Какво правим с винетките през 2019-а? Нужните разяснения

Държавата се надява на 1,2 млрд. лева, за да оправи пътищата
20 юли 2018 17:00, Златко Желев
57
Какво правим с винетките през 2019-а? Нужните разяснения
Снимка: архив, Булфото

Хартиените винетки остават в историята от 1 януари 2019 г.

Ако обаче водачите на коли имат стикер, който е валиден след тази дата, трябва отидат в пункт за продажба на винетки и до 31 януари 2019 г. да подадат заявление за замяна на хартиената винетка с електронна.

Винетките за камиони над 3,5 тона ще са валидни до 15 август 2019 г. От следващия ден камионите ще плащат тол такси за изминато разстояние, а винетките ще бъдат невалидни.

Още по темата

Това гласят промени в Закона за пътищата, който беше разгледан в Комисията по бюджет и финанси към парламента.

В проекта е записано още, че за всеки отделен път може да се прилага различна тол такса за изминатото разстояние на камионите, не само според категорията на шосето, но и според договора, сключен с бъдещите оператори на трасето.

Вече е ясно, че няма да се въвежда еднодневна винетка, а ще има за уикенда, чиято цена ще бъде около 10 лв. Камионите пък ще плащат отделна тол такса за ремаркета.

Експерти от регионалното министерство прогнозираха, че очакват 1,2 млрд. лева годишни приходи от новата система или поне четири пъти повече отколкото са сега.

В момента тежките камиони прекосяват страната ни за около 12 евро, а с промените ще плащат между 60 и 80 евро както в другите европейски страни.

Тол системата ще има мобилно приложение за таксуване. Освен това ще може да се плаща с пари в брой, с карта и да се купува винетка от денонощни терминали.

По време на комисията стана ясно, че държавата ще изплаща по 50 млн. лева годишно за системата в продължение на 3 години. А оборудването е вече в страната, пише "Труд".

От сдружението на общините настояват да получават 20% от приходите от системата, за да поддържат регионалните пътища в добро състояние.


57
Още от Коли
Служебен абонамент за "синя зона" – и през нощта
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
Вангу преди 4 седмици
Да се закрие държавата в едно с парламента.
Заявления -егати тъпотията у тъпи ора ...
44
0
 
2
 
! Отговори
Pacogaco преди 4 седмици
Nie pati66ta nqme kakvi tol sistemi o6te 10 godini ni6to na da stane
43
2
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 4 седмици
До Боро 37 Две заплати.
42
1
 
6
 
! Отговори
Шофер преди 4 седмици
Силно се надявам спечелените пари за лекарства да ги дадат.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Овцете са за доене и стригане на вълна.Има такива прескочили родната кошарка и са в съседното стадо там да ги доят и стрижат
40
2
 
9
 
! Отговори
Пинокио преди 4 седмици
И какъв по-точно беше проблемът на сикаджийската мутра и шайката му и досега на тежките камиони, които преминават през България, да се продават винетки по 80 евро, вместо по 12?
39
0
 
10
 
! Отговори
Владислав преди 4 седмици
Продължение:
Та значи 50 млн приход за пътна инфраструктура само от 500,000 коли само в София, ами в другата част на страната??? И пак това е пример с най-високи стойностти,а знаем, че в София колите не са 500,000 а повече.Ама да кажем, че грубо влизат всяка година по едни 100 млн от годишни винетки.Е.... бен хур, (да не казвам друго) все с простия си селски акъл си мисля, че може да се направят пътищата с тях, и платна, и знаци и маркировка..... А сега още разбираш ли, не им стигало.....
38
0
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 4 седмици
Чакай малко сега, аз не разбирам :/ако общините искат сега 20% то значи досега не са искали нали!? Не е имало бюджет за тях нали така?! Аджаба къде тогава са отивали парите от винетките? И някак да приемем че само и единствено в София (която е приблизително 2 млн души) половината от тях имат коли, само примерно (някой имат повече от една така че цифрата е по -голяма). Но, да приемем, че от тия 1 млн коли 500,000 взимат годишна (другите са седмични или месечни) по 100 лв на винетка прави 50 млн
37
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От една седмица ни занимават и подготвят за електронните винетка. Когато има неудобни коментари сменят снимката без коментарите и пак отначало . Стар трик. Но кажете защо в много други държави в ЕС н-р Гърция няма винетки господа и пътищана са по добри. Там където има пък винетки като Румъния са значително по евтини при много по добри пътища. Стига на гърба на народа.
36
1
 
8
 
! Отговори
Боро преди 4 седмици
Колко ще се плаща за електронна винетка
35
13
 
23
 
! Отговори
Жена преди 4 седмици
Шй светим като коледни елхички.
Ади бре момчета, събудете се.
Я един национален протест.
Включително и против ИК, ток, парно, вода, винетки, пътища, здравеопазване, енергийна сигурност, граници.
Ади бре момчета, има ли мъже в тази държава?
Адии, така Бенковски им е горял къщите, за да не се връщат мъжагите, и да спрат въстанието.
Хади бе момчета, има ли мъже в тази държава?
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
...На предното стъкло на колата лепим 500 лева.....
*************


Толкова няма нужда на Калотина са фит и за две евра.
33
5
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 седмици
Фаровете ще продължат ли да осветяват пътя на ...родния прогрес?За винетките питам,де..,ама и фаровете са важни,защото много нови шОфери има,та затова..
32
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И що трябва пак да ходич овек да подава декларации за вече закупена винетка?
Пак опашки, нерви, загубено време, дай 2(4) лева за паркиране, докато подаваш декларацията, скоби, гориво...
31
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Държавен регулатор (КЗП) да се произнесе качеството на услугата за която плащаме отваря ли на цената на винетките!!! Според мен цената е 1/3 завишена. Да не споменавам, че не е осигурена безплатна алтернатива с подобаващо качество на услугата.
30
2
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вчера си купих годишна винетка за лек автомобил. Не мога да проумея защо до 31 януари трябва да ходя да декларирам, че имам платена винетка до 19,07,2019. Нали ми имате данните. Аааа досетих се, ще ходя защото правещите закона са полуграмотни необразовани тъпи бездарници, но назначени по политическа квота. Така е живеем в най-успешната и хвалена държава в ЕС.
29
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама, вярно, защото винетката няма да поевтинее????????? Цената и би било редно да падне с поне 20 лева.
28
2
 
47
 
! Отговори
edin преди 4 седмици
И ако не ходя да подам заявление за подмяна на винетката какво? Не престанаха да дават обществените поръчки на тъпи фирми и това е. След време ще се окаже, че и електронните не вършат работа, защото фирмата не е направила нещо, и пак ще се подава заявление.
27
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много за зле. Ама честно! В каменната ера са.
26
2
 
25
 
! Отговори
Гост преди 4 седмици
До Анонимен
То зависи колко караш. Аз имам 40 годишен Москвич в гаража и нищо не съм сменил по ходовата част в последните 20 години.