Как да запазим зимните си гуми по-дълго?

Смяната на предните със задните гуми може и да ви спести пари
11 дек 2020 18:00, Нели Христова
5
Как да запазим зимните си гуми по-дълго?
Снимка: Pixabay

Как да караме по-безопасно през зимата и как да удължим живота на зимните си гуми? Един от ключовете и към двете е регулярно да разменяте местата на предните и задните си гуми, твърдят експертите на финландския производител Nokian Tyres, цитирани от Automedia.

"Има голяма разлика в износването, което се получава при предния и задния мост на автомобила", подчертава Мати Мори, шеф на техническото обслужване в компанията. "Големи разлики в сцеплението отпред и отзад се отразяват негативно върху безопасността по време на шофиране. Смяната на предните със задните гуми може и да ви спести пари, защото ползвате един комплект по-дълго".

Разменяйте местата на гумите.

Тестове, проведени от Nokian, показват, че когато шофирате със зимни гуми на автомобил с предно задвижване, предните се износват до четири пъти по-бързо от задните. При летни гуми износването на задвижващите колела е двойно по-бързо от това на незадвижващите.

Препоръката е да разменяте местата на предните и задните гуми на около 10 000 километра пробег.

Карайте спокойно

Това е очевиден и напълно логичен съвет, за който обаче немалко хора забравят, докато шофират. Агресивното шофиране, с резки маневри, ускорения и спирания, намалява ресурса на гумите чувствително. И още повече увеличава разликата в износването между предните и задните гуми. Ако карате спокойно през зимата, стараейки се да предвиждате събитията на пътя пред вас, гумите ще траят много по-дълго. Да не говорим, че така е и по-безопасно.

Следете налягането

Всеки го знае, но не всеки се сеща да го прави редовно. През зимата налягането в гумите пада, защото студеният въздух в тях се свива. Затова от Nokian, а и от други производители, съветват да помпате гумите през зимата с 0.2 атмосфери повече от препоръчаното от производителя (показателите са в упътването на автомобила и, най-често, на стикер върху В-колоната, видим при отворена врата). Мерете налягането, когато гумите са още студени, а не след дълъг преход.

Още по темата четете на сайта на Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1При твоята препоръка се ползват 6 бр. гуми, а не 4 бр. Ти купуваш в даден момент още две нови предни гуми.Къде е икономията тогава?
3
2
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
За голфич 4мотион важи ли съветот
2
1
 
5
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Като ги караме по малко.
1
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Смяната на предните със задните гуми може и да ви спести пари"Ми... не. Гумите се изтъркват по същия начин. Просто карам докато предните паднат от 8мм на 2-3мм, за същото време задните са спаднали от 8мм на 5мм. После сменям само предни и карам още толкова - накрая всичките са спаднали равномерно на 2-3мм.Ако сменям предни-задни, то всички ще се изтъркат равномерно, но за много по-малък пробег. Тъй че нищо не се пести. Все се търкаля, все се изтрива.