30 г. в Африка, 11 в Южна Америка... Рали Дакар се мести в Саудитска Арабия

Време е за нови приключения, обявиха организаторите
16 апр 2019 19:05, Боряна Павлова
12
30 г. в Африка, 11 в Южна Америка... Рали Дакар се мести в Саудитска Арабия
Снимка: Twitter

За 40 години рали Дакар, или Париж - Дакар, е преживяло не една и две метаморфози.

Всичко започва на 26 декември 1978 г., когато се сбъдва мечтата на Тиери Сабен. Тогава започва първото рали Париж - Дакар, от Франция до Сенегал.

В следващите години обаче маршрута се променя и състезанието се мести в Южна Америка, заради терористични заплахи в Мавритания.

Първите 30 години от историята си, ралито се провежда в Африка и 11 години в Южна Америка, организаторите на състезанието обявиха, че ралито се мести в Близкия Изток и по-точно в Саудитска Арабия.

"След 30 години, прекарани в откриването на красотата на Африка и десетилетие от приключения, изследвайки великолепният пейзаж на Южна Америка, се отваря нова глава в историята на Дакар, като най-голямото рали в света дебютира в Близкия изток и Саудитска Арабия", съобщиха организаторите от Спортна организация Амори.


Новата пустиня

Директорът на Рали Дакар Давид Кастера, заяви, че "главната идея на рали Дакар е да откриваш, приключението", предаде DW.

Кастера заяви, че вече с нетърпение очаква проектирането на трасето в "монументалната география, създадена за най-дръзки маршрути".

"Ние сме разглезени с избора. Спорт, навигация, волята да надминеш себе си - всички тези аспекти ще бъдат изследвани на тази територия", заяви още бившият състезател в ралито.

Саудитският принц Абдулазис бин Турки ал Файсал ал Сауд, който е начело на спортното министерство на страната и самият той е страстен автомобилен състезател, заяви че кралството е развълнувано да бъде следваща дестинация за ралито.

"Визията и ръководството на нашите лидери направиха нашите мечти и амбиции безгранични и поведоха спортната сцена в Кралството по успешен път", заяви ал Сауд.

Богатото на нефт кралство приютява мотосъстезания от всякакъв вид в последните две десетилетия на основните писти в Бахрейн и Абу Даби. Formula 1, Moto GP, Formula E и други състезания вече включват стартове в Саудитска Арабия.

 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде шейховете купиха Париж Дакар. Нали Париж е арабски.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От едно време знам, че да си журналист, е нещо просто и неграмотно. Особено терлик, дето пише за мотоспорт. Що не включи и Кувейт в кралството, ма?
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бахрейн дали знаят че са в Саудитска Арабия?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От кога Абу Даби е в Саудитска Арабия?
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги пуснем по нашите магистрали . който оживее е победител . С джанти без джанти няма значение.
5
1
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
А СЛЕД ТОВА И В БЪЛГАРИЯ.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре си беше в Южна Америка...
3
1
 
4
 
! Отговори
z преди 1 месец
До 123

бой с пръчки
2
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Хахаха и сега какво ще стане с женското участие
1
0
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 месец
Ралито ще е под патронажа на главния готвач на ресторант Касапски