Купувате кола и не я пререгистрирате? КАТ я отписва автоматично

Шофьор, заловен да управлява нерегистрирана кола, носи наказателна отговорност
Обновена: 15 юни 2018 09:17 | 15 юни 2018 07:00, Елка Василева
78
Купувате кола и не я пререгистрирате? КАТ я отписва автоматично
Снимка: архив, Булфото

Вече работи автоматизираната система за служебно прекратяване на регистрацията на колите, които не са пререгистрирани от новите си собственици в Пътна полиция, съобщават от МВР.

Това е предвидено с промените в закона за движение по пътищата от края на 2017 г., но сега вече е инсталиран и софтуерът, за да действа системата, пише "24 часа".

Ако си купите кола и не я пререгистрирате в КАТ в срок от 1 месец, дължите административна глоба от 200 лв.

След втория месец возилото се отписва служебно.

Ако шофьор бъде хванат да кара такава кола, той носи наказателна отговорност и може да бъде осъден с наказание до 1 г. затвор и глоба 500 лв.

Автоматичната дерегистрация на автомобилите е възможна, след като на 6 март заработи и връзката на МВР с Нотариалната камара. Така се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на колите веднага след неговото сключване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Наталия Николова преди 4 години
Какво се случва, когато купувачът има талон на колата, но договорът му за покупко продажба не е нотариално заверен? Кой е реалния собственик тогава?
64
0
 
0
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРЕН преди 5 години
Не е ли по-лесно да отскочиш до общината с договора за покупко-продажба и да си свалиш колата от гърба вместо да висиш по опашки в КАТ или да плащаш на нещатните сътрудници навъртащи се там? Пробвай, може да ти хареса.
63
1
 
0
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Точно така и трябва да бъде,аман от тарикати в тази държава !
62
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елементарно Уотсън....При продажба си сваляш номерата запазваш малкия талон и я продаваш,...Връщаш ги в КАТ и ти я махат от главата.....Новия купувач отива с големия талон и си я пререгистрира на негово име.....Елементарно,ама на някои е по-удобно да има неуредици. Същото е и с транзитните номера, не е проблем да се издават от общината или РПУ с валидност 5 дни......И още много други неща с елементарно решение и липса на желание
61
0
 
6
 
! Отговори
аааааааааааааааааааа преди 5 години
Като си купя жена и не я регистрирам колко шъ мъ глобите
60
1
 
7
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
КАТ трябва да се закрие. Прави се трафик полиция която контролира, общините извършват регистрация, а годишния технически преглед проверява техническото състоятие на автомобила! Трафик полицията проверява и яка глаба за водача и отнемане на лиценз на регистриралия или извършил прегледа при установяване на фалшименто!
59
0
 
7
 
! Отговори
Летя със колата преди 5 години
Разгеле сетихте се,понеже преди 17 години си продадох Москвича и случайно разбрах че е още мой по документи преди два месеца!
58
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако и един човек влезе в затрвора, трябва да се вдигнем, да го изкараме от затвора и да дърпаме седнем на една маса, след обилен бой, с този който е направил тъпия закон, докато не го пренапише по начин, по който не мекара, да искам да го набия пак.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи може! А не съвестните да отнасят последствията.
56
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ номерът върви с човека. Сменяш колата, сваляш номера от едната, слаг го на другата. Купувачът да си мупи номера.Трябва да се въведе и у нас.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За грхцките власти това какво означава?
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дадеш ли си талона на купувача, утре си на съд в Гърция за трафик на хора с твоята кола. Няма разлика в това отношение с преди да приемат тази поправка в закона, която служи само за евентуално прибиране на още едни пари от КАТ. Решението е КАТ да се закрие и да се създадат работещи структури с други хора.
53
2
 
15
 
! Отговори
ьсджьдсж преди 5 години
Миналата година май месец продадох кола и нотариуса ми каза че още тогава подават данни към кат. И от кат към общината. Обаче защо е нужен нотаруис? В цивилизования свят продавач и купувач си попълват една бланка, продавача взима парите дава ключовете и талоните и това е. Няма запазване на час, чакане плащане на такси. Една хубава идея имаше Бойко да ги махне нотариусите, те го разубедиха някакси? Такъв мъжкар пък как лесно се отказа?
52
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пари глоби и пак пари и глоби
51
2
 
13
 
! Отговори
решение на проблема преди 5 години
Слагат на нотариусите по 1 принтер и ламинираща машина и издават талона веднага след изповядане на сделката, като вписват и промяната в регистрите на КАТ- като вписват имотите. През това време колата стои в доверен на нотариуса пункт за технически преглед и се получава сверка на номерата на шаси и мотор. Друго решение няма. КАТ да не се правят на прости. Не че не са.
50
1
 
17
 
! Отговори
бивш студент преди 5 години
Защо, нотариусите не се занимават с пререгистрацията? Плащам на нотариус едни пари за да не прави нищо...
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам някаква промяна към по-добро с тази промяна.
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната имитация на дейност, че КАТ прави нещо. На практика тази дерегистрация нищо не променя. Купува трафикантът колата, заминава за Гърция или Турция, както и сега прави и не му дреме, каква прави КАТ. Като го хванат пак този, който му е продал колата е неин собственик по документите на колата и пак него ще осъди съда. Няма друго решение на проблема освен решение, при което новия собственик не взима талоните на колата 23695от стария собственик.
47
1
 
5
 
! Отговори
Добър ден преди 5 години
Нали знаете че г-н Балкански не признава никакви закони в България.Докато в чужбина е много примерен и послушен.Значи номерата на *** минават само там където се слуша чалга и се пие боза.
46
1
 
27
 
! Отговори
Красимир преди 5 години
Преди 3-4 години жена ми си продаде стария Форд Ескорт на един цииганин. След близо година от Болоня, Италия, взеха да идват на адреса на жената глоби за превишена скорост от камери. Сумата от глобите надхвърли 1000 евро. В КАТ увериха, че от страна на жена ми Форда е надлежно отписан, но от страна на купувачите колата не е била изобщо записана, нито декларирана в данъчното. Какво е станало по- нататък не знам, но тези промени са добри. Сега купувача Е ЗАДЪЛЖЕН да регистрира купената кола в КАТ.