»два ли доминаци€ на електромобилите? ≈то 7-те причини защо

—коро световни€т пазар на коли ще претърпи коренна пром€на
25 сеп 2018 21:00,  расимир јнгелов
115
»два ли доминаци€ на електромобилите? ≈то 7-те причини защо
—нимка: Reuters

ƒали годините на автомобилите с двигатели с вътрешно горене са преброени?

—поред “ом –афтъри от списание Forbes, вече можем да изброим седем причини, поради които бензиновите и дизелови двигатели съвсем скоро ще станат част от истори€та. ¬се още сме в началото на масови€ преход към електромобилите, но той ще се случи много по-скоро отколкото всички очакват, см€та експертът.

≈то 7 конкретни причини, които веро€тно ще осигур€т надмощието на електрическите коли в бъдеще.

¬ижте какво става в  итай

 итай е най-големи€т автомобилен пазар в света и там има изискване за всеки производител, който присъства на пазара, да предлага поне 10% от колите си със задвижване с "нова енерги€" (т.е електрическо). “ези 10% са изискването до 2019, за 2020 процентът скача на 12, а до 2020 вече тр€бва да са 25%. ¬ резултат на това големите играчи на китайски€ пазар много бързо откриха електрификаци€та. Tesla също е тук – с разрешително за местно производство, но без местен партньор плюс договорка с Ўанхай за строежа на първата гигафабрика за батерии извън ўатите.

÷ените на батериите продължават да падат

ѕрез 2010 година цената на 1 киловатчас мощност на батери€ струваше 1000 долара. ƒо 2017 година тази цена падна до 200 долара и ще продължи да пада. ѕрогнозите на »лон ћъск са, че до 2 години 1 киловатчас ще струва 100 долара. “очно цената от 100 долара за киловатчас мощност се см€та за точката, при ко€то цените на електромобилите и конвенционалните автомобили ще се изравн€т. Ќакратко, до 2020 година цените на батериите ще са спаднали с 90 процента и ще продължат да падат.

Ќо капацитетът им ще продължи да расте

ѕритеснени€та за пробега с едно зареждане на батериите продължават да се топ€т. ѕробегът на литиево-йонните батерии расте с 5 до 8% на година, през 2020 година вече се очакват повече масови модели с пробег около 1000 километра. ј това е напълно съизмеримо с постижени€та на икономичните дизелови модели.

≈лектрическите батерии имат дълъг живот

“ова е точно обратното на мнението, което се е наложило в обществото. »зследване на батериите, използвани при моделите S и X на Tesla показва, че след 270 000 пробег батериите са запазили 91% от оригинални€ си капацитет. — други думи, на 30 000 километра се губи 1 процент от капацитета на батери€та. «асега обаче н€ма достоверни данни за това как се представ€т батериите, използвани от другите производители на масови електромобили.

≈лектромобилите са по-надеждни

Ќай-малкото защото са по-семпли. «адвижващата система на един автомобил с бензинов или дизелов мотор съдържа над 2000 движещи се части, докато при електромобилите тази бройка е около 20. ј анализ на данните от сервизното обслужване на определена бройка електромобили в ўатите показва, че обикновено те имат нужда от по-евтини и редки ремонти.

"√оривото" за електромобилите е по-евтино

≈два ли ще намерите м€сто на света с изключително евтин петрол и много скъп електрически ток. «а последните 12 месеца цената на петрола се покачи с 50% и нивата на цените му се вли€€т от твърде много политически фактори. ƒокато електроенерги€та е евтин консуматив и може да се добива и от възобнов€еми източници.

÷ените на употреб€ваните конвенционални автомобили ще се сринат

≈лектромобилите и хибридите вече са най-бързо продаваните коли на н€кои пазари. » тази тенденци€ ще продължи. ј що се отнас€ до срива на цените на бензиновите и дизелови коли, то той ще започне с една мисъл: «ащо да си купувам конвенционален автомобил, чи€то цена след 3-4 или 5 години ще е много по-ниска? » това ще постави началото на кра€.

ќще новини и анализи за автомобили четете в AutoMedia.bg

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


115
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
96
2
 
1
 
! ќтговори
даа преди 5 години
както винаги бате бочко от банк€ вижда в бъдещето. сега разбрахте ли защо ше строим аеца? верно докато го напраим и модата на ел автомоболите ше мине, ама ние у бг не бързаме за никъде нали.
95
0
 
1
 
! ќтговори
Davigo преди 5 години
» за какво утрепахте арабите...
94
1
 
1
 
! ќтговори
язе преди 5 години
«а пробег според производител€ може и 2000км с едно зареждане.¬ реалността обаче от —ф до Ѕургас н€ма да минеш без зареждане.“ова при скорост от около 100км/час.
93
5
 
7
 
! ќтговори
шофер преди 5 години
 олата е бензин или дизел. ƒругото е електрокар.
92
4
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
ўе има още войни...............докато има нефт и газ!!!»ма и други алтернативни технологии освен ƒ¬√, но има големи интереси............затова ще си карате трошките на бензин и дизел!!!
91
1
 
3
 
! ќтговори
Cc преди 5 години
 акто винаги *** много разбира, като не си способен да произведеш нещо не давай акъл на другите
90
0
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
 арам ел велосипед, макс скорост 55км, изминавам между 30-60км с едно зареждане, капацитета на батери€та ще започне да пада чак след 600 цикъла, до тогава ще съм навърт€л между 18 000 - 36 000км. ј платих за не€ 500лв. »злиза почти двойно по евтино от мотопед който гори 1.5л на 100.(и то без маслото, ремъците, филтри, данък, гражданска ).
89
0
 
20
 
! ќтговори
Ѕен √ан преди 5 години
—тати€та, че е ,,преписана'' и има много пропуски е факт.Ќо гореописаното ще се случи и е в ход, също е факт. ¬ие дето си лаете, никой не ви слуша, камоли да ви чува. Ѕългари€ е никому неизвестна и не е фактор. ≈дин вид, карайте каквото си искате. —тати€та е за тенденциите в световен мащаб. Ќе е за Ѕ√-сел€ните.
88
13
 
8
 
! ќтговори
Joko преди 5 години
""√оривото" за електромобилите е по-евтино" ’а, ха ама сега ! Ќ€кой правил ли е сметка с колко “ера ват часа ще се увеличи потреблението на ел. енерги€.  олко нови мощности ще са необходими и с колко е скочи цената на ел. енерги€та ????
87
1
 
10
 
! ќтговори
до 86 преди 5 години
ел коли има 1902, вземи се поразрови малко и ще видиш че първо е измислена кола на ток после на течно гориво, само че н€кой е искал да н€ма коли на ток защото е притежавал петролни кладенци. за справка виж ”икипеди€
86
1
 
1
 
! ќтговори
Bandit преди 5 години
“ези 10% са изискването до 2019, за 2020 процентът скача на 12, а до 2020 вече тр€бва да са 25%. “ук нещо, не е както тр€бва 😄😄😄
85
5
 
2
 
! ќтговори
—— преди 5 години
јз ша си куп€ матор с кош ама електрически, що с кош щото да воз€ батериите в коша
84
4
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
¬се н€кога ще им дойде времето. Ќо от 15 години слушам как бъдещето е на електромобилите. DVD-то се изтърка, обърнете го от другата страна.
83
3
 
10
 
! ќтговори
seira преди 5 години
ЅЏƒ≈ў≈“ќ ≈ Ќј ≈Ћ≈ “–ќћќЅ»Ћ»“≈.—¬» ¬ј…“≈!
82
2
 
4
 
! ќтговори
јз знам преди 5 години
Ќе ги мислете, не са прости. “е много добре зна€т, че нефта в скоро време ще е излишен в тези огромни количества. “е вече си построиха това което им тр€бва за 100 години напред.
81
5
 
15
 
! ќтговори
TT преди 5 години
“о всичко описано е много хубаво, ама какво ще прав€т арабеските и рашаните?? “е и досега съществуват само заради високите цени на петрола...√лад мамо,глаааад...
80
1
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
ƒо hahaЌе се тревожи. ≈л.уредите стават все по икономични. ј кой знае? ¬ един близък момент технологиите ще стигнат до там, че от повърхността на автомобила да се генерира необходимата му енерги€. Ќещо като подвижен фотоволтик.
79
4
 
8
 
! ќтговори
da-da преди 5 години
ƒо ƒо 68ƒали ще е “есла, дали ще са европейските производители или от ѕоднебесната бъдещето на електромобила е Ќеобратимо.--------Eлектричките не са бъдещето ! Ѕъдещето са водородните коли. ќтделно, че из градовете ще се наложи споделено пътуване тип спарк
78
4
 
10
 
! ќтговори
haha преди 5 години
“ервожи ме само едно , като се включат всички в мрежата дали ще издържи и дали н€ма да поскъпне тока....“огава ще имаме нужда от още една ј≈÷. ¬сичко друго е ќ 
77
0
 
6
 
! ќтговори
—ливенски имбецил преди 5 години
ƒо ѕернишки дебил¬същност прав€т - e-Golf. ¬ центъра на ƒрезден.“ака че, спест€вай за ветрогенератора и новата батери€ и след 10 години си "ток и жица"...;)