Енцо Ферари – автомобилният гений, който ни завеща бързите червени коли

Днес той щеше да навърши 122 години
20 фев 2020 18:17, Нели Христова
20
Енцо Ферари – автомобилният гений, който ни завеща бързите червени коли
Снимка: Flickr

Енцо Ферари, може би най-великият конструктор и със сигурност най-скъпото име в света на състезателните автомобили, щеше да навърши 122 години на 20 февруари. Макар че дори и това не знаем със сигурност за този толкова потаен човек - според някои твърдения той се родил всъщност на 18 февруари 1898 г., а баща му вписал раждането два дни по-късно заради силната снежна буря, пише Automedia.bg.

Да си спомним за един от най-забележителните създатели на автомобилни компании с 10 от емблематичните му цитати.

"Съвършената състезателна кола е онази, която се счупва миг след финала"

Енцо е на 10 години, когато баща му го отвежда на пистата в Болоня през 1908 да види победата на известния тогава Феличе Надзаро. Още тогава Ферари решава да бъде пилот. В кариерата си има 10 победи за Гран при, включително една в митичното състезание "Тарга Флорио" в Сицилия.

"Дайте на едно дете лист хартия, няколко цветни молива и го накарайте да нарисува кола - със сигурност ще я направи червена"

Дълги години автомобилите на Енцо се боядисват само в червено - но не само заради неговата слабост към този цвят. Червеното е състезателният цвят, определен от FIA за италианските автомобили. Емблемата с подскачащото конче е заета от граф Франческо Барака, италиански боен пилот, загинал в Първата световна война.

"Въздържаме се да посочваме колко точно конски коне имат нашите двигатели. Ако колата ни е спечелила, значила е имала повече коне. Ако е загубила, значи е имала по-малко"

Scuderia Ferrari, състезателният отбор на Енцо, е най-успешният в историята на Формула 1, с 237 спечелени състезания, 15 шампионски титли при пилотите и 16 при конструкторите.

"Никога не съм ходил на туристическо пътуване или на ваканция в живота си; за мен истинският празник е да си стоя в работилницата, когато повечето служители са си тръгнали"

Енцо е бил пословичен домашар, който много рядко и само по принуда е напускал околностите на родния си Модена и близкия Маранело. Никога в живота си не е летял със самолет, и никога не се е качвал в асансьор, твърди един от най-известните му биографи.

"Нося тъмни очила, защото не искам другите да знаят как съм устроен отвътре"

Странно лош късмет преследва всички опити животът на Енцо да се превърне в холивудска продукция. Легендарният режисьор Майкъл Ман се опитва да заснеме такава лента от почти 20 години и беше привлякъл за ролята първо Крисчън Бейл, преди той да се откаже заради заболяване, и после Хю Джакман. Накрая проблеми с продукцията осуетиха филма. Робърт де Ниро също неведнъж е заявявал интерес да играе Ферари. В миналогодишния Ford vs Ferrari в ролята на Енцо бе Ремо Джироне, познат в България като Тано Кариди от "Октопод".

"Моторите са като жените - трябва да знаеш как да ги докосваш в най-чувствителните места"

Затворен и необщителен човек, Ферари обаче лесно се поддавал на очарованието на дамите. През 1923 се жени за Лаура Доминика Гарело, и остава с нея до смъртта й през 1978. Но междувременно има безчет любовници, една от които - Лина Ларди - ражда втория му син Пиеро, днес вицепрезидент и акционер във Ferrari. Енцо обаче го признава официално чак след смъртта на Лаура. Сред любовниците му е и Фиама Брески - първоначално гадже на пилота Луиджи Мусо. След смъртта на Мусо на пистата Ферари започва да я ухажва.

Останалите прочути

цитати на Енцо Ферари вижте тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щеше да навърши 122 години, ама не успя, някяк си...каза разочарованият джуорнауист
11
1
 
2
 
! Отговори
. преди 4 години
Ламборджина от одавна е ВАГ -ина като всички останали от семейството. Беше каквото беше с Ламборджини преди време.
10
7
 
4
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Ако не беше градивната конкуренция на Феручо Ламборгини,Ферари щяха да са бързи,но много трошливи автомобили...
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГризИ аз предпочитам Ламборджини.Фераритата са баси тъпата марка.
8
7
 
3
 
! Отговори
Лошия преди 4 години
Гений, гений.... колко да е гений...
7
2
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Легенда!
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой комунистически бандити, които ограбиха народа си купиха и у нас.
5
3
 
4
 
! Отговори
Драго преди 4 години
Абе, то хубаво това ама...нещо са бая рядко срещани колите у нашенско. Ако беа по-арни, разните разбирачи сигур щеха ги купуват. Та си мисла, че кат всяка талянска кола и тази е много прехвалена основно...
4
1
 
3
 
! Отговори
Има такава "меч преди 4 години
Едно за теб, едно за мен, едно за Начальника!
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да се каже, че Енцо е бил корумпиран. Предлага на Де Анджелис да кара на състезание с леки автомобили след солиден рушвет от бащата на пилота. Де Анджелис просто е бил разглезено синче от Рим което просто е искало да кара бърза кола. Който пък не вижда никакъв смисъл да печелиш състезания. В едно състезание с Лотус Де Анджелис решава, че му е омръзнало да кара отбива здравата кола и излиза от кокпита. Същевременно не разбирал Сена как така най-важното нещо било да печели състезания.
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
жабариотФерари
1
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно "Ферари" с цвят червенЕдно за теб, едно за менТова му трябва на чвекааа...А, вътре Гадже с брнзов тенЕдно за теб, едно за менТова му трябва на човек!!!!-)))))))