и ненужни вече там коли, Христо Радков обясни, че нашата страна няма да бъде съществено засегната.

"В България леки коли се внасят предимно от Италия. Тези стари коли ще отидат в Русия и в Африка", поясни той.

Експертът по околна среда Боян Рашев пък сподели, че не е толкова лошо, че при евентуална забрана на дизеловите двигатели в Западна Европа, много от тези коли ще се пренесат у нас, защото ще внасяме по-нови дизелови автомобили.

"Ако вие изгаряте един ден дърва и въглища в печка в София, генерирате толкова замърсяване с фин прах, колкото, ако карате дизелова кола 1500 километра", категоричен беше той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
До сестраА бре Сестра ти па какъв/каква си ? Потомствен изроден благородник небалагодарен с разбит генетичен код?
53
0
 
2
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Да ви таковавам и журналистиката. Що за заглавие е това, С нарицателни на публичната сцена ли излизаме ? Братушки са онова поколение в момоента дето всяка втора дума им е БРАТО!
52
0
 
2
 
! Отговори
до пущиняк преди 6 години
Да те питам като експерт, в Петербург и Москва само лади и уазки ли карат в момента, че да палят при -30 ?
51
3
 
1
 
! Отговори
братушка преди 6 години
До сестраАааааа, не така сега. Част от крепостниците са дошли от скандинавия. Затова има много руси и синеоки колхозници, които се зоват славяни. Жените които се раждат с тези белези - красиви, руси и синеоки заминават за лошия Запад и САЩ като обслужващ сексуален персонал за богатите. Българските *** харесват това и затова се зоват русофили. Затова сме ви братушки
50
3
 
5
 
! Отговори
сестра преди 6 години
То хубаво дизелите да заминават за Русия,но защо наричате тези монголски *** ..братушки.Вижте им бита,нравите,народните облекла,кухнята ,начинът им на живот и кажете какво общо имат с българите,че и ще ми стават братя.
49
4
 
9
 
! Отговори
Ангелов преди 6 години
ЩЕ ВИДИМ?? УТРЕ КАТО ЗАПОЧНАТ БЪЛГАРСКИТЕ АВТО - ДЖАМБАЗИ ДА ВНАСЯТ КОЛИ ОТ ЕВРОПА ЗА БЕЗ ПАРИ, А ДА НИ ГИ ПРОДАВАТ ЗА 4- 5 ХИЛ ЛЕВА ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ В РУСИЯ ИЛИ В БЪЛГАРИЯ!? ЩЕ СЕ НАБАЛБУКАМЕ С ТРОШКИ ДЕТО ЩЕ НИ ГИ ПРОДАВАТ ЗА ПО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ЛЕВА......
48
3
 
25
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Що пишете глупости? Проблемът изобщо не е в климата или в цените на горивата. Дали е дизел или бензин, Русия е въвела такива импортни такси и мита, че вносът и продажбата на автомобили втора ръка е безпредметен. Така, че няма начин немските морги да се продадат там!
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто по-новите и неизплатени все още коли,ще бъдат върнати на дистрибуторите,които ще ги пробутат в България,това е ясно.Така че се записвайте по-отрано,за старите дизелаци,че току виж,руснаците ги изкупили всичките.Това си е Контра-Нюз от всякъде.
46
3
 
12
 
! Отговори
Я преди 6 години
Този "експрт" не е експерт, а некадърен лъжльо. Ако работи за мен моментално ще го изгоня. Не ни трябват неподготвени хора, които с лекота рзпространяват измишльотини.
45
2
 
16
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Ей, големи експерти, голямо чудо! Силно им повярвах, че тези дизелаци от Германия ще се насочат към Русия! При -30 как ще палят обаче- преглагам тези "експерти" да разяснят на руснаците! друго също не ми е ясно- как установиха, че България внася коли н-та ръка основно от Италия! Предлагам да пообиколят автокъщите, да проверят! Сигурен съм, че ще останат изненадани!
44
12
 
7
 
! Отговори
Радост за душата преди 6 години
Ще карате коли втора употреба и ще се радвате още дълги години.Даже и втора употреба е екстра за бедняци и алкохолици.
43
3
 
15
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
Кой си ти, че да казваш как да живеят руснаците? Дали си представяш, че някой ти обръща внимание? Аман от недодялани мозъци.
42
1
 
13
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Къде си тръгнал да сравняваш София с Берлин.Все едно да сравняваш Мерцедес с Трабант.Хахахахахаха
41
19
 
9
 
! Отговори
Руски ботуш преди 6 години
Пияните братушки да си карат Москвича и Ладата.Да пият водка ден и нощ и да играят казачок.
40
1
 
15
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Да забранят и бензиновите и спорът, кои замърсяват повече, е решен.
39
2
 
24
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Силно ме съмнява руснаците да се юрнат точно на дизелите,ама щом така казват "експертите" ....Иначе в Русия си има внос втора ръка,обаче е доста неизгоден за евтините коли.Производства има доста,предимно финално сглобяване,за да се избегнат високите мита.Виж у нас автоджамбазите може и да захлебят здраво.Ще има да продават "забранени" дизели на "реални" километри и двойни цени,ха-ха.
38
17
 
7
 
! Отговори
бг преди 6 години
До рускиня до 34Ходи се в тайгата при чукчите да се возиш с елени
37
11
 
33
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
до отново НЕРАЗБРАЛИТЕ русофоби манипулатори - Русия има закон за защита на местното производство, така че тия стари *** няма да влязат там. Обаче е най-лесно да храчиш , без да имаш идея за какво става въпрос. Това е способ на англосаксите и на дебилнните им БГ поддръжници, които се доказаха за пореден шът че нямат грам мозък в главите а ги ползват само за шапки.
36
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия митото за вносни коли е огромно и практически няма внос втора употреба.Това е с цел да се строят заводи и колите да се произвеждат там.Меркел много рева...
35
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Новия Внос" там трябва да бъде оборудван със GLONASS система за екстренно повикване при авария, което няма как да стане поради простата причина че автомобила трябва да мине краш тест за да се тества системата. Което ще рече че минимум 3 автомовила от дадена комплектация трябва да се размажат. Освен това при цена на бензина на половината от тукашната, на кой му трябват главоболия в студовете.