Новите шофьори – на тест за бързи реакции... Пред екрана

Предложения: В листовките да има и клипове с реални ситуации
5 ное 2018 11:45, Боряна Павлова
8
Новите шофьори – на тест за бързи реакции... Пред екрана
Снимка: Bulphoto, архив

Промени в теоретичния изпит на шофьорите подготвят от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Реални ситуации на пътя ще тестват рефлексите и знанията на бъдещите шофьори, които с мишката на компютъра ще трябва да реагират и да отбелязват опасностите на пътя.

Промените в изпита се предвидени да влязат в сила след приемане в сила на новия Закон за водачите на моторни превозни средства. Очаква се скоро новият нормативен акт да бъде качен за обществено обсъждане, преди да влезе за гласуване от депутатите, обясниха от агенцията пред "Монитор".

Предлага се курсистите да отговарят на по-малко въпроси. В бъдещите листовки те ще са 20 въпроса, но към тях ще са добавят до три клипа с продължителност до 3 минути. Изпитваните ще бъдат поставяни в различни реални ситуации, заснети на видео. А освен знанията им ще бъдат оценявано и времето им за реакция.

Още по темата

В практическото обучение също са предвидени промени. На нови площадки, разграфени с конуси, бъдещите шофьори ще изпълняват елементи. Целта е кандидатите да се учат повече на маневриране и да свикват с габаритите на автомобила, преди да стъпят на пътя. В промените са заложени и повече часове за кормуване и управление на автомобила на скоростен път.

С промени в наредба, след като бъде приет законът, ще се въвеждат твърди маршрути за практическия изпит за шофьорска книжка. Така ще се намали субективният фактор при практическия изпит. Маршрутите ще бъдат вкарани в GPS система, а софтуер ще ги разбърква и ще избира преди изпита.

Освен това по време на самото кормуване изпитващият няма да дава команди на курсиста - накъде да завие и накъде на продължава, това ще прави гласът на GPS-а в колата. Изпитващият единствено ще води бележки за грешките, които допуска кандидатът за книжка.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 8 месеца
Хахахаа , то не стига че не се разделят с телефона , ами и с мишка ще ми разцъкват.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ОБРАЗОВАНИЕ,ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ и НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ!
Това са трите основни стълба,които крепят всяка държава!
В България няма нито едното трите,освен на хартия!
5
4
 
12
 
! Отговори
До NoName преди 8 месеца
Никъде и никога по света жестоките глоби не са спрели нарушителите и никъде не е настанал рай благодарение на жестоките глоби. Това е световно известен факт и е учудващо, че в България все още се намират хора, които вярват в силата на жестоките глоби.
4
3
 
6
 
! Отговори
NoName преди 8 месеца
И анална проба да им вземат, нищо няма да постигнат! Нужна е ПРЕВЕНЦИЯ а не поредната хранилка... Това е лудост! Трябват драконови глоби, ама жестоки.. А наказанията - Отнемане на книжка, конфискация на мпс-та, затвор - да са реална заплаха за несъвестните шофьори = Е ТОГАВА ПО ПЪТИЩАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАСТАНЕ РАЙ
3
1
 
9
 
! Отговори
Need for Speed преди 8 месеца
Направо ги пускайте да си цъкат с мишка и клавиатурата...
2
3
 
2
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Значи както е от има нема 100г по тия земи НИЩО НЕ РЕШАВАМЕ! С КАКВИТО И ДА БИЛО ПРОМЕНИ! Просто защото нещата са развалени другаде! А именно книжка срещу 1к лв. Обичайния въпрос: "и ся ко праим?" И още неща от сорта! Та ако щът и ДНК и пръстови и мозъчни и каквито и да било неща да слагат на тия тестове докато не се реши въпроса с първата ситуация ВСИЧКО е безмислено!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никой не е станал добър шофьор от шофьорски курс. Шофьорският курс дава минимума, с който да излезеш на пътя и да се научиш да шофираш. Тези премени се правят само за пари.